Inlägg från: Anonym (trauma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (trauma)

    Jag vill vara normal

    Hej, läs på om trauma och CPTSD - komplext posttraumatiskt stressyndrom som är en särskild form av PTSD man kan få av upprepade traumatiska händelser och otrygghet under uppväxten. Kanske känner du igen dig?

    Trauma påverkar hur man fungerar och förmågan att lita på och skapa relationer till andra människor, många som utsatts isolerar sig och känner sig främmande inför omvärlden, och bär på en inre skuld och skam och känslan av att det är något fel på dem.

    Det nämns t.o.m ofta att sådana traumasymptom kan misstolkas för diagnoser, kunskapen har varit dålig tidigare och många har fått felaktig diagnosticering med t ex ADHD, borderline eller autismspektrum för att de som utreder missat att ställa frågor om traumatiska händelser i barndomen.

    Lyssna till exempel på P1 dokumentärs serie Återkallad diagnos sverigesradio.se/avsnitt/aterkallad-diagnos-tjugo-stulna-ar

    Omvärlden vill gärna ta till enkla förklaringar som att det är dig det är fel på, då slipper de själva känna obehag eller skuld för att de skulle ha gjort orätt eller blundat för missförhållanden.
    Kan man sätta en diagnos på ett barn eller en ungdom som mår dåligt så kan man förklara alla problem med diagnosen och behöver inte bry sig om det där med anknytningsteorier osv som det annars är välkänt att det är avgörande för formandet av människors psykiska hälsa.
    Man kan istället bortförklara problemen som något medfött, och då kan man även vända det till att det är "problembarnet" som är en belastning för omgivningen.

Svar på tråden Jag vill vara normal