Inlägg från: Anonym (Maja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maja)

    Han vill göra abort men ha gemensam vårdnad?

    Om ni inte är gifta så får du enskild vårdnad per automatik. Om ni inte kommer överens måste han stämma dig i tingsrätten för gemensam vårdnad. Det vanligaste är ju att man ger gemensam vårdnad om det inte finns svåra samarbetsproblem. I ert fall låter det ju ändå bra att avvakta, dels för att se om han vill ha vårdnad och faktiskt begär det formellt och dels för att misnka riskwn för att det ska bli krångel kring föräldraledigheten tyvärr har man väl så vitt jag vet ingen bra snabb lösning än om den ene vårdnadshavaren vägra så väl att överlämna dagar som att vara föräldraledig. Men jag kan ha fel, kanske har man hittat lösningar på det som funkar. 

    Den andra frågan du tar upp är umgänge och boende. Det finns inget nödvändigt samband mellan vårdnad och boende. Barnet kan bo hos ena föräldern trots grmensam vårdnad och föräldrarna kan till och med bo ihop trots enskild vårdnad. Är ni oense om boendet kan man få samtalsstöd via famiöjerätten på soc och om man inte kommer överens ha dlar detäven där om att stämma i ti gsrätten, om boendet då. 

    Umgängesrätten är dock något som en förälder alltid har (enligt lagstiftningen är det barnen som har den men i praktiken blir det ju förälderns rätt).  Det innebär att oavsett vårdnad har pappan rätt att träffa sitt barn. Även här kan nifå hjälp av familjerätten på soc att bestämma ett schema. Ni ka  skriva ett avtal lå det umgänge som ni kommer överens om. Det finns modeller som man ofta använder för separerade föräldrar med småbarn. Vanligt är att umgängesföräldern träffar barnet ofta i början och oftast utan övernattni gar för att sedan ha längre mella rum och börja med övernattni gar tills det till slut blir varannan vecka. Men det kan ni komma överens om med hjälp av familjerätten. Och är man i te överens om u gänget kan umgängesföräldern stämma om det också så fastställer rätten ett umgängessvhema. 

Svar på tråden Han vill göra abort men ha gemensam vårdnad?