• Thu 15 Sep 2022 12:41
    9277 visningar
    140 svar
    -5 +2
    140
    9277

    Ledsen efter valet

    Som rubriken säger, jag känner mig sjukt deppig efter valet. Jag röstar (och tycker) åt vänster, ganska långt, då jag vill se ett mer jämlikt samhälle, vill se krafttag mot klimatförändringar och annan miljöförstöring, och tror att vi alla får det bättre om det blir bättre för de sämst ställda. Jag tror på mer demokratisk kontroll över inte bara politiken utan också ekonomin. Jag tror att privatisering, finansialisering och annat som bidrar till ökade klyftor mellan rik och fattig (nyliberalism) under flera årtionden har gjort livet sämre för oss alla, förutom för de allra rikaste. Jag tror att detta, mer än stor invandring (som också är en utmaning) förklarar MER varför samhället (utbildning, sjukvård, arbetsmarknad osv) upplevs som att det går åt skogen. Stor invandring och dålig integration är en större utmaning än de styrande (till höger och mitten/vänster) har velat erkänna och lyckats hantera, ja. Men svaret för mig är inte (bara) "hårdare tag" utan också mer resurser till utsatta områden och grupper. 


    Jag är också ledsen av mer personliga skäl då min man, som är amerikan, inte känner sig välkommen här. Han jobbar på universitetet, betalar (massor av) skatt, lär sig svenska, hans barn kämpar i svensk skola. Men enligt SD bör han inte få bli svensk medborgare på 10 år, ha tillfälliga uppehållstillstånd till dess, och inte ha rätt till barnbidrag, garantipension och diverse annat. Han ska alltså betala för, men inte få ta del av, samhället. Vi vet att vita amerikaner inte är problemet i SDs ögon, men de åker med ändå (för att inte tala om de problem som en massa icke-vita, hederliga, hårt arbetande människor kommer ställas inför).

    Någon annan som kämpar med jobbiga tankar om vilket samhälle vi lever i, och vad det kommer innebära för er, efter detta val? Eller som röstade höger men som ändå kan sympatisera? Spydiga kommentarer undanbedes, finns tillräckligt av det i andra trådar...

  • Svar på tråden Ledsen efter valet
  • Anonym (Vakna­!)
    Thu 15 Sep 2022 12:56
    #1
    -1 +6

    Tyvärr har du en naiv bild av verkligheten. 
    Sverige har dödsskjutningar på öppen gata mitt på dagen varje vecka, och det är tack vare den rödgröna regeringen. Tack vare MP har flera kärnkraftverk stängts ner så att barnfamiljer riskerar få en elräkning på 50 000 kr och kanske tvingas skuldsätta sig för att klara det eller sälja sitt boende. 

    Vakna! 

  • Thu 15 Sep 2022 12:57
    #2
    -5 +1

    Ja, jag kan bara hålla med dig. Jag vill inte heller ha samhällen som i Polen eller Ungern. Och jag tror inte ett dugg på att en regering som är mer till höger kan hantera dessa problem bättre. Många kräver lite tid, många kräver mycket pengar. Det är inte så enkelt som det ibland framställs av f.d. oppositionen. 

  • sextio­talist
    Thu 15 Sep 2022 13:02
    #3
    +3

    Nuvarande regering har haft nu 8 år på sig att lägga om samhället i din önskade riktning och det har gått?

  • Anonym (Tina T)
    Thu 15 Sep 2022 13:06
    #4

    Jag sympatiserar mycket med vad du skriver. 

    En sak som inte stämmer är att det inte ges resurser till utsatta grupper. 

    Förutom vettiga bostäder som det är stor brist på finns mycket hjälp och även pengar att få av samhället. Ändå funkar det inte. Hjälpen är dålig och ibland räcker inte pengarna. Andra kan få väldigt mycket i relation till andra grupper. För familjer finns som ett exempel mycket bidrag, mycket mindre för ensamstående. 

    Din man är priviligerad, inte bara för att han är vit och amerikan, utan också för att han har möjlighet att betala massor av skatt, liksom många andra invandrare. Många andra invandrare samt en del sjuka och funktionsnedsatta har inte den möjligheten.

    Det finns en arbetslinje men det finns inte en acceptans av det annorlunda. Vart ska de annorlunda svenskarna och invandrarna jobba? Jag tror att det ser likadant ut i andra länder men jag vet inte eftersom jag är svensk och inte tillräckligt priviligerad för att ha sett alla andra länder.

    Inget kommer att bli annorlunda vare sig det är blått eller rött. Folk gillar inte det annorlunda helt enkelt. 

    Undantaget som bekräftar regeln är autisten Greta Thunberg men jag misstänker att det att hon var ett barn när hon startade sin rörelse spelade in i varför den fick så stort genomslag. 

