Inlägg från: Lönnsirap |Visa alla inlägg
  • Lönnsirap

    Lean matlagning

    Jag tänker att det finns en hel del av såkallat meal prep att hitta på nätet. För egen del lagar jag mat när jag hinner och förbereder så att vissa saker är lätta att plocka fram, och lagar sådant som tar tid när jag har tiden och orken.

    Jag tänker att det absolut finns en poäng med att börja med 4 menyer, men att det precis lika mycket handlar om att hitta en modell som fungerar i er vardag. 

    Jag tänker att din modell inte låter särskilt förenklad. Jag lagar exempelvis "protein", "grönsaker"och "kolhydrater" och "soppa". Alltså inte färdiga rätter, utan färdiga beståndsdelar.

    Så tar jag det som vi vill/behöver när vi behöver äta

  • Lönnsirap
    HerrNilsson skrev 2023-03-07 16:11:42 följande:
    Förstår jag dig rätt. Du lagar inte mat regelbundet utan när det finns tid. Då lagar lite allt som du köpt och fryser in i måltid storlekar. Typ kokar 800 pasta på en gång. grillar en hel plåt med kycklingfilé och kokar en hel påse ris. sedan när det är dags att äta så väljer du exempel en låda grillad kycklingfilé med en låda kokta makaroner och lite kokt blomkål? 
    Nja. Jag gör en ordentlig sallad ungefär var 3-5 dag beroende på hur stor den blir och på hur mycket som äts. Och jag lagar köttfärs, eller köttfärssås, eller/och kyckling. Och kokar kanske lite ägg. Och så kokar jag ris och potatis, eller pasta och ris. Och så gör jag en linssoppa, eller en grönsakssoppa.

    Allt görs inte samtidigt och jag fryser inget utan lagar lite löpande. Principen bygger på att jag inte planerar exakt, utan ser till att det finns beståndsdelar så att det räcker. Lätt att plocka fram och sätta ihop till en måltid. 

    Jag har min prioritering på om jag "måste" laga lite till, eller om det faktiskt är dags att äta ur vissa saker som liksom blivit stående.

    Det är liksom en regelbunden oregelbundenhet, inte direkt noggrant planerad, utan mer styrd av ork, vad jag är sugen på att äta, vad som jag är sugen på att laga osv.

    Enstaka tillfällen gör jag naturligtvis några traditionella matlådor med klassiska rätter såsom spagetti och köttfärssås att ta fram när det inte blivit som jag tänkt, eller om tonåringen plötsligt planerar vara borta en helg.

    Självklart har vi också stunder då kylen plötsligt gapar tom och vi råkat missa köpa ingredienser.... Men en vanlig månad är det tämligen få sådana tillfällen.

    Jag kokar pasta riktigt al dente, så att den nästan kräver att micras. Och kokar de mängder som vanligtvis går åt under 2-3 dagar. Dvs. Lämnar lite utrymme för hushållets medlemmar att välja.
Svar på tråden Lean matlagning