• flygrl

  Förbjudna ord?

  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 22:48:05 följande:
  Ja oftast är det just sådana som har fötterna på sätet tyvärr :s Iaf där jag bor.

  Tack för länktipsen! :)

  Precis, vi har alla ett ansvar mot varandra som medmänniskor. Då blir världen bättre en liten del i taget.
  Verkligen! 😊
 • flygrl
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 22:51:25 följande:
  Hur är din bedömning kring ordet "färgad", är det ett ord som man kan använda generellt oavsett vilken slags icke-vit person det gäller, eller är det vissa grupperingar som föredrar resp. inte vill att man använder detta? Vilka andra termer är helt ok, såvitt du har sett i din omgivning?

  Tycker inte jag stöter på det ordet så ofta och va jag förstått ses det som negativt av somliga. Typ "men är inte alla människor färgade för alla har ju en färg" och att man menar att det utgår från att vit är normen medans andra hudtoner är avvikelser. Äh, jag vet inte...för mig är det helt ok. Fast jag antar det kan användas om andra icke-vita med så det har kanske lite annan betydelse då än svart.


  Tycker det blir lite fel när man tycks tro man inte får säga "svart" och då byter ut det mot "mörkhyad". Jag tar inte illa upp bara att begreppet ju omfattar många fler än bara svarta aka personer av subsahariskt svart ursprung som indier, aboriginer osv.

  Meeen...obs!...jag är förstås ingen talesperson utan talar typ bara för mig själv. 😉

 • flygrl
  felicityporter skrev 2023-07-08 23:02:08 följande:
  Kul att se att någon annan också säger det, har tänkt samma sak om flygrrl i flera år! ❤️ Tycker alltid flygrrl har så förnuftiga, välbalanserade och kloka inlägg och verkar dessutom vara en oerhört sympatisk tjej som jag önskar att jag hade lyckan att känna. ❤️
  Anastasia skrev 2023-07-08 23:08:30 följande:

  ja jag håller med dig.  Hon verkar vara väldigt rättvis och jag ser upp till rättvisa människor, som även kan ha två bollar i luften samtidigt.  Jag ska hålla utkik efter dig också här på forumet. ❤️   Men åhhh fina ni, va gulliga ni är mot mig. Tack snälla! 😊❤️🍀
 • flygrl
  Xenia skrev 2023-07-08 16:45:24 följande:
  Förbjudna ord?

  Alltså vad mig anbelangar så finns inga förbjudna ord. Jag tycker det är löjligt med omskrivningar som N-ordet. Särskilt som det betydde "nigger", inte neger/negro i engelskan.

  Så jag drar mig inte för att skriva t ex "förr i tiden var neger ett helt neutralt och ok ord, det var nigger som var nedsättande". Ni får mig aldrig att skriva "N-ordet".

  Men ska jag beskriva en person nu så använder jag "svart".

  Rom är ju kortare än zigenare, så det är klart jag skriver "rom". Men det finns ett annat zigenarfolk som kallas sinti, de kanske föredrar zigenare framför "rom".

  Jag förstår mig inte på den här ordmystiken. Något byter namn, och vips försvinner all diskriminering? Löjligt!


  Xenia skrev 2023-07-08 17:07:00 följande:
  Språkvetare och PK till max. Att säga att folk som använder ord som "indian" och "eskimå" upprätthåller koloniala ideologier tycker jag är härskarteknik. Ett sätt att trycka ned människor som inte hänger med i de senaste orden.

  Hur vet du ens att alla indianer och eskimåer tar illa upp av de orden? Det är klart att man kan använda irokes etc, men om inte vet vilket indianfolk det gäller?

  Jag har f ö för mig att det olika PK-ord för indianer som används i USA och Kanada. Och vad säger man i Sydamerika? Vad som är PK kan ju vara olika i olika länder och kulturer.

  Träffar jag en indian som förklarar hur jättesårad hen blir av ordet så är det en annan sak. Nu misstänker jag att det överdrivet PK vita som vill visa hur PK de är.

