• Anonym (Mammasomintevillamma)

    Ni som valt att inte amma

    Av olika anledningar är jag ganska inställd på att jag inte kommer vilja amma mitt barn. Är det fler som gjort samma val som har några tips? Finns ju hur mycket tips som helst för amning men hittar inte så mycket trådar om tips för de som valt att inte göra det.

    t.ex. Ska man bunkra upp med olika sorters flaskor Eller Välja en sort?
    Är ersättningsmaskin som baby brezza något att ha eller onödig gadget?
    Finns det några för och nackdelar med olika märken på ersättning?
    Bästa sätt att få stopp på mjölkproduktionen?
    Märkte ni några nackdelar i efterhand med att endast ge ersättning?

    Behöver inte ha en massa svar som säger att man inte borde få skaffa barn om man inte vill amma, vilket är ungefär de svar jag hittat i redan existerande trådar..

  • Svar på tråden Ni som valt att inte amma
  • Anonym (Kakmonstret)

    Ett par olika typer av flaskor kan absolut vars bra, men ett helt lager krävs inte. Dock gillar inte alla bebisar samma typ av Nappar och vissa flaskor ger bebisen magont osv, man får testa sig fram lite. 
    Personligen tycker jag absolut att baby brezza är så värd köpet, speciellt nattetid, de kan hittas begagnat i fint skick till mer humana priser dessutom. 
    Det finns tabletter för att stoppa mjölkproduktionen men vårdpersonalen kommer tyvärr med stor sannolikhet säga nej till detta. Ha gärna en liten pump hemma, för att tömma ut när trycket blir som värst, i övrigt försvinner mjölken av sig själv med tiden. Tillgång och efterfrågan. 
    Och kom ihåg närheten, håll barnet nära dig, gärna mot din hud när det ska matas, det är trots allt en av de viktigaste sakerna som amningen tillför. 

  • LaFontaine

    Jag fick tabletter för att stoppa mjölkproduktionen. Det fick jag båda gångerna, senast för två år sen. Egentligen ger man inte tabletter längre, med hänvisning till risken för psykos hos mamman. Jag letade dock igenom alla regioners styrdokument för amningsnedläggning, och ingen nämner psykos som anledning till varför man inte längre ger medicinen. Istället anger man att det är svårt för mamman att ångra sig, om hon vill amma igen. När jag påtalade det för läkaren på BB om det, hade jag genast ett recept på tabletterna? 

    Vi höll oss till en ersättning, men bytte vid ett tillfället med enda barnet, eftersom hon blev förstoppad av Semper. Till på köpet visade det sig att kräket luktade mycket bättre av NAN, som vi bytte till. Vi hade också bara en typ av flaska (Nuk) som båda barnen vande sig vid snabbt. Inga vällingmaskiner hade vi heller, istället tillredde vi flaskan vid matdags. Vi har induktionshäll, så det tog knappt en minut att fixa en flaska. 

  • Anonym (Flaska)

    Babybrezza är en självklarhet! Jag har provat både med och utan på mina barn. Köpte begagnad för 1500kr, men hade lätt kunnat ge det dubbla!
    Vi testade lite olika flaskor. Herobility har varit bäst. Hade den och Philips avent med till bb. Barnet gillar herobility bäst och de är lätta att diska. Vi har kört Nan ersättning, i början sensitive, men efter några månader vanlig. Jag pumpade även och gav bröstmjölk på flaska i några månader. Det gick bra att kombinera. Vi tog med färdigblandade tetror med Nan 1 till bb. Med första barnet fick jag tabletter för mjölkproduktionsavslut, men mådde fruktansvärt dåligt av dem. Jag brukar inte få mycket biverkningar av tabletter, men dessa var som Rävgift för mig, pravidel. 

  • Anotherone

    Vi fick vårt första barn 2006 och la ner amningen efter bara några veckor. Där och då tänkte vi förstås inte så, vi var bara glada att det funkade. Men tänk om inte barnet accepterat flaskan? Det kan man inte förutsätta så det tänker jag kan bli knepigt om man verkligen bestämt sig för att inte amma. 
    Så ja, du kan behöva ha många olika sorters flaskor eller framför allt nappar! Det är stor skillnad på hur barnet suger samt framför allt hur mycket det kommer. 

    Vår yngsta ammades inte heller mer än första tiden för att få råmjölken och sen några veckor till för mys och närhet. Men främsta källan till mat var ersättning. Ha var dessutom känslig för mjölkprotein så det blev en receptbelagd variant för honom. Gällande napparna så var han väldigt noga med flödet, vi kunde aldrig gå upp i storlek på napp på honom (MAM-anticolic-flaska) utan körde på nr 2 tills han slutade helt med ersättning & välling. Han ville inte att det skulle rinna för fort. 

    Våra barn har alltid mått bättre av NAN än av Babysemp. Men det är en sak man får prova sig fram till. Samt även när det är dags att byta, om man blandar lite av varje nån vecka och sen byter. 

