Inlägg från: elsa198 |Visa alla inlägg
  • elsa198

    Ledsen efter valet

    Som rubriken säger, jag känner mig sjukt deppig efter valet. Jag röstar (och tycker) åt vänster, ganska långt, då jag vill se ett mer jämlikt samhälle, vill se krafttag mot klimatförändringar och annan miljöförstöring, och tror att vi alla får det bättre om det blir bättre för de sämst ställda. Jag tror på mer demokratisk kontroll över inte bara politiken utan också ekonomin. Jag tror att privatisering, finansialisering och annat som bidrar till ökade klyftor mellan rik och fattig (nyliberalism) under flera årtionden har gjort livet sämre för oss alla, förutom för de allra rikaste. Jag tror att detta, mer än stor invandring (som också är en utmaning) förklarar MER varför samhället (utbildning, sjukvård, arbetsmarknad osv) upplevs som att det går åt skogen. Stor invandring och dålig integration är en större utmaning än de styrande (till höger och mitten/vänster) har velat erkänna och lyckats hantera, ja. Men svaret för mig är inte (bara) "hårdare tag" utan också mer resurser till utsatta områden och grupper. 


    Jag är också ledsen av mer personliga skäl då min man, som är amerikan, inte känner sig välkommen här. Han jobbar på universitetet, betalar (massor av) skatt, lär sig svenska, hans barn kämpar i svensk skola. Men enligt SD bör han inte få bli svensk medborgare på 10 år, ha tillfälliga uppehållstillstånd till dess, och inte ha rätt till barnbidrag, garantipension och diverse annat. Han ska alltså betala för, men inte få ta del av, samhället. Vi vet att vita amerikaner inte är problemet i SDs ögon, men de åker med ändå (för att inte tala om de problem som en massa icke-vita, hederliga, hårt arbetande människor kommer ställas inför).

    Någon annan som kämpar med jobbiga tankar om vilket samhälle vi lever i, och vad det kommer innebära för er, efter detta val? Eller som röstade höger men som ändå kan sympatisera? Spydiga kommentarer undanbedes, finns tillräckligt av det i andra trådar...

  • Svar på tråden Ledsen efter valet
  • elsa198
    Anonym (Vakna!) skrev 2022-09-15 12:56:09 följande:

    Tyvärr har du en naiv bild av verkligheten. 
    Sverige har dödsskjutningar på öppen gata mitt på dagen varje vecka, och det är tack vare den rödgröna regeringen. Tack vare MP har flera kärnkraftverk stängts ner så att barnfamiljer riskerar få en elräkning på 50 000 kr och kanske tvingas skuldsätta sig för att klara det eller sälja sitt boende. 

    Vakna! 


    Detta kan såklart diskuteras. Vad det är "tack vare". Det är nog "tack vare" en mängd olika faktorer - en del som har med specifika regeringar att göra, en del med andra regeringar, en del med globala händelser, osv. 


    Och jag tycker faktiskt det är du som är naiv om du tror att elpriserna bara har med kärnkraften att göra. Det har VÄLDIGT mycket att göra med den liberaliserade elmarknaden, som Sverige tvingades in i. Utan detta hade vi inte sett de elpriserna som vi ser idag, eftersom dessa skapas till stor del av priserna på den Europeiska marknaden, inte brist på svenskproducerad el. Läs gärna här: Höga elpriser ? vad beror det på? (naturskyddsforeningen.se)


    Anonym (Nja) skrev 2022-09-15 13:07:31 följande:

    Jag tycker inte heller man borde få bli medborgare lite hur som helst, 10 år känns som en lagom gräns. Vid det laget bör man ha integrerat sig i samhället på olika plan, men ffa insett om man faktiskt vill bo här permanent eller inte. Ge karln en näsduk så länge, tio år går fort.

    Angående ekonomi vs invandringspolitik anser jag också att du har fel, det ser man lätt när man tittar på kostnader/intäkter för de olika posterna. Du kan gärna förklara på vilket sätt privatiseringar har ökat klyftorna och försämrat livet för oss. Jag har verkligen ingen fet inkomst men för mig är det ingen skillnad på att gå till en privat läkare (landstingsansluten) eller allmän sjukvård, jag betalar lika mycket, bara för att ta ett exempel.