    Det är inte meningen att spä på din deppighet. Jag tycker att det är en viktig trådstart och förstår att du undanber dig påhopp, men jag hoppas att du är beredd på olika perspektiv. 

  • Anonym (Nja)
    Thu 15 Sep 2022 13:07
    #5
    -1 +4

    Jag tycker inte heller man borde få bli medborgare lite hur som helst, 10 år känns som en lagom gräns. Vid det laget bör man ha integrerat sig i samhället på olika plan, men ffa insett om man faktiskt vill bo här permanent eller inte. Ge karln en näsduk så länge, tio år går fort.

    Angående ekonomi vs invandringspolitik anser jag också att du har fel, det ser man lätt när man tittar på kostnader/intäkter för de olika posterna. Du kan gärna förklara på vilket sätt privatiseringar har ökat klyftorna och försämrat livet för oss. Jag har verkligen ingen fet inkomst men för mig är det ingen skillnad på att gå till en privat läkare (landstingsansluten) eller allmän sjukvård, jag betalar lika mycket, bara för att ta ett exempel.

  • Thu 15 Sep 2022 13:16
    #6
    sextiotalist skrev 2022-09-15 13:02:09 följande:

    Nuvarande regering har haft nu 8 år på sig att lägga om samhället i din önskade riktning och det har gått?


    Men hade det gått bättre om nån annan hade gjort? Det är ju det som är den viktigaste frågan. Det är klart att det måste gå att förbättra vissa saker. Jag är bara inte så värst övertygad av dem andras förslag heller. 
  • Anonym (D)
    Thu 15 Sep 2022 13:31
    #7
    AndreaBD skrev 2022-09-15 13:16:10 följande:
    Men hade det gått bättre om nån annan hade gjort? Det är ju det som är den viktigaste frågan. Det är klart att det måste gå att förbättra vissa saker. Jag är bara inte så värst övertygad av dem andras förslag heller. 
    Det är ju en fråga som inte går att svara på dock utan det är ju vad som skulle kunna bli aktuellt nu då om det nya styret fick 8 år.

    TS - du har rätt stt känna dig nedslagen, men på samma vis som du känner starkt att du har den rätta tanken hur ett samhälle ska skötas har ju folk till höger också sina tankar för hur det ska bli bra. (Och jag lovar - trots hur det ibland låter är alla till höger inte kallblodiga egoister som hatar fattiga och folk med utländskt påbrå, utan snarare människor som tror mer att samhällen och människor mår bra av att kunna få välja mer själva hur man vill leva, ha en snävare och midre stat och få lite mer pengar över när skatten är dragen.) 

    En god dialog kommer ju alltid krävas dock, det är ett delat land och det finns en hel del problem att ta i, oavsett vilken regering vi hade haft.
  • sextio­talist
    Thu 15 Sep 2022 13:42
    #8
    +1
    AndreaBD skrev 2022-09-15 13:16:10 följande:
    Men hade det gått bättre om nån annan hade gjort? Det är ju det som är den viktigaste frågan. Det är klart att det måste gå att förbättra vissa saker. Jag är bara inte så värst övertygad av dem andras förslag heller. 
    Det påstår jag inte. utan mest att den sidan hon röstade på har inte lyckts med detta under 8 år. 
  • Anonym (Lis)
    Thu 15 Sep 2022 14:39
    #9
    +1

    Föregående regering har inte lyckats särskilt bra med de frågor som många väljare tycker är viktiga. Då är det naturligt att man vill ha något annat. Svaret från de rödgröna är att fortsätta samma stil och miljöpartiet har just sagt att invandring kan öka, inga problem. T ex. De måste ha egna svar på de frågor som SD driver. Jag gillar inte SD och är ledsen över att de fått så stort stöd men jag vill absolut inte ha mer av MP och deras verklighetsfrånvända syn på allt. Det är dags att sluta anklaga folk till höger och vänster för allt möjligt och börja diskutera de samhällsproblem som väljarna tycker är viktigast. Sluta säga blåbrunt och tycka man är en bättre människa men undvika sakfrågan, inte ha några egna svar och helt sakna självkritik. Fler bidrag och ökad invandring har vi testar nu och det går väl sådär? Hur ska man komma till bukt med problemen? Är det verkligen mer bidrag och mer invandring???? Jag är arg på SD men ännu argare på de partier som styrt det här landet i 8 år. 

  • Anonym (Tina T)
    Thu 15 Sep 2022 14:52
    #10
    -2 +1

    Det känns som om Familjeliv är höger TS? För du borde ha fått massor av svar från folk som är ledsna. Kanske håller de på och samlar ihop dig bara, kan inte skriva än som du. 

Svar på tråden Ledsen efter valet