  Det var en universitetslärare som på frågan hur man hittar material om diskriminering av svarta förr i tiden sade att man får leta på "neger". Då anmälde fyra studenter (vita studenter sårade by proxy) henne för att hon sagt det kränkande ordet. Då har det verkligen gått för långt.
  Xenia skrev 2023-07-08 19:12:06 följande:

  Och varför anses "neger" vara nedsättande idag när det inte var det förr? Vad är det för "konnotation" (så fina ord använder inte underklassare som jag) som gör att ordet inte längre får användas? Varför mår man dåligt av att höra det? 

  Jag misstänker att allt beror på ett missförstånd. Amerikaner använde "N-word" istf "nigger". Ivriga att ta efter allt amerikanskt började svenskar också säga "n-ordet" men eftersom vi inte brukade använda "nigger" här så var det "neger" som åsyftades. När man sagt så tillräckligt längre så var det bestämt att "neger" inte kunde användas längre utan någon närmare motivation.

  Den enda orsak jag läst var att "neger" påminde om "negerslav" och de ville inte påminnas om att de härstammade från slavar. Fast det är ju löjligt, man kan inte skriva om historien och ordet "slav" finns ju fortfarande.


  Xenia skrev 2023-07-08 22:50:10 följande:

  Visst ska man försöka behandla alla människor med respekt. Men när det gäller "förbjudna ord" så tycker jag det är för mycket peka finger åt den som säger fel och cancelkultur. "Haha, du sa fel, nu får du inte vara med längre." Det viktiga är att använd "rätt ord", inte vad man menar. Vart tog yttrandefriheten vägen, när det bara är vissa människor, de som hänger med vad som pk just nu, som får yttra sig? Vi andra får nöja oss med att prata med våra närmaste som inte kommer att frysa ut oss om vi säger fel.

  Kommer ihåg att jag läste om någon amerikansk politiker som använde ordet "niggardly" i ett tal. Hans karrriär var väl över efter det. Alla älskade att hata honom. Ingen brydde sig om att ordet "niggardly" inte har ett dugg med "nigger" att göra. Det betyder helt enkelt "snål", ett ord besläktat med vårt "njugg". Men vem bryr sig om betydelse när man kan få känna sig rättfärdigt upprörd? Förnuft är tråkigt, känslor är häftigt.
   


  Hej Xenia,
  Du är deffo ingen rasist det vet jag utan en vettig och bra person som jag ett antal gånger sett stå upp mot verklig inskränkthet och rasism. Ville svara dig tidigare men det tar sin lilla tid för mig att besvara allt jag vill besvara. Men det jag skrev till ClumsySmurf (inlägg #75) va det jag egentligen hade tänkt posta som svar till dig. För jag förstår verkligen dina synpunkter och du är en av dom här i tråden som fått mig bli mindre säker på va jag egentligen tänker och känner kring allt det här. Jag har ju tagit upp min kluvenhet även tidigare i den här tråden. Så läs det jag svarade ClumsySmurf vetja! 😉

  När jag fått mer kunskap om typ N-ordet har det också lett fram till såna funderingar jag tog upp i inlägg #75. Det här är inga lätta frågor för mig då det berör min identitet men samtidigt är jag aldrig nån som bara okritiskt köper färdiga sanningar. Identitetspolitik är tex inte min grej då den inte låter mig eller nån annan få va unika individer och människor i första hand utan representanter för fyrkantiga kollektiv. :/

  Samtidigt som ord kan va viktiga håller jag helt med att man förstås måste ändra mer än ord för komma till rätta med orättvisor. Ensidigt fokus på språket kan också släta över dom verkliga problemen. Lite som när man på arbetsplatser ger alla fancy titlar istf göra nåt åt dåliga arbetsförhållanden. 😮

  Och visst är det ett problem när man översittaraktigt pekar finger åt folk som råkat uttrycka sig lite klumpigt och sen fryser ut dom för alltid. 
  Det där du beskrev om universitetsläraren som råkade så illa ut är ju helt absurt. Hon hade inte kunnat göra på nåt annat vis och dom som anmälde henne är i mina ögon idioter. Min syrra går på Uppsala universitet där det där hände och hon tyckte också det va så fkn kefft alltihop.

