kalljästa bullar
vill så gärna göra kalljästa bullar men hittar inte nåt recept på de...finns säkert någon här som har ett liggande
Ea
vill så gärna göra kalljästa bullar men hittar inte nåt recept på de...finns säkert någon här som har ett liggande
Ea
Kalljästa bullar
Ca 30 st
200 g smör eller margarin
2 dl kall mjölk
50 g jäst
2 msk socker
6 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker och/eller hackad mandel
1. Värm margarinet och blanda med mjölken. Häll den fingervarma vätskan över jästen.
2. Blanda i socker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg.
3. Kavla ut degen. Blanda samman fyllningen.
4. Skär ut i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Vik ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.
5. Låt bullarna jäsa i över natten i kyl eller sval (eller minst 2 timmar i rumstemperatur). Ta ut bullarna ur kylen ca 15-20 minuter innan de skall gräddas. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker och eventuellt med hackad mandel.
6. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.
Kalljästa bullar
50 g jäst
2 msk socker
1½ dl mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
Fyllning:
150 g smör eller margarin
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Smula ner jäst och häll i socker och den kalla mjölken. Häll i hälften av mjölet och klicka i margarinet. Häll i resten av mjölet och arbeta till en deg. Låt vila i 15 min. Kavla ut till en tunn deg bred på fyllning, rulla ihop och skör i bitar och lägg i formar. Pensla ej. Grädda i 225° i ca 10-15 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
KALLJÄSTA VANILJBULLAR
15 dl vetemjöl
375 gr smör/margarin
2 ½ msk socker
100 gr jäst
5 dl kall mjölk
100 gr smör/margarin
¾ dl strösocker
2-3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda smör och mjöl i en skål eller hushållsassistent och finfördela smöret i mjölet.
Rör ut jästen i mjölken och blanda i tillsammans med sockret. Arbeta ihop degen ordentligt och låt den vila i 10 minuter.
Under tiden rör du ihop:
100 gr smör/margarin
¾ dl strösocker
2-3 tsk vaniljsocker (Jag brukar använda vaniljsocker som innehåller äkta vanilj, den är godare än den helsyntetiska tycker jag)
Kavla ut degen som till vanliga vetebullar, bred ut socker/smör blandningen och rulla ihop degen. Skär av 2½ cm tjocka bullar och lägg i bullformar.
Grädda i 250 grader varm ugn i 8-10 minuter, eller tills bullarna är ljusbruna.
Låt bullarna svalna på ett galler och glasera med florsocker utrört i lite vatten.
Bullarna går utmärkt att frysa, men bör inte glaseras före. Tina bullarna och lägg på glasyren sen, eller strunta i den, bullarna är goda även utan!
tack för recepten....får nästan lust att sätta en deg nu
du kan kalljäsa ALLT om du bara HALVERAR mängden jäst i recepten
bara att köra på KALL vätska och jäsa - under plast så de inte torkar - över natten i kylen andra vändan (när de är utbakade) istället för framme på bänken
och förresten - ser ett fel i ett par av recepten ovan
man har aldrig socker och salt på jästen!
saltet dödar jästen
och socker konserverar den så att det tar mycket längre tid för jästen att komma igång....
socker och salt ska ALLTID GÅ I SIST