Inlägg från: Freddie K |Visa alla inlägg
  • Freddie K

    Vänskap och borderline/EIPS

    Vänskap är ju alltid knepigt oavsett om man har en diagnos eller inte. Det är inte lätt att träffa någon och speciellt inte att träffa någon man tycker om. 


    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 09:28:47 följande:
    Jag har nog alldeles för lätt att nästan "förälska mig" i nya människor. De intensiva människor jag talar om här kan verkligen ta en med storm. Men de tröttnar lätt och flyger vidare. Jag tror att många människor jag känt har haft ett stort behov av bekräftelse, vilket alla har, men mer än vanligt. Om de inte känner att de får den bekräftelse de behöver så söker de vidare. 

    Jag bär också på en del historia som en del tycker är intressant att ta del av. Förr misstog jag mig och trodde att de var intresserade av mig som person, men i själva verket såg de mig som någonting underhållande, något att gotta sig i. När de hört allt flög de vidare. 

    Så relationen byggde på att berätta historien om sitt liv för varandra, och när detta var "klart" tröttnade den andra och började behandla mig sämre.

    Det här har i sin tur gjort att jag inte litar på människor som berättar för mycket och för snabbt, när jag tidigare inte hade problem med det alls. Jag tror att det har en stor del i varför många relationer inte fortsatte. 
    Jo, men vissa människor har lätt att förälska sig i nya människor. Det är något nytt och lite spännande. Jag har själv märkt lite grann att det är historierna de är intresserade av och inte mig som person. Nu brukar inte jag dra mitt livs historia för folk jag möter, utan jag försöker ta det pö om pö och när jag känner mig trygg med personen och vet att jag kan lita på den.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    LittleSunshine84 skrev 2023-05-24 10:33:16 följande:
    Varför berättar du din historia? Känner du att du måste? Att du behöver? Genuint nyfiken :) 
    Frågar någon så brukar jag berätta, men jag berättar inte självmant, om man säger så, men märker jag att folk är genuint intresserade så kan jag berätta, men jag berättar inte allt på en gång.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 10:36:59 följande:
    Först svarar jag på dina frågor. Jag har inte borderline, men jag har mycket starka känslor som ibland tar över, och det har gjort att jag inte upplever detta med starka känslor som skrämmande hos andra. Samtidigt blir jag ledsen och rädd om jag känner mig hotad och utsatt, men det gör sällan att jag går undan, utan jag brukar sätta hårt mot hårt, vilket ofta eskalerar situationer. Det finns något som heter lågaffektivt bemötande vilket ofta fungerar på mig om någon annan använder det (Freddie K ovan är en naturbegåvning!) , men däremot får jag det sällan att fungera på andra när jag försöker tillämpa det själv. Jag tror att min frustration och viljestyrka lyser igenom och därför blir det bara värre om jag försöker behärska mig. Jag saknar bra strategier i konfliktsituationer. 

    Jag hade inte en trasslig uppväxt i den mening jag tror att du frågar efter.

    Det du skriver ger mig hopp om att kunna gå vidare från det jag varit med om, då du verkar ha varit med om en hel del och dessutom har konstaterade förändringar i hjärnan utan att du tycker att andra behöver känna till det.

    Dina inlägg är jättebra. Tack för att du tog dig den tiden! Jag hoppas att andra också blir hjälpta av dem i framtiden. 
    Tack! Glad. Jag försöker alltid att hålla mig lugn i alla lägen, dels för att det gynnar mig, dels för att jag mår bra av det och det ska mycket till innan jag hetsar upp mig, men det finns så klart där.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 12:00:24 följande:
    Det är sant. Du har ett lugn. Jag kan inte direkt relatera till att det ska mycket till innan jag hetsar upp mig, som du skriver, men något man kan göra är att ändra sina relationer och förhålla sig annorlunda till andra hetlevrade människor, samt retstickor av olika kaliber.
    Jo, men så är det. Jag kan känna att om personen är hetlevrad så är risken att jag också blir det, men jag försöker ändå hålla mig lugn, även om det kan rusa inom mig.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 12:41:44 följande:
    Då har vi kommit fram till samma sak, att berätta pö om pö. 
    Jag skriver lite för andra nu, för jag är säker på att du också har förstått detta redan, men om någon ställer väldigt många personliga frågor så ska man inte svara, även om de själva berättar något litet om sig själva samtidigt. Det är ofta bara "intervjuteknik" för att få veta mer om dig utan att de nödvändigtvis bryr sig om dig efter att de fått veta. 
    Jo, det förstår jag. Jag försöker att inte bli för personlig i alla fall. Jag försöker också läsa av personen, även om jag tycker att det är mycket svårt.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 12:52:22 följande:
    Jag blir ofta personlig snabbt. Det är på gott och ont. Om jag umgås via intressen kan det vara lite mera opersonligt, men mina intressen drar till sig människor med starka känslor och ofta ett glödgande bagage. Det har blivit så normalt för mig att jag knappt reagerar, men jag borde sätta upp åtminstone ett gunnebostaket runt mig, även om skyddsmurar inte är mig grej. Det verkar som om ni som skrivit i tråden har mer funktionella gränser. 
    Jo, det är svårt det där med att veta om man blir för personlig eller inte. Det gäller, tror jag att hålla viss distans, i alla fall till vissa. 
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    LittleSunshine84 skrev 2023-05-24 13:10:42 följande:
    Det låter som en fin balans. Du skriver mkt bra och sunda saker, har läst andra inlägg av dig! 
    Tack! Glad. Jag försöker i alla fall. Du har också en del bra poänger här. Har inte läst allt, men ska läsa ikapp nu. 
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 13:38:32 följande:
    Vi är olika men också lika, så jag brukar ta till mig det i dina inlägg som fungerar för mig. Jag tror tvärtom att borderline och EIPS läker i relation till andra. Men kvinnan i artikeln undviker faktiskt andra med starka känslor nu. Hon blir triggad av deras drama. Så känner inte jag. Jag känner att det är skönt att det finns andra som går i taket då och då precis som jag.

