• Anonym (.)

    Jag måste vara den enda som inte kan göra lasagne och köttfärsås!

    Hej,
    jag skäms så mycket att jag valde en kategori där man kan få vara anonym. Jag är urdåligt på att göra köttfärssås. Visserligen bryr jag mig inte så jättemycket, för jag tycker det är gott. Men om jag vill bjuda på vänner som har barn med sig, så vill man göra en maträtt som är känt för att vara uppskattade för barn. Så som lasagne och spagetti med köttfärssås. Mitt problem är dock att jag inte kan göra köttfärssås. Jag har aldrig fått till det med själva ''såsen''. Antingen blir det för vattnig eller så blir det ingen vätska överhuvudtaget. Häller jag i tomatpuré, så blir det vattnig. Häller jag ingen tomatpuré, så blir det förstås ingen vätska.

    Jag lagade köttfärssås med vänner en gång. Jag vart så glad att jag kunde få vara med den matlagningen. Då hällde de i mjöl. Är det som är ''hemligheten''?


    Jag har inte provat, för jag bakar sällan och vill inte köpa ett helt stor mjölpåse, bara för att experimentera.

    Lasagne: Samma sak med maträtten lasagne. Jag är urdålig på det med. Lasagneplattorna smälter knappt. Det är fortfarande hårt. Jag hällde i en sådan där grädde, som det stod på receptet. Men det funkade inte. Hård och så häll inte ingredienserna kvar. Det blev bara rörigt med allt. Hur gör man dessa två maträtter?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Jag måste vara den enda som inte kan göra lasagne och köttfärsås!
  • Anonym (Sanna)

    Det finns väl lika många varianter på dessa rätter som det finns människor, men jag brukar göra såhär när jag gör barnvänlig köttfärssås:
    - Hacka lök, krossa 2-3 vitlöksklyftor, in i stekpanna på ganska hög värme, steker i smör. I med köttfärsen (blandfärs eller nötfärs). Steker i kanske 8 minuter. Saltar, pepprar. Gör ett "hål" i mitten (flyttar köttfärs och lök åt sidorna), klämmer i 1 msk (ungefär) tomatpuré i mitten. Låter den hettas upp lite för att få bort den syrligaste smaken, sedan blandar jag ihop allt.
    - Har i en skvätt vitt matlagningsvin. Steker i kanske 5 minuter. Rör om under tiden. Har i lite woschtershire sås eller hur katten det nu stavas.
    - Sänker till ca medelvärme. Har i 1-2 burkar tomatkross. Muttis finhackade är favoriten när ungarna ska äta. Mängd beror på hur tomatig jag vill att den ska bli. Har sedan i mer salt och peppar. En aningen socker om den är en aningen syrlig. Har i oregano och lite, lite paprikakrydda.
    - Låter puttra i ca 30-50 minuter, har i ca 0,5 dl grädde mot slutet.
    - Låter puttra ett tag till medan spagettin/annan pasta kokar.
    - Serverar med riven parmesanost.

    Lasagnen använder jag samma köttfärssås till, men gör också bechamelsås. Är nog den lättaste såsen man kan koka. 2 msk smör smälter du, har sedan i ca 2 msk mjöl (beroende på hur tjock du vill ha såsen så har du i mer eller mindre). Häller sedan sakta i 5 dl mjölk under omrörning. Låter koka upp under omrörning. Låter sedan sjuda ca 5 min på svag värme under omrörning.

    Till lasagnen sätter jag sedan lite bechamel i botten på formen. Sedan i med plattor. Ovanpå plattorna kommer sedan köttfärssås, bechamelsås, och ost. På med nya plattor, sedan ett lager till med köttfärssås o.s.v. - tills man når toppen av formen och den är full. Massor av ost på toppen. In i ugnen i 40-45 minuter, klart. Låter stå i kanske 20 minuter innan servering för att den ska sätta sig något.

  • sextiotalist

    Köttfärssås 
    Jag använder passerade tomater
    Lasagne 
    Köper färska Lasagneplattor 

  • Anonym (My)

    använd krossade tomater, inte bara tomatpuré. jag brukar steka hackad gullök och vitlök, steka köttfärsen, salta, ha i lite tomatpuré och lite vatten så att det blir lätt att blanda ihop, krossade tomater (jag brukar ha 500 g tomater till 500 g köttfärs), köttbuljong, salt, peppar och franska örter  en liten skvätt grädde så den får fin färg, men inte för mycket så att det blir gräddig smak. lite balsamvinäger  och lite socker åker ner oxå  


    vill du göra det riktigt enkelt så är det bara att steka köttfärs, ha i en burk dolmio tomatsås och en skvätt grädde. Lite maizena såsredning om den blir rinnig. Salt och peppar  


    finhacka löken, eller använd lökpulver, många barn gillar inte större lökbitar. 


    testa att göra lasagne med färska plattor om du inte redan gjort det. Där är det lättare att få till en perfekt lasagne. 

  • Glinda från Oz

    Hur påverkar tomatpurén hur vattnigt det blir? Tomatpuré är ganska fast. Vätskan kommer från de krossade tomaterna, är det det du menar?


    Det finns förstås tusen sätt att göra köttfärssås men vill man göra det superenkelt för sig är det här ett recept: 

    1 gul lök
    500 gram köttfärs
    1 tetra örtkryddad krossad tomat
    3 msk delikatesskryddad tomatpuré 
    salt 
    peppar 

    1. hacka och bryn löken
    2. häll i köttfärsen och stek till den är genomstekt 
    4. krydda med salt och peppar 
    4. Ha i tetran och tomatpurén, sänk värmen och låt det puttra i några minuter 

    Det är godare att krydda själv men när du sa att du inte ens har mjöl hemma tänkte jag att det var bäst att göra det så enkelt så möjligt med få ingredienser. 