    Ge karln en näsduk så länge? Vad är det för jäkla uttalande? Det handlar inte främst om medborgarskap, men tycker du inte själv det är lite skevt att människor som jobbar och betalar skatt (säker mer än de flesta SD-väljarna.. som de vill ha höjd a-kassa för, för övrigt) vad finns det för rimliga skäl till att utestängas från diverse försäkringar och pratas om som om man vore en parasit? Nu använder jag alltså högerns egen logik, det ska löna att arbeta och så vidare. Inte ens den egna logiken håller ju?


    Angående privatisering - nu är inte världen så enkel att man kan se allting i direkta kostnader. Privatisering av sjukvården till exempel - ja, DU betalar kanske lika mycket men vad betalar samhället? Se till exempel den här rapporten, Marknadiseringen av den svenska sjukvården ? så gick det till 20171026 (arenaide.se) som tex nämner att:


    "Stora förmögenheter har uppstått hos läkarägda och investerarägda vårdbolag. Detta påverkar normbildningen i vårdsystemet, bland annat genom att fler vårdaktörer försöker öka antalet patientbesök (när ersättningssystemen premierar fler besök på bekostnad av kvalitet eller vård till alla sociala kategorier av människor) och premiera behandlingen av ?lönsamma? patienter på bekostnad av ?olönsamma? patienter."

    Det säger ju sig självt att om en massa pengar hamnar i privata fickor istället för att återinvesteras i den offentliga vården så är detta något som påverkar oss som medborgare negativt (även om vi inte betalar mer vid läkarbesök). Även detta debattinlägg av en grupp läkare lyfter frågan på ett bra sätt: Vart är vården på väg? (lakartidningen.se)

    Finns mycket mer att säga om detta men jag nöjer mig här.

  • elsa198
    nihka skrev 2022-09-15 15:58:31 följande:

    Det är alltid lite knappt 50% som känner sig besvikna efter ett val. Men jag tror det är fler än 50% som är ledsna över att SD fick så många röster.

    Jag tycker det känns riktigt obekvämt om SDs politiker skulle få representera Sverige utomlands. Lite som det skulle varit skämmigt för Frankrike om Le Penn fått tala för Frankrike.


    Herregud, detta scenario har jag inte ens tänkt på. Vet inte om jag ska skratta eller gråta nu. Jimmies engelska tar mig tillbaka till när "Bonde söker fru"-deltagarna skulle på utlandsresa, och han är väl ändå en av de skarpare. 
    Jag vet, personpåhopp och så vidare, men man måste få se det humoristiska i allt elände.. och att kunna föra sig i internationella rum är ändå en del av att styra ett land.
  • elsa198
    Anonym (Tina T) skrev 2022-09-15 13:06:05 följande:

    Jag sympatiserar mycket med vad du skriver. 

    En sak som inte stämmer är att det inte ges resurser till utsatta grupper. 

    Förutom vettiga bostäder som det är stor brist på finns mycket hjälp och även pengar att få av samhället. Ändå funkar det inte. Hjälpen är dålig och ibland räcker inte pengarna. Andra kan få väldigt mycket i relation till andra grupper. För familjer finns som ett exempel mycket bidrag, mycket mindre för ensamstående. 

    Din man är priviligerad, inte bara för att han är vit och amerikan, utan också för att han har möjlighet att betala massor av skatt, liksom många andra invandrare. Många andra invandrare samt en del sjuka och funktionsnedsatta har inte den möjligheten.

    Det finns en arbetslinje men det finns inte en acceptans av det annorlunda. Vart ska de annorlunda svenskarna och invandrarna jobba? Jag tror att det ser likadant ut i andra länder men jag vet inte eftersom jag är svensk och inte tillräckligt priviligerad för att ha sett alla andra länder.

    Inget kommer att bli annorlunda vare sig det är blått eller rött. Folk gillar inte det annorlunda helt enkelt. 

    Undantaget som bekräftar regeln är autisten Greta Thunberg men jag misstänker att det att hon var ett barn när hon startade sin rörelse spelade in i varför den fick så stort genomslag. 

    Det är inte meningen att spä på din deppighet. Jag tycker att det är en viktig trådstart och förstår att du undanber dig påhopp, men jag hoppas att du är beredd på olika perspektiv. 


    Jag är lite osäker på vart du vill komma med, men självklart är det välkommet med olika perspektiv. Tror vi håller med varandra i det mesta? Absolut är min man priviligierad, vilket jag ville få fram med parentesen. Ville bara uttrycka hur just vår situation känns i detta. I tidigare val har jag varit ledsen ur ett mer solidariskt perspektiv. Nu vet jag mer personligen hur politiken kan slå (vi har redan haft våra problem med migrationsverket, som är en katastrof). 

