Inlägg från: Fröken Allvar |Visa alla inlägg
  • Fröken Allvar

    Ännu en tråd om god ton

     
    "Däremot kan man ju fråga sig om det är rimligt att en kändis ? till skillnad från politikers ? affärsval alltid ska vara moraliskt försvarbara?
     
    Det är en större fråga som nog också landar i vad vi som människor kan förvänta oss av varandra. Särskilt när det kommer till de förväntningar vi kan ha på svarta kvinnor versus vita män.
     
    Samtidigt är det inte som att Nicki Minaj, eller Johan Pehrson heller för den, lever på svältgränsen och måste omvärdera sina moraliska principer för att lyckas få mat för dagen.
     
    Johan Pehrson befinner sig i Rosenbad"
     
    Jag trodde att han var i Örebro? Nicki Minaj såg jag för första gången idag. Min förstatanke om Nicki Minaj var att jag förstår om folk känner sig lite bleka ifall de jämför sig med henne. Och nog är Johan Pehrson väldigt lik ett smörrebröd, snarare än en korv om man jämför med en brun sörja? En lappugglas kropp är som en slang och nu har vintern befriat henne. Låt henne vara fri, mässar Brodrej. Hon menar då lappugglan, inte Nicki Minaj, som bör tuktas av fansen. Men låt Johan Pehrson leva. Låt en liberal vara fri att skapa sin egen sörja. 
  • Fröken Allvar

    Observera att jag inte alls kritiserar Brodrejs ton på något vis. Hon har så försiktigt hängt ut sina egna släktingar i pressen i syfte att sola sig i deras glans får man förmoda. Och duktigt präktigt tantigt har hon slutat vara taskig mot gubbar i sin podd.

    Ingen brun sörja där inte, oh nej.
    Expressen har en frisk och vacker färg. 
    En kind så solig med sån bronzad ton
    Här har ni er God Ton Melloversion

    Victor Victor Malm 
    I bibeln finner han sin psalm
    Brun sörja
    hallelujah
    ska vi börja

  • Fröken Allvar
    Anonym (Hjälp) skrev 2022-11-23 17:43:05 följande:

    Är Familjeliv din personliga blogg numera?


    Nej, jag är en hjälpsökande användare som alla andra, men få tycks förstå att jag söker hjälp med att förstå min svenska offentliga samtid. Per Wästberg rekommenderade upprepningens lisa, och det uttryck man upprepar blir bevingat, så att det man säger före valet är en sak, och det man säger efter valet är en annan sak. 
  • Fröken Allvar

    Därför är det ingen framkomlig väg att som Johan Pehrson gå i ide efter att ha kallat SD för bruna. Han måste antingen stå upp för det. Eller lägga av. Bryta med dem som såg till att han fick ministerjobbet.


    Men då kanske han inte förblir den hjälte han pekas ut som i Liberalernas valanalys. Utan en som säger en sak i vissa sammanhang. Och en annan i andra.
  • Fröken Allvar
    Den som tittar på Sverigedemokraterna i dag ser ett parti som stödjer en moderat statsminister och försvarar brutna löften. Andra har dragits med sig i fallet. Väljarna tycks vara trötta på politisk gyttjebrottning.
     
    I Södertälje sjönk valdeltagandet med sju procentenheter, till 70,6. I Botkyrka med 6,9 procentenheter till 71,3. Där många redan känner utanförskap ökar valskolket mest.
     
    Vi kan gissa att varken pratet om "Somalitown", tunnelbanetåg till Kabul eller planer på att riva utsatta områden ökade känslan av att vara en del av det politiska samtalet.
     
    Alla tio kommuner där andelen röstande minskat mest har ett valdeltagande under snittet i landet. Viljan att rösta sjunker inte alls bara i "utsatta områden". Det största raset i ett enskilt valdistrikt inträffade i södra Stockholm, i ett distrikt som heter Sofia 12.
     
    Ska politiken kunna lösa samhällsproblem - och de saknas inte - behöver politikerna ha medborgarnas förtroende. Det är dags att vända trenden igen.
     