    www.dn.se/insidan/ina-friskforklarades-fran-borderline-blev-forst-orolig-nar-angesten-forsvann/
    Man måste få gå i taket då och då. Jag tror bara att det är sunt. Annars går man och bär på det tills man slutligen exploderar och det är aldrig bra.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K

    Jag går kanske lite OT nu, men ibland känner jag mig lite som en hycklare när jag inte är mitt vanliga jag, så att säga. Visst, det ska mycket till innan jag brusar upp, men när jag väl gör det så tar det hus i h*lvete. Är det någon mer som känner igen sig, eller är det bara jag? Skäms


    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 14:46:37 följande:
    Jag tycker inte att det är OT, det är sådant tråden handlar om. Jag blir lätt irriterad, arg, eller fly förbannad. För mig har det med mina gränser att göra. Jag upplever att människor inte visar mig respekt. Det gör mig arg och i vissa fall har jag tagit avstånd på grund av upprepad ej visad respekt, oftast för min tid, t ex genom att inte svara på mail/sms när det behövs för att komma vidare i ett beslut, eller ändra gjorda överenskommelser i sista stund. Personer med borderline/EIPS brukar hänvisa till mående, vilket ju kan vara en förmildrande omständighet, men om det pågår i åratal så kan jag ha tagit avstånd istället för att brusa upp, då jag inser att det inte tjänar något till. 
    Det är väl en bra strategi tycker jag, för ibland med vissa personer tjänar det inget till att gång på gång brusa upp och bli arg och då är det bästa att släppa det och gå vidare.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K

    Jag kan också ibland tänka att förtjänar personen att jag blir arg på den. Inte så att den har varit dum och förtjänar det på det sättet, men blir jag arg då är det bara för att jag bryr mig och ibland måste jag väga det. Antingen så bryr jag mig och blir arg, eller så bryr jag mig inte och släpper det bara.


    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 14:57:52 följande:
    Det där är ett annat sätt att säga det jag var inne på i trådstarten. Jag har mer och mer bara börjat stänga av och se någon som ointressant för mig. Visst kan jag bli arg ändå om en person beter sig som en idiot utan att förklara varför (ofta ligger det väl något gammalt groll bakom tänker jag, som personen håller emot en i sitt huvud). Jag har varit på vippen att lämna en grej på grund av två års pikar men det löste sig av sig självt, fråga mig inte hur. Troligen för att jag slutade ta åt mig och att mitt kroppsspråk istället för att vara sårad visade avståndstagande. 
    Jag tror att man måste välja sina strider lite grann. När det är lönt att bli arg och inte. Tack och lov hamnar jag inte ofta i såna situationer där jag behöver bli arg för att markera.
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 15:03:41 följande:
    Det gör jag. Ofta! Haha. Många dråpliga situationer uppstår att skratta åt i efterhand. Jag är envis som få, men egentligen önskar jag att bli mer respekterad generellt. Det vore skönt. Tills vidare kör jag på att hålla distans. 
    Jag tror ändå på något sätt att det är bra att hålla lite distans. Det tyder på självdistans med och det är ju bra med måtta i alla fall. Glad
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K
    Fröken Allvar skrev 2023-05-24 15:41:31 följande:
    Jag tror att jag har mer distans till mig själv än till andra? Alltså självdistansen är större, förmågan att se mig själv utifrån är starkare hos mig än förmågan att se andra inifrån. Jag ser ofta saker  utifrån. Det är därför det är så bra när man får input utifrån för då kan jag ta in det som sägs in i mig själv - utifrån och in. Det är för mig svårare att lita på mina egna känslor och det är nog just för att jag varit i alla de här inte för mig helt friska relationerna där andra nästan har kunnat använda mig och styra mig mot saker de vill ska hända, för att jag inte varit tillräckligt misstänksam och observant, vilket det är lättare att vara om man håller lite distans än om man tar någon direkt till sitt hjärta. 
    Jo, men det är alltid bra att ha lite självdistans. 
    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K

    Jag vill gärna fortsätta den här diskussionen, men jag får återkomma imorgon. Glad


    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
  • Freddie K

    Jag har själv ett par diagnoser och skulle väl egentligen ha ett par till. Jag har en kompis här i stan, men det går perioder innan vi ses och det kan ta ett tag innan vi ens hörs på sms också. Jag älskar honom och jag vet var jag har honom. Detta är ändå ett litet signum för mig att det blir så.


    Du tror att du vet vem jag är. Då har du inte varit i min värld!
Svar på tråden Vänskap och borderline/EIPS