• Mon 23 Jan 08:47
  12583 visningar
  163 svar
  +1
  163
  12583

  Tonåring, hur ska man orka?

  Söker hjälp? Du kan få råd och stöd i ditt föräldraskap av kommunens familjecenter. De har kanske också kurser, för tonårsföräldrar.

  Finns pappan med i flickans  liv? Det är nog bra om du kan involvera honom, pappan är viktig för flickor i tonåren. 

 • När jag föreslår familjecentrum handlar det inte om Soc. Vår kommun har ett familjecentrum där föräldrar kan få råd och stöd och även gå kurser. Man kan även ringa anonymt och få råd och stöd om man vill. 

 • +1
  Anonym (Ger snart upp) skrev 2023-01-23 09:03:11 följande:
  Som jag skrev så är allt invecklat och skulle inte gå att berätta allt här.
  Vi har haft kontakt med BUP och soc i många år. Efter separationen så bodde barnen varannan vecka i 1,5 år, sen klappade jag i väggen rejält, så då bodde de hos sin pappa och hans fru och va hos mig på vissa helger och lov. Där blev hon inte så bra behandlad av frun och hennes pappa blundade tyvärr, de pratade ner mig och ville inte samarbeta. Äldsta dottern flyttade till mig på heltid när hon började 4:an för att hon ville, lillasyster ville inte lämna pappa själv. Jag har kämpat för hjälp och samarbete men periodvis har inte dottern velat träffa pappa alls.
  Vi bor en bra bit ifrån varandra men det va inte lättare när vi bodde grannar.
  Dottern har hög frånvaro från skolan och tro mig när jag säger att vi sökt hjälp och haft möten med soc och BUP och skolan. 
  Anonym (Jag har sabbat det) skrev 2023-01-23 08:48:29 följande:

  Hej!

  Är själv högstadielärare och mamma till en 14 årig dotter.

  Jag hade det som du, och var ambitiös och skulle lösa det och göra mitt bästa och göra det rätta mm....

  Jag har sabbat det stort. Vill inte ens gå in i detaljer Gråter

  Hade jag fått vrida tillbaka tiden (till där du är nu), skulle jag:


  Aldrig gå in i konflikt. Öva mindfullness och bara låtsas som ingenting när hon är jävlig. 

  Säga att jag finns här och hon alltid kan komma och få tröst när hon mår dåligt. Och tjata inte och kräva inte och tvinga mig inte på, även om hjärtat håller på gå sönder när hon inte kan sova och gråter och skriker utan att berätta varför. 

  Säga till mig själv hela tiden: Det är INTE så illa som det ser ut. Det är väldigt vanligt. Det kommer gå över. Till skillnad från förlorad förtroende till mamma, som lämnar mycket djupare spår än spåren hon lämnade på sina armar när hon rev i dem.

  Sök INTE hjälp hos soc. De fattar inget även när de menar väl. Sök inte hjälp hos BUP OM hon själv vägrar.

  Överhuvudtaget, försök aldrig tvinga henne till något hon inte vill. Skit i skolan. Skit i fula ord hon säger till dig och eventuella syskon. Låt henne vara. Det kommer gå över. Hon växer ifrån det. Det är INTE viktigt. Det enda viktiga är att jon känner att hemma är hon älskad och accepterad utan att behöva uppfylla några krav. Det är det som hon behöver. 

  Det lät jobbigt! Jag känner väl också att jag inte vill tvinga och dömma, men det är sååå svårt. Känns som jag sviker henne och att hon kastar bort sitt liv.
  Känns som hon styr och ställer som hon vill trots att jag hela tiden säger vad jag tycker. 

  Sorgligt och tråkigt. Vet inte vad jag skall ge för råd. Svårt. Hon är så ung. Jag vet två flickor som mådde dåligt i gymnasiet, en hoppade av skolanoch praktiserade ett år, sen gick hela livet bra för henne. Den andra höll det på att gå riktigt illa för men hon hamnade på ett SIS hem som fick rätsida på henne. Detta var femton år sen, idag är nog SIS hemmen fulla med djupt kriminella ungdomar så det är nog inte ett alternativ nu?
  I vår stad har Waldorfskolan visat sig fungera för barn med stora svårigheter, det kanske är något? Även Kunskapsskolan är toppen för barn med problem, de gör mycket anpassningar och man kan till stor del få läsa hemifrån om man har problem med att vara i skolan. 


  Tyvärr måste man ju gå högstadiet. 


  Svenska kyrkan erbjuder samtalsbehandling för både enskilda och familjer, ni kanske kan gå tillsammans eller hon ensam om hon så önskar?

 • Waldorfskola finns det i er stad? De är jättebra för barn med problem, de gör mycket praktiska saker och är ute mycket. De har inte prestation som fokus. I vår stad har jag läst om barn som levt upp på Waldorf.  


  Något annat som verkar vara bra är naturbruksgymnasium, det är bra förungdomar att vara med djur, mycket ute och arbeta fysiskt, alla är inte teoretiskt lagda. Men nu är hon ju bara tretton och måste klara högstadiet först.

Svar på tråden Tonåring, hur ska man orka?
Logga in
Bli medlem