• MeAndBaby

    Ta med hund när bortbjuden el ej (stress)

    För mig är det helt självklart att hunden kommer med när man är bortbjuden på t ex middag hos någon, så har jag alltid gjort med tidigare hundar. Men nu börjar jag fundera på om det är det enda rätta för min nuvarande hund, en 1-årig labrador. Och detta gällande att vara hemma hos min syster med familj (hon har en bebis och en intensiv 3-åring.) Anledningen är att min hund blir ganska stressad av 3-åringen och denne är i sin tur lika ovan vid hundar. Resultatet blir att min hund måste vara kopplad el i komposthage hela tiden. I hagen kan hon slappna av en stund, men i kopplet blir hon frustrerad, och det känns ganska mkt begärt att hon ska kunna ligga vid min stol och vila i kopplet när vi äter.


    Till detta tillkommer det att min hund inte får vara på mattorna där, inte utan lakan över plus handduk. Känns lite som att de tycker hon är jobbig och ouppfostrad, men eftersom det blir som "kulturkrockar" mellan intensivt barn/intensiv hund/inte gå nära bebisen/fina mattor/hundhår/tuggben osv så är det svårt att lyckas annat än att hon ska vara bakom galler hela tiden där. 80% av tiden vi är där ser jag min hund stressad el frustrerad över situationen, flåsar, blir törstig, vill inget annat än att gå runt och hälsa, vilket hon inte får pga barnen.


    Alternativet är att lämna henne hemma där hon är trygg och kan vila. Vilket skulle innebära tidspress, vill inte att hon är själv mer än 3-3,5 tim åt gången. 


    Hur hade ni gjort? Vi är inte hos min syster så ofta, så träningen/tillvänjningen går liksom inte framåt tillräckligt

  • Svar på tråden Ta med hund när bortbjuden el ej (stress)
  • Fjäril kär

    Nej det är inte självklart att ta med sig hunden överallt. Och helst inte utifrån dom förutsättningar du nämner med stressig och stökig miljö. Då mår hunden bäst hemma. Då får du istället anpassa din tid hos din syster eller be någon komma till dig och se till hunden - kanske båda delarna - tills hunden är mer trygg med att vara själv. 

  • MeAndBaby

    Knepigt när min hund som inte är uppvuxen med små barn och därför ovan ska vara i samma rum som en hundovan, livlig och högljudd 3-åring. Han blir osäker, snudd på rädd, när hunden råkar komma lite nära, varpå han backar. Min hund förstår inte riktigt beteendet och energin och blir lite osäker vilket visar sig i ett livligt beteende för att visa att hon är så snäll. Och det är ju svårt att be ett litet barn som tycker det är lite småläskigt med en glad ivrig stor hund att inte backa  vara lugn och helst ignorera hunden. 

  • Tecum

    Hund och små barn är ingen bra kombination när bägge är ovana vid varann. Låt hunden vara hemma och passa samtidigt på att träna den att vara ensam där mer än 3,5 tim. Det är inget som skadar hunden om det händer då och då och i den åldern är det lämpligt att träna sånt.  

  • MeAndBaby
    Tecum skrev 2022-01-29 18:30:36 följande:

    Hund och små barn är ingen bra kombination när bägge är ovana vid varann. Låt hunden vara hemma och passa samtidigt på att träna den att vara ensam där mer än 3,5 tim. Det är inget som skadar hunden om det händer då och då och i den åldern är det lämpligt att träna sånt.  


    Nä precis, vet att det inte är en bra kombination, samtidigt som jag har tänkt att om ingen tillvänjning sker så kommer det alltid vara utmanande och stressande. Men eftersom jag omöjligt kan vara där och träna en gång om dagen så blir ju stressen det enda som blir inlärt när vi är där några ggr/år. Samtidigt- hon är bara 1 år drygt, och kommer rent generellt få lättare att slappna av med åldern. Men svårt att vara säker detta i just denna situation och miljö.
  • Glinda från Oz

    Lämna henne till hundvakt. Då slipper ni tidspressen och hunden kan slappna av, det vinner alla på. 

  • Miooo

    Om ni bara är där några gånger per år så är det kanske inte så viktigt att vänja hund och barn vid varandra? Om några år så är både hunden och barnen äldre och lugnare och då borde det gå bättre även utan träning. 

  • Elin1051

    Eftersom din syster har villkor för att hunden ska få komma med så är det ju antingen göra som hon säger eller lämna hunden hemma. Många hundar är hemma 8-9 timmar ensamma när ägaren är på jobb, inget konstigt alls. Och inlärning osv kanske du kan ta någon annanstans än just på en middagsbjudning. 


    jag skulle aldrig ta med min hund som visar sig stressad, och skulle aldrig vilja att någon tog med sin hund till mig heller. Speciellt inte om den inte lyssnar/blir vild och gör barnen rädda. 


     

Svar på tråden Ta med hund när bortbjuden el ej (stress)