  • Fröken Allvar
    Tukt skrev 2022-11-24 10:56:55 följande:
    Skulle nog vilja säga precis tvärt om. Att känslobaserade resonemang i dag upplever en renesans.
    Under några årtionden har det rationella fått styra. Vi har inte tagit demokratin för given, vilket gett en viss stabilitet.
    I dag styr känslorna allt mer i politiken, och i diskussionen, inte minst här på Familjeliv.
    Där finns också faktorn att många i någon mån "kan" diskutera, då de ofta ser känslor som fakta och inte kan göra skillnad på åsikt och värdering. 
    Sant, och eftersom ledartexter och annat opinionsmaterial inte heller gör skillnad på känslor, fakta, åsikter och värderingar blir diskussionerna ofta lika fluffiga som när en manipulatör förvirrar sitt offer för att få hen dit hen vill.
    Med det sagt räcker det inte att säga: du har inte fakta, du är bara känslostyrd eller det är din åsikt för att sätta en ny riktning i en diskussion. Den som vill framföra nå måste komma med egna argument och kunna förklara sig. Beroende på hur välvillig motparten är (på internet sällan välvillig) kan detta gå olika bra. 
  • Fröken Allvar
    Tukt skrev 2022-11-24 11:35:37 följande:
    Jag tror själv det är där polariseringen i samhället är i dag. Även om vi tittar mer på kvinna-man, stad och land, inkomst och liknande.
    Att förmå se skillnad på känslor, värderingar och fakta, eller att man inte gör det.
    Tycker man kan se alla de här kärlekstörstande singelmännen i sina resonemang, att det går igen. Och då kommer känsloargument. Och när man får frågor på det, så googlar man upp något som ska bevisa känslorna. För det tycks ju alltid finnas på nätet.
    Och det är just det där med skillnad på känsla/värdering, åsikt och fakta. Det är där det inte lirar.
    Ja, på ett sätt har det väl "alltid" varit såhär (vi och vår samtid är inte så unika som den framställs av oss som lever i den). Människor beskyller varandra för det som de själva inte förstår eller väljer eller föds in i. Och på ett sätt får vi utbildning idag på ett helt annat sätt, vilket gör oss ojämna. Att du och jag och Victor Malm har lärt oss att stava i skolan betyder inte att vi har rätt argument och kunskaper för att förstå den bruna sörjan som genomsyrar alla delar av det politiska systemet. Du kanske har det, men inte han, och definitivt inte jag. Men tillsammans kan man ibland bli klokare. 
  • Fröken Allvar

    Haha! Jag hoppas att det inte är en biologisk förutsättning. Om det kommer forskning som visar att breda folklager inte har biologiska förutsättningar till argumentation kan vi ju återinföra en argumentationsbiologiskt institut, och sådana har det inte gått så bra för tidigare. Demokratin skulle också diskuteras. Jag har för mig att jag såg diskussioner kring om dementa och intellektuellt funktionsnedsatta verkligen skulle få rösta kring valet. Och om man börjar tänka så är man på en slippery slope. Ska inte manipulatörer få rösta, eftersom det riskerar att påverka valresultatet till exempel. 

  • Fröken Allvar
    Tukt skrev 2022-11-24 16:25:37 följande:
    Jo..hehe. Biologi eller inte, så tangerar det väl oförmågan, många gånger det vi klassar som diagnoser. 
    Man ser ju ofta det också i avsaknaden av empati. Man har oftast bara empati med de man tydligt kan identifiera sig med. Andra är man reflexmässigt fientlig emot. Och trots att man sällan själv glider runt på en räkmacka så är man jävligt snabb på att sparka nedåt.
    Jag har sett dina inlägg de senaste dagarna och tyckt att du har skrivit många bra saker, inklusive detta. Kör med "Kick my butt and I will kick yours"? Min empati är begränsad till själva livssituationen och inte personen om någon beter sig väldigt illa. Är själv inte perfekt, men nog har jag uppfattats som en inlyssnande, empatisk och snäll person väldigt ofta. När man försöker tänka empatiskt kan det ibland bli lite för mycket av det. Jag önskar mig ett samhälle där det inte är självklart att rycka ut till den dryga vita polsemannens försvar. Johan Pehrson har varit dryg mot Nooshi D och ett antal socialdemokrater utöver sin senaste sörja. Hur kan det viktiga för Victor Malm och Malte Persson vara att försvara en sån? Jo, för att man, som du skriver, identifierar sig med personen på en eller annan punkt. 
  • Fröken Allvar
    Tukt skrev 2022-11-24 17:53:01 följande:
    Tack det samma! ;)
    Jag tror det kan finnas ett gemensamt drag, och det är väl...vad ska man kalla det? Alienation? Just att man rent praktiskt och mentalt kan ha sådan distans att det andra uppfattas som något subtilt och främmande. Lägg där till att man känner sig utsatt av omgivningen, så stärks detta förmodligen. 
    Något som förenar gruppen vi diskuterar och politiker av typen Pehrson.
    Jag är inte säker på att jag vet vilken grupp vi diskuterar? Försöker fokusera på god ton vs inte god ton. Alienation och att känna sig utsatt är nog inte den bästa grogrunden för god argumentation och diskussion. Jag själv blir arg och knövlig om jag objektivt varit/alternativt känner mig utsatt, och det gäller nog de flesta,även om alla inte visar det. 
Svar på tråden Ännu en tråd om god ton