• BuoBä

    Glutenfritt, sockerfritt, laktosfritt

    Bananglass är gott. Den kan smaksättas med tex hallon eller kakao för fler smaker. Nackdelen är kanske att den är bäst när den är nygjord så det går inte att förbereda enkelt. Och om "inget socker" beror på diabetes så är kanske stora mängder banan inte heller bra?...

  • BuoBä
    Sanna43 skrev 2023-05-08 12:35:45 följande:

    Hahaha. Hur ska de överleva sedan i vuxenlivet om de sak skyddas så från minsta lilla fara 


    Ööö, poängen med kalas är väl ändå att bjuda på något som alla kan äta, inte att ge gästerna anafylaktisk chock,  diabeteskoma eller akut diarre bara för att göra någon sorts poäng...
  • BuoBä
    HejsanJenny skrev 2023-05-08 10:06:02 följande:
    Glutenfritt, sockerfritt, laktosfritt

    Hej,
    i veckan ska mitt barn bjuda på födelsedagsfika på förskolan. Har fått instruktioner att det behöver vara fritt från socker, laktos, nötter och gluten. Någon som har tips på någonting roligare än fruktsallad? 


    Missade att det skulle tas med till förskolan. Då är nog inte bananglass ideellt.

    Mitt barn hade med gurkbitar och morotsstavar med dipp ett år. Om du väljer laktosfri gräddfil och kryddar själv med tex gräslök eller någon annan ren ört (alltså ingen färdig dipmix) så borde det uppfylla alla krav.
  • BuoBä
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-05-08 12:55:33 följande:
    Tycker barn idag att det är en festlig fika med gurka och morotsbitar? Det hade inte mina barn och deras kamrater tyckt för femton år sen. 
    Om det är något de vanligtvis inte får på förskolan vid den tidpunkten så kan det upplevas som festligt, ja. 

    Eftersom den här "fikan" ska intas på förskolan och TS inte kan vara där och hålla koll på exakt vem som tar vad, så är det väl mycket trevligare att barnen får _något_ som alla kan äta än att a) några stackare får sitta och titta på eller b) det blir inget alls för det blir för komplicerat.

    Så mycket tjafs för en så enkel fråga. Herregud.
  • BuoBä
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-05-08 12:55:33 följande:
    Tycker barn idag att det är en festlig fika med gurka och morotsbitar? Det hade inte mina barn och deras kamrater tyckt för femton år sen. 
    Det var för övrigt mitt då treåriga barn som valde grönsaker med dipp till sitt "kalas" på förskolan. Där var den enda begränsningen nötter, men hon tyckte att grönsaker med dipp var både godare och festligare än tex glass. Och allt tog slut så de andra barnen verkade gilla det också. 
  • BuoBä
    Agda90 skrev 2023-05-08 13:48:10 följande:
    På mina barns förskola valde man att inte ta emot fikor som föräldrar kom med. Man firade barnen själv. Anledningen var att det var en stor förskola på närmare 100 barn. Vissa veckor skulle barnen ha fått söt fika 5 dagar i veckan. Det skulle bli för mycket helt enkelt. Så istället fixade förskolan firande på egen hand till alla barnen. 
    Ja det är ju ett alternativ, men det hjälper inte TS just nu...

    På dotterns förskola var de 10 barn i gruppen så de överlevde den mängden sötsaker på ett år ifall föräldrarna ville ta med. 
Svar på tråden Glutenfritt, sockerfritt, laktosfritt