    Såklart ges det pengar och annat stöd till utsatta grupper, men inte tillräckligt (till exempel som du nämner, människor som inte "passar in", har mental ohälsa osv). Men grejen är den att Sverige har blivit ett av de mest ojämlika länderna i världen, sett till förmögenhet. Detta vet inte så många om. Det betyder såklart att om "pengarna inte räcker" så kan det delvis ha att göra med vart pengarna har hamnat över åren, genom olika typer av skattepolitik, privatiseringar, och så vidare. 
  • elsa198
    CyniskOptimist skrev 2022-09-16 09:10:45 följande:

    TS: Praktisera Stoicism, det har hjälpt mig enormt mycket. Gå inte och må dåligt över sånt du inte kan påverka. Detta gäller speciellt politik där saker och ting ändras hela tiden och få löften faktiskt hålls. Lägg din röst för all del, men släpp det sedan och fokusera på det i din omedelbara närhet som du faktiskt KAN påverka, du får mycket bättre avkastning för din energiinvestering där. 

    Med det menar jag inte "skit i allt". Utan du kan t.ex göra din lilla del för miljön genom att t.ex konsumera mindre.


    Intressant tips. Jag håller med till viss del, är ju inte konstruktiv att bara gå runt och må dåligt, utan bör fokusera på vad man kan göra.
    Jag har dock doktorerat inom miljöområdet, så jag vet rätt mycket om vad man kan göra i sitt privatliv, och försöker leva som jag lär. Dock vet jag också hur mycket större problemen är, än vad jag som konsument kan göra något åt. Just därför jag blir nedslagen av sådana här politiska resultat, eftersom jag vet mycket väl att detta INTE kommer möjliggöra de strukturella förändringar som jag vet krävs för att komma åt klimatförändringarna och många andra miljöproblem. Tackar dock för konstruktivt inlägg!
  • elsa198
    Anonym (Trött) skrev 2022-09-16 10:48:23 följande:
    Religionen är en privat sak och inte viktigast i livet. Det ska inte begränsa människor i det offentliga rummet. Det hör inte ihop med ett modernt Sverige
    Vi har ju lämnat det bakom oss i takt med att vi bildat oss har religionen fått den mindre plats i samhället som den bör ha. En privat angelägenhet. Ta hänsyn till religion ja till viss del, men vi har ju fått hit djupt kvinnofientligt synsätt genom Islam. 
    Förstår inte varför feminister och antirasister är så tysta då? 
    Jag håller helt med dig i detta. Jag tycker den 'formella' vänstern i mångt och mycket har svikit sina sekulära ideal som en del av "identitetspolitiken" som har förts. Som vänster så känner jag starkt för vikten av att religion utövas på det privata planet, inte av staten. Staten ska naturligtvis skydda privatpersoners möjlighet att utöva sin religion utan förtryck och hot, men inte låta religion styra politiska beslut, myndighetsutövning, etc. Vare sig det är Svenska Kyrkan eller islam eller annat. Håller med om att spänningar har uppstått kring detta och att partier på vänstersidan ej har vågat stå upp för vänsterns ideal här.

    Däremot tror jag verkligen inte SD har svaren här, heller. Jag uppfattar dem mer som anti-islam, än som det sekulära samhällets förkämpar. Enligt forskning så ser de "framför allt islam som ett betydande hot och kristendom som en religion som borde ha en särställning i Sverige. 
    Läs till exempel här:
    Religion allt viktigare för Sverigedemokraterna och NMR - | forskning.se
  • elsa198
    Mrs Moneybags skrev 2022-09-16 10:58:06 följande:

    Var inte ledsen, det handlar ju bara om mindre än 1% skillnad på blocken. 

    Engagera dig istället! Det är stärkande att vara aktiv och känna att man gör något positivt för sitt samhälle, oavsett vilken sida man står på.

    Någon måste bli besviken i ett val, så är det när man lever i en demokrati.

    Jag är inte heller särskilt road. Men min känsla är snarare att jag har rätt att vara här och det har min amerikanska man också. Vi är här och vi är inte på väg någonstans. Hacka i er det, SD! Kyss min bruna rumpa om ni inte gillar det. 


    Haha, love it! Det är nog rätt inställning.
Svar på tråden Ledsen efter valet