• Ons 14 sep 12:31
  2170 visningar
  17 svar
  17
  2170

  Längtan efter att adoptera ett barn

  Hej, söker råd och tankar om min situation.
  Jag har länge haft längtan av att adoptera ett barn. Jag går runt med en känsla av att mitt barn finns därute ngnstans och väntar på mig lika mycket som jag längtar.

  Jag har två biologiska barn sedan tidigare men det gör inte längtan efter ett tredje mindre. Jag har ingen önskan om att vara gravid igen och som sagt känslan är att det redan finns ett barn där ute som är för vår familj finns. Jag funderar ibland ändå på att bli gravid men får liksom dåligt samvete över barnet därute i världen. Och blir så ledsen av att jag inte kan vara närvarande för hen som redan finns där. En lite flicka el pojke som längtar efter oss. Kanske låter konstigt men lite så känns det och det kan inte hjälpas. 

  Min man är från Indien men född och uppvuxen i Sverige i sin indiska familj. Mina barn är halvindiska och språket och kulturen är till viss del närvarande hos oss. men naturligtvis är det inte samma som att växa upp i landet. 

  Jag är väldigt kluven till adoption, och undrar om det är rätt sätt för barn, i den bästa av världar skulle det ju inte behövas. och att ta ett barn från sin kultur och sitt sammanhang är så komplext och verkligen inte svart eller vitt bra eller dåligt. 

  Jag blir ibland väldigt känslosam kring alla barn som inte har en egenfamilj runt om i världen och det gör så ont och jag önskar såklart att det inte var så och kanske är det förtvivlan över världen som speglar min längtan till att på ngt vis rätta till den. .
  Någon som adopterat eller är i processen eller någon annan som har ngt tanke. Känner mig väldigt ensam med denna längtan och undrar om någon annan känns såhär? 

  Tack för tips och råd, reflektioner och tankar! 

 • Svar på tråden Längtan efter att adoptera ett barn
 • Ons 14 sep 15:27
  #2

  Tack för ditt svar och din åsikt.
  och nja riktigt så enkelt är det ju inte, visst skulle jag vilja rädda alla barn i världen om jag kunde på ngt sätt (vem skulle inte vilja det, men det är inte riktigt "bara" därför jag vill adoptera ett barn. jag har ju en längtan till att ha ett till barn i vår familj. Att adoptera är ju som sagt en otroligt komplex handling som inte bara bildar positiva eller negativa känslor och tankar.
  Och jo om processen börjar nu skulle barnet redan vara fött eftersom jag söker ett barn som är lite "äldre" både på grund av att det skulle passa vår familjebild bättre enligt myndigheter men också för att adoptivcentren anser att det passar oss bättre pga ålder osv osv (inte för att vi är lastgamla direkt
  Men ja det är nog ingen tanke som kommer sättas i verklighet och jag funderar på andra sätt att "stilla" min önskan om barn och min ömhet för barn som har det svårt. Genom välgörenhet eller ge av mina vårdkunskaper där de behövs i världen och även familjehem här i Sverige eller som kontaktperson osv osv. 

 • Tor 22 sep 13:15
  #8
  Mimosa86 skrev 2022-09-14 18:22:00 följande:

  Vad jag hört finns det betydligt fler ofrivilligt barnlösa som står i adoptionskö än vad det finns barn att adoptera. Köerna sträcker sig flera år och du kommer aldrig få lov att ta en plats framför en ofrivilligt barnlöst par. 


  Bli fosterhemsfamilj istället :) men inte schysst att vara fertil och -ta ett barn- från en icke fertil när de finns så få barn att adoptera..


  Tack för svar, det visste jag faktiskt inte, att de var fler som önskade adoptera än det finns barn, trodde de var fler barn i världen som behövde ett hem genom adoption än hem utan barn faktiskt. Tack för info.  

  Tänker ändå inte riktigt att man tar ngn annans plats när man adopterar, man genomgår ju extremt mycket kontroller och tester och samtal osv så barnet blir ju placerat till dig eftersom det passar in hos just dig tänker jag men visst jag förstår hur du menar. En adoption är ju inget enkelt att genomföra för ngn.

  Min längtar till ett barn är ju naturligtvis det som ligger först och är störst, och det är ju ett barn jag drömmer om men av olika anledningar är en till graviditet inte så aktuell för mig. därför kom tanken på adoption. men som du säger, jag har redan barn och dom är fantastiska och om det finns fler par som önskar adoptera ett barn än det finns barn till adoption känns det mindre aktuellt för mig. trodde som sagt att det var det motsatta. 

  sedan vill jag bara påpeka att vare sig man har barn innan eller inte tror jag att tankarna och funderingarna vid en adoption är väldigt mycket samma. klart man tänker på hur barnet har det där det är nu, eller? och inte bara på hur det blir sedan när det är här, och man tänker även på hur det kommer bli sedan när det växer upp i ett annat land än vad de är fött. jag tror ingen tänker bara det ena eller det andra. och som jag skrev innan även det, det är oerhört komplext och det finns många känslor kring adoption, hit och dit. 

  det jag egentligen sökte var lite tankar från ngn som har adopterat. eller tänker adoptera men tack för alla tankar
 • Tor 22 sep 13:28
  #9
  flavustaraxacum skrev 2022-09-21 12:34:05 följande:

  Själv gått i tankarna att adoptera. Har dock inga egna men känner igen dina tankar kring ämnet. Man vill ge ett barn en kärleksfull och trygg uppväxt. Tycker du ska prata igenom ämnet med din man och ställ även öppna frågor om ämnet till dina barn.


  tack för svar! 
  precis, jag älskar barn och att vara mamma och har så mycket mer kärlek att ge och längtar efter ett barn till men av olika anledningar känns inte en graviditet så aktuellt för mig nu. 
  mina barn skulle älska ett syskon hur det än kom till vår familj. maken är en fantastisk pappa och skulle oxå ta till sig ett barn som sitt eget. 
  ja man har ju en tanke av att kombinera sin egen längtan till att ge ett barn en kärleksfull och trygg uppväxt.
  tror inte det är negativt att komma till ett hem där det redan finns syskon som älskar än och som blir ens förebilder och ytterligare trygghet i livet. att man dessutom delar mycket till utseendet, språk och kultur med stor del av sin "nya" familj i ett land där andra annars inte gör det är väl inget negativt heller. 
  trodde faktiskt inte att adoptionskön på föräldrar var större än det finns barn, på många sätt positivt ändå.
  dock blir det nog ingen adoption för mig av flera anledningar men det är ibland skönt att ventilera sina tankar utåt

  lycka till om du adopterar till slut!
Svar på tråden Längtan efter att adoptera ett barn
Logga in
Bli medlem