  Samma med politikern du skrev om. Så idiotiskt av dom som hånade honom. Sån där självrättfärdig attityd "titta va fin och god jag är!!!" är ju bara så vidrig. Och att det inte finns varken förståelse eller nåd. För vissa iaf. Andra får som Fröken Allvar påpekade vräka ur sig vafan som helst utan att nån reagerar enbart för dom ses som goda anti-rasister mm. 😔

  Jag fryser iaf inte ut människor bara sådär och hoppas jag inte själv ska bli utfrusen när jag uttrycker mig klumpigt. Vi ÄR ju alla bara människor. 😉

  Peace out!
  /flygrl
 • flygrl
  Anastasia skrev 2023-07-08 17:57:08 följande:

  på tal om rasism! 

  När jag var barn så spelade jag och mina vänner ett kortspel som kallades för neger och president.  Den som förlorar blev då neger och skulle ge sina sämsta kort till vinnaren som då blev president, och presidenten skulle ge sina sämsta kort till negern.    Idag så verkligen ser jag rasism i detta, men då så tänkte man verkligen aldrig på det sättet.    usch så hemskt, och detta var ändå på 90 talet.  

  Det är bra att vi idag lever i en tid där vi tänker på ordens betydelse.  


  Oavsett att även jag som svart tycker rasismen i dagens samhälle överdrivs har ju svarta deffo historiskt utsatts för otroligt mycket förakt och brutalt förtryck och det där spelet är ju liksom bara logiskt utifrån det. Svarta längst ner, presidenten högst upp och det fattar ju alla att presidenten inte kan va svart. Och att det vart så och fortfarande somliga ser på en sådär det fattade man tidigt. Och det gjorde och gör en sorgsen. 😢

  Men samhället förändras. Trots allt. Och både du och jag är en del av det. 😉


  Anastasia skrev 2023-07-08 23:34:18 följande:

  Det är bra att ge beröm tycker jag, när det behövs.  Tyvärr är det alldeles för mycket klagningar ?stavning??  i vårat samhälle idag.   Det behövs mer beröm ❤️  


   


  Tack igen. Och jag håller med. Man ska kunna visa uppskattning med om nån gör nåt bra och inte bara kritisera när samma person gjort nåt mindre bra. 😊❤️
  Anastasia skrev 2023-07-08 23:40:29 följande:

  När jag ändå är igång med beröm här, så måste jag säga att du också ger tänkvärda inlägg.  


  ang det här med ras, så tror jag personligen att det bara finns en ras och det är Människan.  Men vi kan se olika ut, precis som norska skogskatter kan ha olika färger, men ändå vara norsk skogskatt.  Som Kristen tror ju jag att vi alla kommer från Adam och Eva och därmed är människor på samma sätt oacsett härstamning.  ❤️


  Jag uppskattar också Xenia. 👍🏿


  Sen tyckte jag det va så gullig liknelse med norska skogkatter. Kattälskare som jag ju är. 🐈
  Och oavsett man är kristen eller inte borde det va en självklarhet att vi alla är människor, tillhör en och samma art oavsett vi är vita eller svarta eller nåt annat.
  (Men jag är också som du kristen. 😉)


  Anastasia skrev 2023-07-08 23:56:10 följande:
  usch vad ont det gör i hjärtat när jag läste om slaveriet på st. Barthalamu, tänk vad rasism förstör och har förstört under historiens lopp.  Så många vänskapsband som gått förlorade, så många kärlekshistorier, likaså.  Så mycket förståelser för varandra.   Det är tragiskt att många av våra förfäder sannolikt hade en sådan männisosyn.
  Rasism är ett gift som förstör individer och samhällen, helt klart. Men som sagt världen utvecklas och dagens Sverige tror jag faktiskt är ett av dom minst rasistiska samhällen som finns på Jorden. Jag är tacksam att jag fått födas i Sverige 👍🏿 • flygrl
  Anonym (Gubbe) skrev 2023-07-08 18:21:06 följande:

  Är gubbe ett nedsättande ord?