  • Anonym (Lasagne)

    Av de jag bjudit på lasagne har alla tyckt att den är otroligt god, så här gör jag:

    Skalar och skivar morötter, hackar gul lök, steker sedan på lök och morötter lite snabbt, pressar i vitlök.
    Lägger i färs, använder oftast älgfärs.
    Bryner på färsen, i med 1-2 burkar finkrossade tomater, rödvin kanske 2 dl och lite vatten, viltfon, 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning köttbuljong samt peppar.
    ibland kryddar jag med stea/chicken krydda
    Får puttra på låg värme i en 3-4 timmar, tillsätter med vatten/vin om färsen börjar se torr ut.
    Gör en bechamelsås gärna med en hel del muskotnöt i.
    Lägger torra lasagenplattor i botten på formen, sedan färs, bechamelsås, riven ost och sedan upprepar jag det 2-3 gånger, avslutar med bechamelsås och lite riven ost.
    In i ugnen på 175 grader, när osten/såsen fått fin färg så täcker jag formen med folie.
    Känner med sticka så att plattorna känns mjuka.
    Serverar med vitkålssallad och mango chuhtney.

  • Anonym (Recept)

    Jag undrar också varför tomatpuren påverkar så mycket ? Och häller i? Man har väl 2-3 msk puré, du har väl inte bytt krossade tomater mot tomatpuré ? 


    Utgår du från något recept och följer det borde det väl inte bli dåligt, plattorna ska inte smälta, de ska bara bli mjuka. 


    Jag använder alltid färska plattor, tycker det är godast. En köttfärssås får gärna stå och puttra länge, så är den för vattning är det bara att låta den stå puttra.

    Jag älskar lasagne, brukar variera den väldigt mycket, krämig ska den vara med mycket bechamel och tomatig köttfärssås, gillar inte när det nästan bara är färs.


    här är ett bra recept
    https://www.tasteline.com/recept/klassisk-lasagne-med-gronsallad/

  • Anonym (Sås)

    Jag gör det enkelt för mig. Nån form av köttfärs och sen blanda med sås. Alltså riktig sås. Jag gör med mjölk och mjöl. Lyxigare sås med mellangrädde. Sen förstås en massa kryddor och lite annat som tex morötter. Dock absolut inte tomat i nån form . Avskyr tomatsmak. 

  • klyban
    Anonym (.) skrev 2022-01-21 05:57:03 följande:

    Hej,
    jag skäms så mycket att jag valde en kategori där man kan få vara anonym. Jag är urdåligt på att göra köttfärssås. Visserligen bryr jag mig inte så jättemycket, för jag tycker det är gott. Men om jag vill bjuda på vänner som har barn med sig, så vill man göra en maträtt som är känt för att vara uppskattade för barn. Så som lasagne och spagetti med köttfärssås. Mitt problem är dock att jag inte kan göra köttfärssås. Jag har aldrig fått till det med själva ''såsen''. Antingen blir det för vattnig eller så blir det ingen vätska överhuvudtaget. Häller jag i tomatpuré, så blir det vattnig. Häller jag ingen tomatpuré, så blir det förstås ingen vätska.

    Jag lagade köttfärssås med vänner en gång. Jag vart så glad att jag kunde få vara med den matlagningen. Då hällde de i mjöl. Är det som är ''hemligheten''?


    Jag har inte provat, för jag bakar sällan och vill inte köpa ett helt stor mjölpåse, bara för att experimentera.

    Lasagne: Samma sak med maträtten lasagne. Jag är urdålig på det med. Lasagneplattorna smälter knappt. Det är fortfarande hårt. Jag hällde i en sådan där grädde, som det stod på receptet. Men det funkade inte. Hård och så häll inte ingredienserna kvar. Det blev bara rörigt med allt. Hur gör man dessa två maträtter?

    Tack på förhand!


    Vet inte vad mjöl har och göra i en köttfärssås ens, kanske om man överdrivit med vatten, jag har lite till inget vatten, utan justerar med konserverade tomater främst och krävs oftast inte mer vatten.
    Men man får hålla öga på det, då ibland det krävs lite.
    Men så mycket att man behöver mjöl undrar jag istället vad de håller på med, och det tillför inget till smaken om man nu inte gjort en roux.
    Min köttfärssås är enkel, köttfärs, konserverade tomater, lika delar timjan och basilika, riven morot, lök, vitlök, salt/buljongtärning och detta får puttra under lock i minst 1h, men det mår inte sämre av att gå 2-3h, men det räcker 20min för tomatens skull.

    Vad du bör göra är att hitta ett recept du tycker är gott som köttfärssås och spagetti.
    Sen går du vidare till lasagne, det finns galet många olika varianter och metoder att göra lasagne.
    Min är en bechamelsås och rikligt med ost, ost som du gillar, jag kör gärna smakrika saker som cheddar eller nått sånt.
    Man måste ha mot 1-1,5L mjölk till en normalstor form sås.
    www.arla.se/recept/bechamelsas/

    Sen när detta är klart och bägge är varma, så börjar du montera din lasagne, och jag börjar med ostsås-> plattor>köttfärssås->plattor->ostsås osv..., och man avslutar med ostsås, och sen 20min i ugnen i mitten och 225g och under förutsättningen ostsåsen och köttfärsen är varma vid montering.
    Efter halva tiden kan jag ibland tillsätta riven ost uppe på, antingen cheddar eller parmesan.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Jag måste vara den enda som inte kan göra lasagne och köttfärsås!