• fornminne

    Egna barn går inte ihop med extrabarnet

    Anonym (Tvillingmamma) skrev 2022-07-09 09:51:21 följande:

    Kan tillägga att jag även vet placerade barn (familjehem och stödfamilj) där det har funkat jättebra. Alla placerade barn kommer ju per definition med någon form av bagage, men alla har inte stora svårigheter. Ändå har det inte alltid varit en dans på rosor, men det har funkat och de numera vuxna barnen har i flera fall fortfarande nära kontakt med de familjer de har varit hos. Både extraföräldrarna och extrasyskonen saknar dem. Trots att det inte alltid har varit problemfritt, men det har fungerat.


    Rätta mig om jag har fel, men jag tror att det är skillnad på att vara stödfamilj och familjehem. Bor barnen på heltid kan det nog ofta vara barn eller ungdomar med problematik, men lika ofta barn som bara behöver ett nytt hem. Problematiken ligger kanske hos föräldrarna, inte hos barnet. 

    Stödfamilj eller avlastningsfamilj är väl vanligare för barn med egen problematik? Ofta ganska omfattande sådan. De kan ha fungerande hem men föräldrarna behöver stöd och vila emellanåt.

  • fornminne

    Cox Orange, du kan inte jämföra ett placerat försummat barn med en grannunge!
    Som flera redan har skrivit, TS och hennes man har tagit på sig det här uppdraget, de har ett ansvar. Dessutom låter det som ungen mest är uppmärksamhetstörstande, inte bråkig eller svår på andra sätt. Vad detta barn behöver är tålmodiga vuxna som har tid med barnet, inte lära sig veta hut.

    Men som någon påpekade, det placerade barnet är egentligen inte tonåringarnas ansvar. Det är att lägga för mycket på dem. De bör kunna anpassa sig till viss del, särskilt som det bara är några dagar i månaden. Men det är viktigt att man lyssnar på dem, är tydlig med vad uppdraget innebär samt försöker göra det så bra som möjligt för alla inblandade. 

    Om barnet allvarligt försummas hemma, låter det dessutom som en heltidsplacering skulle vara bättre. Fast kanske inte hos TS familj då, jag förstår om det skulle bli för mycket.

  • fornminne
    Anonym (Olika) skrev 2022-07-12 17:01:17 följande:
    Det finns olika anledningar..det kan vara att barnet själv har någon form av problematik / fysiks eller psykisk funktionsnedsättning som gör att föräldrarna behöver en helg ( oftast) för att få lite återhämtning själva / kunna göra saker med syskon  som normala familjer gör men som pga barnets funktionsnedsättning inte fungerar så bra  för just det barnet.
    Det kan också vara föräldern som har en funktionsnedsättning fysisk eller psykisk som gör att föräldern fixar att vara förälder men inte riktigt fullt ut..barnet behöver få se o uppleva hur en riktig familj lever..

    det kan vara en ensamstående förälder där den andra föräldern inte alls finns med i bilden och det inte finns släkt som kan avlasta ?tänker på ett barn jag hade i min barngrupp för några år sedan..inga funktionsnedsättningar hos vare sig barnet eller mamman men där barnets pappa valt att inte finnas där för sitt barn övh. Barnet hade en mormor o morfar som ställde upp ofta som barnvakt o hämtade på förskolan de dagar då mamman pga sitt jobb inte kunde.. eftersom de ställde upp så ofta när hon behövde hjälp för att hon jobbade ville hon inte be dem ställa upp bara för att hon skulle få vila/ hitta på något med en kompis på helgen etc..hon ansökte och fick stödfamilj till sitt barn..en fredag i månaden kom stödfamiljen o hämtade på förskolan o så var barnet där till söndag em/kväll .
    Absolut, det finns många olika orsaker till att barn placeras eller får stödfamilj, därmed också väldigt olika bagage samt olika grad av problematik hos barnet. Ibland nästan inget alls, ibland mycket, och allt däremellan.
Svar på tråden Egna barn går inte ihop med extrabarnet