    Vi hade färdigblandad ersättning i kylen som vi blandade med kokhett vatten i rätt mängd så blev tempen bra. Blandade ny varje morgon. Tetror funkade till äldsta killen men då behövde det finnas micro, till den yngre gick det inte pga hans specialmat. Så jag föredrog nästan pulver, man lär sig volymen på pulvret utifrån olika skopor och barnets ålder och sen hur mycket vatten det ska blandas med, det går på rutin. 

    Med äldsta barnet fick jag tabletter som tog bort mjölkproduktionen men med den yngre löste det sig av sig självt. Be om det om du behöver!

  • Anonym (K)

    Alltså Linda brösten. 
    Och amma inte. 

    Ang. flaskor är det ju en smaksak, precis som ersättning. Jag tänker att man inte byter fram och tillbaka, men att man absolut kan byta av olika anledningar.

    Vi har både blandat i förväg (och värmt i vattenbad) samt haft termos och vatten att blanda ihop med. 

    Jag har själv ammat ett barn och pumpat  3 månader med ett annat och har full förståelse för att faktiskt välja bort amning. Både helt och hållet och att ge upp snabbt!

  • Anonym (Grodan)

    Om man väljer att inte ens påbörja amning så går det lika bra att bara låta bli att stimulera brösten som att ta tabletter. En stadig BH och vid behov smärtlindring. Man ska ABSOLUT inte pumpa då det har omvänd effekt. Om man absolut måste lätta på trycket kan man försiktigt duscha varmt och stryka över brösten utan att stimulera. Då kan mjölk rinna ut av sig självt.

  • fjanten

    Jag hade egentligen tänkt amma första, men det gick inte, och flaskan vi hade hemma från någon babybox - mams anticolic. Tyckte den fungerade jättebra, så vi köpte på oss ett gäng av den sorten.

    Ang. babybrezza tycker inte jag det är värst priset m.t.p. den korta användningsperioden - däremot har en vattenkokare som man kan ställa in tempen på varit jättebra. Pulverdoserare på det, så tar det inte många sekunder att få ihop en flaska. 

  • LFF
    Anonym (Mammasomintevillamma) skrev 2022-05-19 10:02:22 följande:
    Ni som valt att inte amma

    Av olika anledningar är jag ganska inställd på att jag inte kommer vilja amma mitt barn. Är det fler som gjort samma val som har några tips? Finns ju hur mycket tips som helst för amning men hittar inte så mycket trådar om tips för de som valt att inte göra det.

    t.ex. Ska man bunkra upp med olika sorters flaskor Eller Välja en sort?
    Är ersättningsmaskin som baby brezza något att ha eller onödig gadget?
    Finns det några för och nackdelar med olika märken på ersättning?
    Bästa sätt att få stopp på mjölkproduktionen?
    Märkte ni några nackdelar i efterhand med att endast ge ersättning?

    Behöver inte ha en massa svar som säger att man inte borde få skaffa barn om man inte vill amma, vilket är ungefär de svar jag hittat i redan existerande trådar..


    Nu är jag inte riktigt i den målgruppen (jag producerade helt enkelt inte tillräckligt med mjölk av olika anledningar) du söker men några frågor kan jag svara på:

    Erästtningsmaskin: Aldrig testat. Vi hade en termos med varmvatten och en flaska med kallvatten bredvid sängen ihop med förportionerat pulver för nattmatningen. Alternativt körde vi tetra på natten.

    Olika märken: Vi körde bara Semper men det är helt enkelt olika på olika bebisar. 

    Nackdelar i efterhand: Nope, inga alls. 

    Jag försökte som sagt delamma mina tvillingar men sinade totalt vid 3-4 månader så efter det var det enkom ersättning, innan både och. 
  • LFF

    Just ja, vi hade bara MAMs flaskor. Men det är samma som med ersättningen, olika barn fungerar på olika flaskor. 

  • Anonym (Jag)

    Jag är väll inte heller rätt målgrupp, dvs jag försökte amma men funkade helt enkelt inte .

    Vi köpte flaskor med anatomisk napp . Och ärligt visste jag inte ens att alla inte tar flaska och visste absolut inte att det finns olika sorters nappar, mer en slump. Och det funkade från dag 1 för oss med flaska!

    Vi började med Nan ersättning för tyckte "alla vänner/släktingar använde den" men efter ca 2 veckor började magproblemen, så mycket gaser , hård mage och kräkningar... 
    Vi fick då byta ersättning och redan efter några dagar med annat märke blev de så mycket bättre med kräkningarna och hård mage, men gaserna fanns kvar tills ca 3 månaders ålder.. 

  • Anonym (C)

    Vi har använts Nan till första, Neocate som är en mjölkfri ersättning till tvåan som reagerade på.mjölkprotein och nan sensitive till 3an. 

    Jag kämpade med amningen med mina första och beslutade att jag inte skulle amma 3an. Ångrade mig när hon föddes och tänkte att vi testar men ger upp utan ångest om det inte går. 
    Väntar nr 4 och kommer inte att amma då jag äter mediciner som passerar över i modersmjölken.