  Det kan det väl va. Visst kan jag skämtsamt kalla min älskade pappa för "gubbe" men det är ju nåt annat. Främmande män kallar jag inte gubbe hur som helst.
 • flygrl
  Fröken Allvar skrev 2023-07-08 20:08:03 följande:
  Det kan ju du inbilla dig, om det får dig att sova bättre om natten. Trots det förstår jag vad du menar. På grund av det du menar så har ord som "ickevit" och "antirasist" för mig blivit ord jag gärna undviker. Jag var under några år "vit antirasist". Nu är jag bara vit och liksom innan 2014 inte någon rasist. 
  Fröken Allvar skrev 2023-07-08 20:27:08 följande:
  För mig betyder antirasist att man får bete sig precis hur som helst mot vem som helst, vit eller inte, som inte fullt ut förstår intersektionell och postkolonial teori, och om man då är en inte särskilt rasistisk men inte heller en särskilt teoretisk person kunde man under några år råka väldigt illa ut. Jag tror och hoppas att många vill glömma hur de betedde sig i önskan om att utvidga bajspalatset med brunsmetning och språklig uppfostran i form av ord som ickevit och nysvensk. Tror flykting och invandrare/invandrarbakgrund är okej igen men vet inte. Håller mig långt ifrån aktiva "antirasister". 
  Förstår ditt resonemang och även jag har svårt för iaf den sortens antirasister. Då dom dels ofta är fkn självgoda översittare dels dessutom ofta ändå är just rasister. Håller man som svart person inte med dom blir man gärna kallad husn***r. 🤮

 • flygrl
  Odd Even skrev 2023-07-08 14:18:17 följande:
  Förbjudna ord?

  Man misstar sig om man tror att rasism, diskriminering och sånt ska minska bara för att man byter ord på grupper av människor. Om rasismen finns kvar så kommer så småningom ordet "svart" också att anses nedsättande.

  Eller ett annat tydligt exempel:

  En gång i tiden fanns det människor som kallades "idioter" (som kliniskt begrepp, inte som skällsord). 
  Med tiden kom ordet "idiot" att uppfattas som nedsättande, därför började man kalla dem "sinnesslöa" istället.
  Med tiden kom ordet "sinnesslö" att uppfattas som nedsättande, därför började man kalla dem "efterblivna" istället.
  Med tiden kom ordet "efterbliven" att uppfattas som nedsättande, därför började man kalla dem "förståndshandikappade" istället.
  Med tiden kom ordet "förståndshandikappad" att uppfattas som nedsättande, därför började man kalla dem "mentalt funktionshindrade" istället.

  Jag tror att med tiden kommer uttrycket "mentalt funktionshindrad" att uppfattas som nedsättande, och man kommer att hitta något annat att kalla dem, som man återigen får byta ut efter ett tag, osv. Detta kommer att fortsätta så länge mentalt funktionshindrade diskrimineras och ses ned på, och i vilken grad detta minskar och till slut upphör beror knappast på vilket ord man använder. 


  Du har absolut en viktig poäng där. 👍🏿
 • flygrl
  Xenia skrev 2023-07-09 13:06:30 följande:
  Tack, jag tycker du verkar vettig också. Intressant det där med abd och zurga. Är båda arabiska ord? Jag har hittat "abde" på google översätt men inte zurga. Finns det inget neutralt ord på arabiska som helt enkelt motsvarar "svart"?

  Jag känner till att folk från Mena kan ha rasfördomar mot svarta. Visst var det en svart man med ett litet barn som utsattes för trakasserier av ett Menagäng när han gick över en gångbro i Malmö. De hängde ut honom över broräcket och hånade honom med glåpord. Men det var inte hatbrott enligt domstolen.

  Att neger var ett helt neutralt och sakligt ord förut behöver man bara läsa tidningar och böcker från förr för att se. Diskuterade med en svart man som vägrade tro att "neger" någonsin varit ok. "Det har alltid varit ett nedsättande ord", påstod han lika envist som okunnigt.  Arrgh! Inget provocerar mig som faktaresistens.

