Inlägg från: Anonym (X) |Visa alla inlägg
  • Anonym (X)

    Har vi valt så hemska namn?

    EpicF skrev 2022-07-18 22:46:01 följande:

    EMBLA TWOPOINTOH: Sårade åsikter? Tror jag skulle bli sårad? Seriöst? 

    Du har inte ens kommit med något som hade kunnat stämma med min son namn. Som jag antog så betyder inte namnet något annat än att föräldrar tycker det är fint och passande för deras barn. 

    Finns även föräldrar som är lokalvårdare, undersköterskor och andra sk mågstatus jobb som döper sina ungar till sk fina namn. 

    Bla Liam har blivit ett populärt namn senaste året. Var inte speciellt populärt på ex 80-talet även om det fanns. Hade två Liam i min klass på högstadiet. Båda från välutbildade familjer. 


    Det är fortfarande en skillnad på generell nivå och på individer. 


    Ang trådstarten och till ts: jag har svårast för Loke av namnen som sådana. Jag tänker att det ges av föräldrar som antingen sett Marvelfilmer och gillar Tom Hiddlestones version men inte tänker på vem Loke var i mytologin. Eller att Loke nog egentligen var döpt till Anders eller något men tog namnet själv i vuxen ålder.

  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 19:53:05 följande:
    Ja, det räknas nog till den kategorin, här har det varit Vilhelm/Wilhelm som använts. William är inte en form som inte i någon större utsträckning använts i Sverige förutom under de senaste årtiondena.
    Fast William är väl inte alls det? Alla namn som inte tidigare använts mkt i Sverige är väl inte per definition WT?
  • Anonym (X)
    Anonym (?) skrev 2022-07-19 21:22:53 följande:

    Vilket är mest WT av Loke, Leon och Liam? Vi lyckades visst pricka in alla wt-namn som
    ni kallar det på killarna här 


    Ogillar egentligen att klassa namn som trash eller liknande. Men för min del är Loke inte ett namn med några positiva kopplingar och det känns som föräldrar givit det utan att fundera på något mer om ursprunget. Jag tycker därför mest synd om barn med det namnet eftersom Loke mytologiskt inte direkt är en snäll prick. 


    Leon skulle jag utgå ifrån har icke-svenska föräldrar/förälder och skulle anta att man hade en koppling till typ Frankrike eftersom det för mig känns så främmande.

    Liam skulle jag tänka har föräldrar som kollat mkt på poppis namn sista 10 åren, eller är från Storbritannien. 

  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 21:51:11 följande:
    Det är såklart inte alltid skarpa gränser. William är importerat från den engelska språksfären och har inte förekommit speciellt länge i Sverige, två indikationer.
    Indikationer på vad? WT? Hänger inte med på din definition av begreppet då. Eller menar du att det är just namn från det området som är WT och inte kopplingen till social nivå?
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 22:04:57 följande:
    Jag klistrar in en del av ett av mina inlägg från en närbesläktad tråd:

    Med det sagt, så är det väl etablerat att vissa namn är vanligare i vissa kretsar. Det är inte en värdering av namnen eller föräldrarna i sig, utan bara ett statistiskt samband. Det som vissa kallar WT-namn, alltså namn som är vanligare hos föräldrar med låg socioekonomisk status, är ofta namn som är plockade från populärkultur, från USA i allmänhet (alltså namn som inte är etablerade i Sverige), samt namn med vad som kallas "kreativa stavningar", alltså att man antingen klämmer in massa extra/onödiga H, Z, W eller X i namnet (alltså när denna stavning inte är etablerad), eller att man stavar på ett sätt som ändrar uttalet.
    Men menar du verkligen att alla namn med koppling till engelsktalande land faller in då? 

    William som du tog upp är ju på topplistan i Sverige sedan många år - är det inte etablerat då? Det är ju också ett kungligt namn.

    Är det din egen klassning du anger där eller något mer genomarbetat förresten?
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 22:24:17 följande:
    Nej, det menar jag inte. Jag skriver ju att det inte finns en skarp gräns. William började dyka upp för ungefär 20 år sedan här i landet, och nu börjar det bli rätt etablerat, även om man kanske behöver vänta ett par generationer för att se om det verkligen får fäste på lång sikt i vår namnflora. 20 år är trots allt i dessa sammanhang ingen tid alls.

    Det finns ganska mycket forskning på området och jag har läst många artiklar på ämnet, ett par av dem har jag länkat till tidigare i tråden. Det är alltså ingenting som jag själv hittat på.
    Var har du källa på att det började dyka upp för 20 år sen?

    Att ett namn är oetablerat och från en engelsktalande miljö har jag svårt att se att det skulle göra det till WT. Då är ju namn som Henry och Oliver också det?
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 22:38:13 följande:
    Ingen annan källa än min egen upplevelse, det ska jag villigt erkänna. Jag vet att namnet förekom innan dess, men inte att det någonsin varit så vanligt som det är nu.
    Jag fattar fortfarande inte kopplingen att ett namn vanligt i ett engelskspråkigt land blir WT om det inte är etablerat.

    Vad i det gör namnet till WT menar du?
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 22:48:22 följande:
    Det är inte den enda kopplingen, nej, men det är en möjlig. Det är, enligt forskning, vanligare bland föräldrar med låg socioekonomisk status/låg utbildning att man hämtar namn från främst USA (eftersom det är därifrån mycket av populärkulturen kommer ifrån). Innan 1900-talet var det de högre klasserna som importerade utländska namn, som sedan sipprade nedåt efter en tid, men efter 1900 har det skiftat.
    Fast det innebär inte att alla namn som är ickeetablerade per definition är WT. Det är där jag tycker din tankegång kring William fallerar.

    Som sagt borde väl samma sak då gälla tex Henry och Oliver och det är knappast namn som brukar rankas som WT.
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 23:00:22 följande:
    Det har jag inte påstått heller.
    Men du skrev väl att William kunde räknas till det, av skäl som är applicerbara även på de andra namnen.
  • Anonym (X)
    Embla twopointoh skrev 2022-07-19 23:04:42 följande:
    Det har jag inte påstått heller. Jag har ju sagt att det inte finns någon skarp gräns.

    Det är möjligt att jag hade fel om just William. Min mycket anekdotiska uppfattning, är dock att det inte är ett speciellt vanligt namn bland högutbildade föräldrar, i alla fall inte när det började bli vanligt runt år 2000.
    Jag anser bara att du har fel i tanken att ett icke-etablerat namn från en engelskspråkig miljö är ett WT-namn. Om många föräldrar i en socialt utsatt grupp använder namnet kan jag hålla med, men då blir det ju ett sådant namn av det skälet. Inte annars.

    De Williams jag känner till har extremt högutbildade föräldrar med välbetalda jobb, så anekdotisk bevisföring är ju just bara sådan.
Svar på tråden Har vi valt så hemska namn?