Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Förvaltare

    Tom Araya skrev 2022-05-20 18:04:18 följande:
    Nej, det finns inga gåvobrev.

    Nu är L också rädd för att värden förskingras genom förvaltaren.
    Förvaltaren ska tillvarata personens intressen, som mycket väl kan vara t.ex. att sälja ett hus där personen inte längre kan bo, för att undvika kostnader och praktiska göromål. 

    Att slänga alla inventarier är däremot inte att tillvarata personens intressen. Kanske förvaltaren ansåg att magasinering skulle bli för dyrt, men då borde det vara det bästa för personen att inventarierna antingen säljs eller ges bort till barnen. Att särbehandla barnen är inte heller i personens intresse. 

    Om förvaltaren förskingrar, sköter den inte sitt uppdrag väl och kan anmälas till överförmyndaren. 

    Att L har fått egendom och pengar av föräldern, är ok om inte värdet är för stort för att vara en normal (inom citationstecken) present. Om det är större värden inblandade anses det vara ett förskott på arv (utan gåvobrev som säger något annat). 

    Minns inte exakt hur det funkar med bevisbördan, du får googla, men tror att bevisbördan ligger på den som fått gåvan, om den hävdar att något är en gåva och inte stulits-förskingrats. I alla fall vissa fall. Som bevis för en gåva kan man använda vad man vill, fast inte säkert att vad som helst anses räcka naturligtvis. 

    Om överförmyndaren har fått all information och säger att allt har gått rätt till, så är det detta som gäller. 
  • FuckGoggleAskMe
    Tom Araya skrev 2022-05-21 11:10:32 följande:
    Hur då?
    Anonym (Kka) skrev 2022-05-21 10:54:55 följande:
    Ang testamentet. Det finns inget som säger att det testamente som L pratar om är det giltiga. Alltså kan inte förvaltaren agera utifrån testamentet. 
    Om förvaltaren ska ta hänsyn till testamente så borde det nu ha framkommit om testamente finns och är giltigt eller ogiltigt. Inget sådant är nämnt av förvaltaren enligt L.

    Därav min fråga:
    Är detta något förvaltaren skall göra eller gör förvaltaren rätt som struntar i testamente? 
    Förvaltare ska inte ta hänsyn till testamentet. Om det nu finns ett testamente så är det helt utan verkan nu, eftersom personen fortfarande lever. Förvaltaren ska inte titta på testamentet, därifrån dra sina egna slutsatser om vad personen skulle vilja just nu, och agera därefter. 

    Många förvarar sitt testamente hemma i någon byrålåda, eller i ett bankfack. Förvaltaren ska ju inte göra något praktiskt arbete, men för att ta hand om ekonomin kan ju huvudmannens papper behövas som underlag. Om förvaltaren råkar hitta ett testamente bland papperen ska han se till att det bevaras på ett säkert ställe. Om hemmet rensas ut, får man hoppas att inget testamente slängs av misstag. 

    Det kan ingå i uppgiften att kolla ett eventuellt bankfack för att se att det inte tex ligger en hög sedlar där, som borde vara på sparkonto, placerad i värdepapper etc i stället. Hittar förvaltaren ett testamente i bankfack finns det ingen anledning att rapportera detta till någon, eller ens läsa det.  

    Om det finns ett testamente och det står där att L ska ärva huset, går det förstås inte om huset är sålt. Då får testamentet tolkas för att se om det finns något som styrker att frångå arvsskift enligt lag. 

    Din vän behöver inte gräma sig över att han skrev under en ansökan om förvaltare. Hade räckt med att en annan anhörig, tex bara S ansökt, bifogat läkarutlåtande el.dyl. och sen är det tingsrätten som avgör om en förvaltare tillsätts eller inte. 
Svar på tråden Förvaltare