• Ons 22 jun 21:39
  2526 visningar
  9 svar
  9
  2526

  Min mamma får utbrott

  Min mamma kan vara världens snällaste, hon skämmer bort mig, skjutsar mig nästan överallt, ger mig kärlek och komplimanger m.m men ibland är det som att hon ser svart. Igår fick hon ännu ett utbrott och jag känner att jag har fått nog. Hon skrek att hon hatade mig flera gånger och hon blev agressiv och det kändes nästan som att hon skulle hoppa på mig. Hon har dock aldrig skadat mig fysiskt utan bara ?hotat? med gester osv när hon blivit riktigt arg. Efter hennes utbrott gick jag upp på mitt rum och grät och ca 1 h efter kom mamma upp för att be om ursäkt som hon alltid gör. Hon säger att hon egentligen är stressad över sitt tuffa jobb och erkänner att hon ibland blir helt galen. Även fast hon alltid ber om ursäkt är det fortfarande väldigt jobbigt psykiskt att tänka tillbaka på och vet inte vad jag ska göra. Idag har mamma gråtit flera gånger och bett om förlåtelse men det känns inte som att det rättfärdigar hennes handlingar. Älskar såklart min mamma jättemycket och jag vet att hon älskar mig också men det händer alltför ofta att det går över min gräns. Dessa grova utbrott kanske händer några gånger om halvåret. Jag är förövrigt 18 år så jag är inget barn längre men hon sårar mig ändå. Vad ska jag göra? Behöver verkligen råd och att t.ex flytta hemifrån finns inte på kartan då jag inte har någon egen fast ekonomi. Ska jag förlåta henne igen och gå vidare?

 • Svar på tråden Min mamma får utbrott
 • Ons 22 jun 21:45
  #1

  Tja... Du säger att hon normalt sett är världens snällaste men att ibland får hon utbrott som hon inte kan hantera?

  Ja, du ska förlåta henne. Så länge hon inte slår dig.

  Försök att inte ta illa upp för det hon säger och gör när hon är arg. En lärdom det också.

  Är du 18år så är det ju i vart fall inte så lång tid kvar innan du flyttar hemifrån om du spelar dina kort väl i livets spel.

 • Anonym (Säger inte att du har fel)
  Ons 22 jun 21:45
  #2

  Vad hade du gjort som gjorde att stressen ledde upp till det?


  Säger inte att det skulle vara några fel på dig. Du har säkert inte gjort dig förtjänt utav något av det. Men ibland kan morsor ryta ifrån enbart för att dom inte tycker om när människor står på sig. Och det kan vara farligt för din egen utveckling.

  Hade en morsa som alltid röt till så fort jag försökte försvara mig. Och det gjorde att jag nu har svårt med o lära mig sätta gränser. 


   


  Sen kan det vara så att din morsa har det väldigt stressigt på jobbet. Och ni bråkar över disken. Då får hon antingen lugna ner sig och se till o fixa lite relax tid, eller så sköter du disken som du borde göra, om det är sånt ni bråkar över när hon kommer hem igen. 

 • Anonym (En mamma)
  Ons 22 jun 22:00
  #3

  Din mamma kanske förmodligen inte mår bra och att det till slut gick ut över dig. När hon ber dig om förlåtelse så säg att du inte accepterar det beteendet, säg att du blir rädd. Konstigt att hon skriker att hon hatar dig, det skulle jag aldrig kunna varken säga och allra minst skrika fast jag levde med stress och sjukdom i många år. Men ge henne en chans fast stå på dig att du inte tycker du förtjänar såna utbrott mot dig. Hon kanske är i klimakteriet också, det gör att vissa kan bli väldigt arga eller väldigt ledsna fort och är jobbigt att hantera. Om hon får ett utbrott till så bara gå därifrån och säg det till henne att nu går jag och du får lugna ner dig. 

 • Ons 22 jun 22:08
  #4

  Säg att du förlåter henne och förstår henne (om du nu känner att du kan det), men att hennes beteende inte är acceptabelt. Hon är vuxen och måste kunna skilja på sin egen stress och på dig. Är hon stressad och irriterad så får hon ta en promenad, tufft träningspass, bubbelbad eller vad som nu kan lugna ner henne. Och är det verkligen dig hon är arg på så får hon uttrycka det på bättre sätt än genom utbrott. Du är ju vuxen nu, så ni borde kunna prata lugnt och konstruktivt om det är något som besvärar henne. 


  Och sen att skrika att hon hatar dig låter lite?tja, tonårsaktigt, och inget som ska komma från en mamma. 


  Nästa gång hon får ett utbrott som inte beror på dig utan hon tar bara ut det över dig, så säg lugnt till henne att det inte är något du behöver ta och att ni kan prata när hon lugnat sig. Sen går du till ditt rum eller ut. 

 • Anonym (.)
  Tor 23 jun 18:25
  #5

  Låter riktigt jobbigt. Var finns din pappa i detta? Kan han prata med henne? Ens mamma är alltid mamma men det låter som att du behöver få lite distans till din mamma. Titta lite på utbildningar efter gymnasiet och välj något i en stad långt bort är ett tips. Då kan du flytta hemifrån rätt snart. Några år på annan ort skulle kunna göra er relation bättre. Din mamma mår antagligen inte helt bra, det du beskriver låter varken sunt eller normalt.

 • Anonym (S)
  Tor 23 jun 18:38
  #6

  Du är utsatt för psykisk misshandel och det är inte ok. Du måste prata med henne om det, du kan också prata med soc och se om de kan hjälpa er på något sätt.

 • Anonym (qqq)
  Tor 23 jun 18:59
  #7

  Jag förstår inte de svar du hittills fått. Du ska inte behöva stå ut med att någon skriker på det där viset. 

  Ni som säger att TS ska förlåta och härda ut - hade ni sagt samma sak om det handlade om ett gift par tex? Ska man "stå ut" när en annan som man är beroende av trycker ner en, skrämmer en ? 

  Tycker du ska kontakta soc, TS. och be dem om hjälp att samtala med din mamma. Hon verkar behöva stöd och de kan prata med er tillsammans. Du ringer till dem bara, och beskriver läget, säger att du vill göra en ansökan (inte en anmälan) om hjälp.

 • Tor 23 jun 19:00
  #8

  Hur gammal är din mamma? Är hon i klimakteriet? problem med sköldkörteln?


  Hormoner kan göra folk tokiga och göra att de tappar besinningen. Eftersom hon blir ledsen efteråt är det nog jobbigt för henne oxå att tappa det.

 • Anonym (IED)
  Tor 23 jun 19:06
  #9

  Påstår inte att din mamma har IED, det får en doktor avgöra, men det kan vara så. I vanliga fall med aggressiva personer så brukar de ha udda antisociala beteenden förutom aggressiviteten, men när det enbart är aggressiva utbrott utan något annat elakt kan det vara detta.

  en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_explosive_disorder

Svar på tråden Min mamma får utbrott
Logga in
Bli medlem