Inlägg från: Anonym (Vänta nu..) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vänta nu..)

    autism partner

    Anonym (k) skrev 2022-05-02 15:29:09 följande:
    autism partner

    Ja, mer av dessa trådar där vi sprider myter om autism som empatilösa och helt utan förmåga att förstå en situation. Trevligt. Du framstår som okunnig, inte den som undrar över hur du tänker.


     


    Jag tycker inte heller att det är svårt då man vet hur ens partner fungerar. Det är inget som går att få ut av att diskutera med en klinisk psykolog eller fråga personer på internet. Ingen autist som jag känner har svårt med empati utan möjligtvis svårt att uttrycka den ibland men inget som hindrar barn. Du har med all säkerhet egna problem som du jobbar på och autister är ofta betydligt mer medvetna om sina problemområden än gemene man.


     


    Autistiska människor är naturligtvis inte nödvändigtvis totalt empatilösa eller så.


    Men ärligt talat. Att uttrycka empati på olika vis är en ganska stor del av att vara empatisk.

  • Anonym (Vänta nu..)

    Så jag köper tyvärr inte rakt av förklaringen att någon är exempelvis empatisk, innerst inne. Men bara utrycker det lite annorlunda. Att vara empatisk är för mig en aktiv handling lite förenklat.

    Och även att uttrycka empati eller för den delen andra sociala funktioner lite annorlunda, om så bara så liite, det får tyvärr faktiskt i det långa loppet väldigt stora social följdverkningar i det vardagliga livet. Oftast..

    Inte oansenlig del av mänsklig kommunikation ligger i de små små nyanserna. Det är sånt som ibland ligger till grund för olika missförstånd och sånt.

    Därmed inte sagt att autistiska människor är känslolös. Tvärt om!

  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-07 21:30:09 följande:
    Bra sagt.
    Det gagnar ingen att inte se och acceptera svårigheter och olikheter. Om vi försöker gömma olikheterna får vi så klart större problem än om vi ser dom och pratar om det. Och då menar jag vi som i oss alla, som samhälle. 

     


    Precis.

    Och jag hittar inte på ur tomma luften, jag har personlig erfarenhet av ämnet på olika vis.

  • Anonym (Vänta nu..)

    Sen ska man naturligtvis inte förstöra upp eventuella problem heller. Det är inte det jag menar.

    Men i trådar om ämnet stöter man ibland på en del trötta floskler som upprepas om och om igen.

  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (Atypisk autism) skrev 2022-05-08 10:13:46 följande:
    Det är för att dessa trådar går ut på att svartmåla autister och att vi ska ses som andra klassens människor som inte är värdiga en familj, vänner mm Det blir ingen nyanserad diskussion när man måste börja med att försvara sitt människovärde.
    Det var den mest fyrkantiga konspirationsteorin jag någonsin stött på tror jag.
  • Anonym (Vänta nu..)
    Anonym (Atypisk autism) skrev 2022-05-08 14:09:37 följande:
    Nej, den handlar inte om mig utan om ALLA som har autism. Vi med autism, inklusive ts partner är inte sämre människor. Det är inte okej att svartmåla en hel grupp på det här sättet. 
    Är väl ingen som påstått att det skulle handla om sämre människor?
  • Anonym (Vänta nu..)

    Tänker varken skönmåla eller svartmåla, utan konstaterar bara utifrån egen erfarenhet att som anhörig kan livet bli svårt i det långa loppet.

    Könner stekt igen mig i vissa saker som nämnts redan i tråden.

  • Anonym (Vänta nu..)

    Starkt skulle det stå, inte stekt.. 

    Men det börjar märkas efter några år och sedan blir det långsamt mer problematiskt över tiden. Man blir lött isolerad och väldigt ensam.

    Stor del av ens lediga tid går åt till att supporta den andre. Det är i smått och stort. Det är både handgripligen, och mentalt. Blir lätt att allt snurrar runt enbart den enes olika behov. Svår spiral att ta sig ur. Man blir efter några år dränerad på energi och det är stört omöjligt att försöka förklara det.

    Svårt att uppleva saker tillsammans. Eftersom det kan vara svårt, inte omöjligt men svårt, för en autistiskt lagd person att spontant känna av och lägga sig på samma sinnesnivå i stunden. 


    Just när man får barn och de blir lite större ökar ju just behovet av spontana små beslut i vardagen. Här kan också problem uppstå som orsakar slitningar. Det blir slitsamt även för fullt fungerande par i relationer också ju, så tänk då hur det kan se ut om en problematik finns med i spelet hos en förälder.

    Det är så oerhört svårt ibland att förklara vissa saker. Saker som inte går att förklara logiskt blir ibland omöjligt att förklara frustrerande!

  • Anonym (Vänta nu..)

    Man känner sig också ensam i längden när den andre inte automatiskt känner av när det är läge för en kram, eller bara lite kort i vardagen bryta fokus för en kort liten stund och avdela uppmärksamhet åt ett annat håll. 

    Ofta fokus på detaljer även om helheten går helt förlorad. Svårt att umgås gemensamt med andra eftersom samtalsmönstret kan avvika lite. Små skillnader får i praktiken stor betydelse i långa loppet. 

Svar på tråden autism partner