    Vi har använt dr brown flaskor och/eller twistshakes, kommer att köra på nan sensitive. 
    Jag har aldrig haft en sådan "baby brezza" men är sjukt sugen på en nu. Annars på nätterna har jag haft förkokat vatten i en bringare eller på termos och doserat upp pulvret i förväg. 

  • EnAnonumius

    Nu blev det ofrivilligt för mig att flaskmata då min mjölk sinade. 

    Jag köpte fyra nappflaskor, och köpte sedan olika nappar och testade vilken som funkade bäst för min lille.  Använde mig av Sempers ersättning.

    När jag flaskmatade så hade vi inga "tjusiga maskiner" som gjorde vällingen. Fanns inte ens vattenkokare, men det funkade fin fint med att värma vattnet på spisen och fixa ersättningen. Gick jag ut så hade jag med mig vatten i termos och så slängde jag i vatten och pulver i flaskan och skakade tills pulvret var löst.

    Det som kunde vara lite jobbigt var väl på natten när han vaknade. Hade inte en tanke på att man kunde ha termos på nattduksbordet (som någon annan berättade i tråden att det hade)..


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Anonym (Mammasomintevillamma)

    Tack så mycket för alla svar hittills!

    välkomnar självklart svar från alla som har tips om flaskmatning och det runt om. Min formulering av målgrupp var mest för att tråden inte skulle fyllas av tips för att få igång amningen istället för det jag undrade över :)

  • chrissepisse

    Jag har inte ammat något av mina tre barn. Med ett och tre gjorde jag i olika utsträckning försök, men med nummer två hade jag bestämt mig för att inte prova alls. Med två fick jag tabletter på BB. Jag har väldigt dålig mjölkproduktion så egentligen hade det nog inte behövts.

    Nummer ett fick BabySemp och två och tre NAN. Med nummer tre var jag mer varm i kläderna och gjorde en karaff i taget som jag hade i kylen. Sedan mikrade jag portionsvis. Så gjorde de på sjukhuset i Malmö så jag tänkte att det dög för oss också. Med den metoden är det inte så stor hjälp med värmare. 


    Vi har kört med vanliga standardflaskor från MAM. I början kokade jag flaskor och nappar regelbundet för att undvika bakterier.

    Ska man iväg är färdig tetra guld värt. Lär man barnet att äta rumstempererad mat underlättar man mycket för sig själv.

    Lycka till med bebisen och maten!

  • Anonym (Tips)

    Ger lite tips med det som sker runtom flaskmatning!
    För oss har det räckt med två flaskor i minsta storleken och sedan två flaskor i en större storlek (typ liten och mellan). Men jag föredrar att diska när de behöver användas, och inte ha en massa flaskor i diskhon haha. I början kokade jag dem typ en-två gånger i veckan, men ju äldre min son blev så började jag bara handdiska.
    Jag har föredragit herobility med breda nappar så det inte läcker så mycket i mungiporna, prova beställ hem babyboxen, den kostar bara frakten (då får man en från herobility) och tror man får en från MAM i liberos babybox. Så kan du prova lite vad som känns bäst. :)
    När det går så är det superbra att din partner även ger flaska, så barnet vänjer sig med att få mat från båda. Turas även om ibland på natten! Min ville nästan bara bli matad av mig på natten, sedan fick min man prova några veckor och tillslut accepterade han även flaskan från honom på natten (så man själv får sova ibland).
    Har både ammat och gett ersättning, och är jättenöjd med att vi gick över till enbart ersättning tillslut.

  • Anonym (Tips)

    Vill även tipsa om Facebook-gruppen "Till dig som flaskmatar ditt barn - tips och råd på vägen!" :)

  • idisb

    Jag har aldrig varit bekväm med amma. Blev tvingad till de äldre men sist sa jag innan jag vill inte amma.
    Valde nan, semper har ingen av mina barn tålt. Köpte mam antikolik flaskor. Baby breeeza är värd sin vikt i guld:) mam flaskorna går sterilisera i Micro,  så smidigt!
    Termos är jätte bra om man ska ut! Hade lagom kallt vatten i en flaska , hällde i varmt och hade pulver i dosett  

  • Anonym (F)

    3 barn alla är flaskamatade förutom 1:an jag delammande 2,5 månad. 
    Har använt oss av Mams flaskor,
    dock tycker jag de rinner snabbt även med minsta storleken. Vi har kört på Nan sensitive och vattenkokare med tempratur inställningar.

    Jag fick mjölkstas så min bröst var som hårda bollar i 3 veckor efter varje barn. Extremt smärtsamt. Så jag fick använda mig av Cottermans handgrepp för att lätta på spänningen då och då. Annars var det mkt varma duschar. Men ha brösten tight i en sportbh gick inte för det gjorde för ont. 


    Har inte märkt några nackdelar alls faktiskt förutom det är tråkigt att diska alla flaskor.

Svar på tråden Ni som valt att inte amma