  Jag tycker att svarta bundit ris åt sin egen rygg genom att påstå att "neger" är nedsättande. Därigenom hade de gett andra ett vapen att såra dem bara genom att använda ordet. Åas vet jag ju inte om de har hånats med ord som "negerjävel" etc, då förknippas ju ordet automatiskt med rasism.

  Sen är det också så att vita brännmärks om de använder ordet "neger" medan svarta själva får kalla varandra "niggah". 

  Frågan är också om gamla böcker (inkl de som är skrivna av svarta) med ordet "neger" måste tvättas och ordet bytas ut. Eller om de i stället ska förpassas till ett giftskåp och aldrig tryckas om.

  Betr universitetsläraren så var det värsta att institutionsledningen inte stöttade henne och avfärdade studenternas anmälan. Nej, ängsligt PK och rädda för att stöta sig med studenterna var de.

  Inga ord ska vara förbjudna i sig, allt beror på sammanhanget. (Kommer att tänka på Harry Potter-böckerna där Harry var en av de få som våga säga Voldemorts namn.)

  Tack, Xenia!
  Men asså jag fattar inte varför jag skrev "zurga"  när jag skulle skriva "zinji" som är ordet jag menade. Tror det smög sig in från Flashback-tråden jag länkade till. Zinji är ett arabiskt nedsättande ord om svarta. 😮
  Aswad = svart går att använda och är neutralt. Men jag är ju inte arabisktalande utan snappar upp ett och annat arabiskt då jag levat hela mitt liv i Norra Botkyrka där arabiska hörs överallt och även förekommer i ortensvenskan.

  Men abd eller abeed används helt oproblematiskt av arabisktalande. Snacka om institutionaliserad rasism!

  Och jo, det va en ung svart pappa som ett gäng kurder misshandlade och försökte kasta från en gångbro i Malmö inför ögonen på hans lilla son. Så fruktansvärt och det nämndes bara kort i media. Tror det hade blivit helt annan uppmärksamhet om det fkn gänget vart svenskar i stället. 😔

  Jo, vi kanske bundit ris åt våra egna ryggar och jag har väl också bidragit antar jag. Det finns förresten äldre svarta som säger n***r även i Sverige. Känner mig ärligt talat sjukt förvirrad och osäker i den här frågan nu. Har inte funderat klart. 😮🤔

  Jo, vita brännmärks men så gör inte jag om jag förstår personen inte menar nåt ont med det. Även om jag som sagt tycker ordet är fult och oftast hört det sägas respektlöst, ja rent av avhumaniserande. Men jag fattar det inte måste användas så.

  Jag reagerade starkt när en äldre deltagare i Robinson berömde en deltagare i motståndarlaget en svart tjej då för hennes insats i en lagtävling. När han senare pratade med sina lagkamrater om det kom han inte på hennes namn (det va alldeles i början av säsongen) och dom fattade inte när han försökte beskriva så han sa "hon, n****ssen". För det blev han hemskickad. 


  Han har sen flera gånger försökt be om ursäkt och förklarat att han inte menat nåt nedsättande utan tvärtom tyckte hon va stark och duktig. Men den här tjejen har vart helt oförsonlig. Hade det vart jag vet jag att jag kunnat reda ut det där genom ett snack och så hade det fan vart ur världen.


  Sen visade det sig att samma tjej va med i en pakt som såg sig själva som åh så goda och fina och moraliserade över andra men utan problem mobbade en väldigt stark tjej som inte va med i pakten och kallade henne "falsk f***a". Hans klumpiga men inte illa menta sätt att uttrycka sig va inte alls ok men däremot att illvilligt kalla en tjej för f***a. Typexempel på pk-hyckleri imho. Jag slutade följa Robinson efter det. 🤬

  Böcker kan ju behöva språkliga moderniseringar med tiden men för min del behöver man inte ta bort alla böcker som innehåller N-ordet. 


