Inlägg från: Anonym (Caroline) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Caroline)

    Igångsättning pga överburenhet

    Det har ju pågått en studie som heter SWEPIS som man visserligen bröt i förtid men som ändå på vissa håll lett till ändrade rutiner.
    Så googla på den. 
    Det man riskerar vid igångsättning är ju att rubba det spontana. Att man sätter igång någon som om man bara hade väntat en eller två dagar  - hade kommit igång av sig själv vilket också kommer med flera fördelar.
    Det är en hårfin gräns där.
    Gynpodden har ett avsnitt som heter "Graviditet" där man pratar om detta mot slutet, så kanske from 45 min och framåt eller så? Det minns jag var ganska bra och tydligt, i hur man resonerar.

  • Anonym (Caroline)
    Felicccccia skrev 2022-08-26 20:34:39 följande:
    Aldrig hört om den, får kika på det. Jag önskar såklart att det kommer igång av sig själv och att jag inte behöver gå över så långt men jag är en väldigt orolig person och vill mentalt förbereda mig lite på olika scenarion även om jag försöker ha så öppen inställning som möjligt. Jag vet att det finns risker med igångsättning också och det är inte mitt mål att bli igångsatt men är också orolig för att det även finns risker med att gå över tiden. En vän till mig förlorade nästan sitt barn då hon gick över två veckor.  

    Förstår också att man gör en bedömning i varje enskilt fall och att det bästa är om det kommer igång själv men blev nyfiken på om man alltid blir inbokad på senaste dagen om allt är bra eller om man faktiskt kan få en tid tidigare än så. Tack för att du delar!😊
    Som jag förstått det så ska barnet vara fött den dagen. Vilket kräver att man bokar igångsättning ett par dagar innan, inte specifikt på sista dagen. 
  • Anonym (Caroline)
    Anonym (Fyrklöver) skrev 2022-08-27 06:20:04 följande:

    Jag födde barn i mars i år och då var det igångsättning v 41+5 om bebis inte kommit tidigare. Dvs det är den dagen man kommer in till förlossningen och blir igångsatt. En igångsättning kan ju ta flera dygn. Sen är det ju olika i olika landsting vilken dag som är ?sista dag? men tror just det är samma för alla, inte att det är en dag barnet ska vara fött på utan det är dagen man åker in på. 


    Tidigare Var det ju igångsättning 42+0 och då samma, man åkte ju in den dagen för igångsättning. 


    Enligt vad överläkaren säger i podden som jag rekommenderat så utgår man från när barnet ska vara fött. Men det kan säkert skilja sig mellan regionerna. En del har ändrat sina PM efter studien (trots att den avbröts så drog man vissa slutsatser) medan andra fortfarande verkar tycka att det inte är någon fara att fortsätta graviditeten 2v efter framräknat förlossningsdatum. 
  • Anonym (Caroline)
    Anonym (41+4) skrev 2022-08-27 08:06:31 följande:

    statistik visar att de flesta förlossningar startar inom bf+10, så det kan ju vara smart att vänta ut det men går man över det är igångsättning inte så mycket att vänta med.


    Det är så jag uppfattat det också, det jag läst. Och då vore det i vissa fall onödigt och eventuellt att det orsakar större risker för interventioner om man standardmässigt sätter igång efter 7 dagar. Om personen själv hade fått en spontan värkstart en eller två dagar senare.
    Jag blev erbjuden att delta och valde att göra så men lottades till  gruppen som skulle gå en vecka till. Otroligt segt.
  • Anonym (Caroline)
    Felicccccia skrev 2022-08-28 13:34:58 följande:
    Ja, det var det jag funderade på också om hon ska vara född senast då eller om jag blir igångsatt senast då. Kändes ändå skönt att hon kommer att komma senast 42+0 oavsett men jag tycker ovissheten är lite påfrestande så vill gärna känna att man har lite koll även om man egentligen inte har koll på nånting. XD
    Jag förstår, men där verkar man ha nått fram till lite olika rutiner i olika regioner.
    Hon som pratar i podden (som för övrigt är bra, de flesta avsnitten) är verksam på Danderyd så det borde gälla för Stockholm. 
Svar på tråden Igångsättning pga överburenhet