• Steffqw

    Ångest inför mammaledighet

    Jag väntar mitt första barn om 10 dagar. Har vart hemma nu i snart 5 dagar från jobbet efter att jobbat heltid i ca 7 år. 


    Jag är redan nu rastlös. Måste göra saker hela tiden, tvätta, baka, diska, plocka undan, gå ut. Vill även träna men har rejäl foglossning. Se på tv. Har inget socialt nätverk utom familj och jobb.

    Jag fasar inför mammaledigheten att jag kommer vara mycket ensam. Jag kommer ta hela föräldraledigheten då min man är egen företagare. Han vill även att barnet ska börja dagis vid 3 år. Jag vill också att vårt barn ska vara mogen och lite äldre. 

    Men att vara hemma 3 år känner jag just nu att jag inte kommer palla. Jag har inga nära kompis. Har systrar med småbarn men de jobbar ju.

    Har tänkt gå på öppna förskolan och hitta mammagrupp via nätet. Har också sökt att läsa distanskurs nästa vår 2023, för att hålla hjärnan i liv. Kommer även försöka träna 1-2 gånger i veckan ensam, så får maken ta hand om bebis. Ändå känner jag ångest redan nu,

    Någon som kände likadant inför mammaledigheten? Hur hantera ni det?

  • Svar på tråden Ångest inför mammaledighet
  • Steffqw

    Tack för all respons 🥰

    Jag har funderat och gjort en liten plan inför min mammaledighet. Allt för att det ska gå bra och kännas bra. 

    Jag har redan sökt in lite distansstudier nu till våren. Kommer göra det varje termin tror jag. Vill ha nåt att göra när bebis sover och även se vad jag finner intressant(tänkte söka nytt jobb efter mammaledighet). tänkte även fråga mitt nuvarande jobb när bebis är 1 år om möjlighe finns att jobba distans några timmar i veckan.

    Sedan att få dagarna att gå: träna egen tid+mammaträning på ex gym med bebis. Baka. Långa promenader. Träffa det folk jag känner i Stockholm. Öppna förskolan. Babycafe. Gå i butiker. Mysa hemma. 


    Sen är planen att försöka få in den lilla på förskola när hon blir 2 år istället för 3. Dock inte heltid. Då kan jag börja plugga något program eller hitta nytt deltidsjobb.

    3 år är lång tid. Så kommer ta diskussion med min man om hur vi vill lägga upp dagis osv. Jag tror 2 år är en bra ålder att börja.

Svar på tråden Ångest inför mammaledighet