  Och ja, universitetsläraren fick ingen uppbackning. Fegt absolut. :/


  Xenia skrev 2023-07-08 23:32:09 följande:

  Det har funnits flera benämningar i USA: neger, färgad, svart, afrikan-amerikan, afro-amerikan. Jag vet inte vad som är mest PK är nu men antar att svart/black fortfarande är ok. "Black is beautiful"

  Den svenska ängsligheten syntes i en svensk komediserie. En man skulle beskriva en svart man. Men han vågade inte säga svart utan sa mörk. "Jag menar inte mörk till sinnelaget, han var glad." Ja, så kan man trassla in sig när man vill vara 100% PK.

  Senare så frågade han en mörkhyad tjej om hon kände mannen. Vilket var väl optimistiskt men hon kallade honom genast för rasist. Det är lätt att bli rasist.

  Sen finns det många "svarta" som helt uppenbart är minst 50% vita. Dvs vad man kallade mulatt förr men det är nog inte heller PK. Går det att säga blandad?

  Är det ens PK att säga "ras", en del säger att det inte finns några raser. Fast hur ska man beskriva någon då? Han såg ut som Barack Obama?

  När jag var i England senast och träffade på ett par med en social hund som ville hälsa tänkte jag fråga vilken ras, dvs race det var. I sista ögonblicket kom jag på  att det heter "breed" om hundar, "race" bara om människor. Puh, så lätt att säga fel!


  Måste lägga det där med "breed" på minnet för jag hade förmodligen sagt just "race" i den situationen haha. :D

  I Sverige är ras ett kontroversiellt begrepp men i USA menar man det är rasistiskt att inte använda det inom ex. medicinsk forskning då olika raser drabbas av olika sjukdomar osv. Själv använder jag begreppet ibland.

  Sen att många egentligen är blandade så är det ju samtidigt så att white supremacy i USA funkade så att hade du en droppe svart eller annat underlägset blod kunde du inte räknas som vit enligt Jim Crow-lagen. Det rena vita arvet typ besudlades av "svart blod". 😔
  Xenia skrev 2023-07-09 13:52:43 följande:
  Det är ju enklare att säga "ras" än "etnicitet", "ursprung" m m. Jag anser att det fanns raser förr. Dvs folk såg olika ut pga var de bodde och de träffades aldrig så de blandades aldrig.

  Men idag så reser folk hej vilt (de afrikanska slavarna reste ofrivilligt till Amerika), så det känns meningslöst att prata om raser. Man kan ha alla möjliga ursprung i sina gener. Det enda folk ser är utseendet. 

  Vi tillhör alla samma art eftersom vi kan få barn med varandra. Fast å andra sidan har vår art (homo sapiens) blandat oss med en annan människoart (neandertalarna) och fått barn tillsammans.

  Så idag säger man inte "rasdiskriminerad" utan "rasifierad"?

  I vissa länder kan man uppge sin "ras", även "mixed". Det skulle nog anses konstigt i Sverige. Tänk om nazisterna tog över och lätt fick se vilka de skulle utrota.  // Skrikandes
  Jag tycker begreppet ras är okej så länge det inte används rasistiskt. Och jag vill deffo inte ha sån där rasregistrering som i USA. Somliga s.k. antirasister vill ju att man inför det t o m på EU-nivå. I antirasismens namn förstås. Kefft som fan! 🤬
  Och nope, jag ser mig inte som rasifierad.

  (Det blev lååångt det här... 😮)
 • flygrl
  Anonym ("rasifierad") skrev 2023-07-09 21:09:03 följande:
  De enda jag någonsin hört säga ordet "rasifierad" är rasister långt ut på högerkanten, som skällsord, och en eller två här på fl.

  I USA handlar allt om "ras". Där får du fylla i din etnicitet på allt, röstningsområden ritas för att mörkhyade och natives ska ha så svårt att rösta som möjligt, skolområden ritas så att områden med många som inte är vita och rika får sämre skolor osv. Det växte jag upp i.

  En gång på tidiga 1900-talet blev en svart flicka väldigt rik då hennes familj tilldelats en "värdelös" markplätt som de sedan hittade olja på, så staten hon bodde i gav henne äran att få anses vara en vit person. 
  Fast det är ju inom vänstern ordet "rasifierad" uppstått och används friskt. Att man sen både från höger och vänster tjatar om ras och identitetspolitik är en annan sak. 
Svar på tråden Förbjudna ord?