Inlägg från: Anonym (Ts) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ts)

    Jobbigare att vara lindrigt funktionsnedsatt?

    Jag har jobbat många år med personer med funktionsnedsättning på olika sätt och funderat en del på om det inte är enklare ibland att ha en svårare funktionsnedsättning än lindrig. 


    Exempel på detta kan vara när jag jobbat med tonåringar inom autismspektrat. Dom är tillräckligt funktionella för att ändå smälta in, men de är så otroligt medvetna hela tiden av sina brister och svårigheter.

    Det känner av när det socialt blir fel, det kanske inte förstår exakt varför men det blir så, men de är medvetna och verkligen försöker. Läser tonvis av böcker inom psykologi och liknande för att förstå människor och världen. Ständigt självhat, vill inte kännas vid diagnosen och isolerar sig.

    Sedan har jag jobbat med dom som har grövre autism eller vad man ska säga som bott på särskilt boende, de har inte behövt strida för särskilda insatser då det så uppenbart är att de har problem. De kan typ slita ner byxorna inför folk och visa deras blodiga binda för lite random människor. De förstår inte att det är fel och skrattar bara om folk kommenterar att detta är äckligt. De har en daglig verksamhet som det går till och gillar, det finns ingen förväntan om att de snart ska ut på arbetsmarknaden. 

    Självklart är detta grovt generaliserat men det är en fundering jag har. Om det inte ibland kan kännas värre att vara extremt medveten om brister och svårigheter och sedan veta att det finns massa krav än att ha brister och svårigheter som man är lycklig ovetandes om mer eller mindre? 

  • Svar på tråden Jobbigare att vara lindrigt funktionsnedsatt?
  • Anonym (Ts)
    Freddie K skrev 2023-07-12 13:59:43 följande:

    Jag har högfungerande autism som det kallas och går på en daglig verksamhet. Jag är väl medveten om mina fel och brister, men det är inte alltid så lätt att göra något åt det, men jag skulle inte heller vilja byta bort det, så jag vet inte riktigt om det är lättare, eller vad man nu ska säga om man är gravt funktionsnedsatt. 


    Nu tog jag två tydliga ytterligheter Och breda penseldrag. 

    Jag tänker mer när man nästan kan ha ett vanligt jobb men inte är tillräckligt funktionsnedsatt för att kunna gå på daglig verksamhet och sånna saker också. 


    Eller att man kan maskera så mycket att man ändå ses som vem som helst. Man kan försörja sig själv, har bra inkomst (riktigt bra, långt över 100 tusen i månaden) men har så mycket andra problem. Som att inte kunna betala räkningarna själv och leva med skam över detta

  • Anonym (Ts)
    Freddie K skrev 2023-07-12 14:23:44 följande:
    Det finns saker som jag klarar av och sen finns det saker som jag har svårare för. Tror det är så för de flesta människor, faktiskt. Ingen är bra på allt, men jag förstår din poäng.

    När jag beskrev svårigheter så handlade det inte om en specifik diagnos så utan mer funktionsförmågan i största allmänhet. Det finns ju en norm nivån, en högpresterande nivå och sedan en stor skala av funktionsnedsättningar. 


    De jag tänker på kan vara personer som har lindrig utvecklingsstörning som fått gå i särskola men är på gränsen till att vara normalbegåvad. Det har fått dispens för att gå en yrkesutbildning sedan på ett vanligt komvux i vuxen ålder. Detta har gett de möjligheten att faktiskt få ett lönearbete, men de har varit precis på gränsen till att klara detta.

    Jag ser mer den grejen, där man nästan har förmågan till det som är normen att det blir ett stigma i det plus att det ställs andra krav också 

  • Anonym (Ts)
    Anonym (Alexandra) skrev 2023-07-12 14:29:04 följande:
    Många tror ju t.ex att om man använder rullstol betyder det att man inte kan gå alls, även då det inte stämmer för många som använder rullstol.
    En del tror ju även att personer som sitter i rullstol har fel på sitt intellekt också. Det är otroligt sorgligt också. 
  • Anonym (Ts)
    Um Hamza skrev 2023-07-12 14:47:22 följande:

    Just när det gäller att nästan passa in så ja, kanske. Men i livet som helhet, det vette fan. Att alltid vara beroende av hjälp och välvilja, av folk man inte valt i sitt liv. Den stora ensamheten, utan barn, partner för vissa och djup vänskap. Att inte kunna berätta om smärta, tandvärk, sorg, att knappt äga något. Nej fy fan. Det finns ju skäl till att psykisk ohälsa är mycket vanligare i de grupperna än andra. 


    Fast om man har en riktigt omfattande funktionsnedsättning som har jag inte märkt av några tankar om barn, ensamhet eller liknande utan då kan jag få en fråga som vad jag ska göra i helgen. Jag börjar svara något i stil med att jag ska åka och bada med mina barn, svaret blir mer vadå. Det är en person då som kräver omvårdnad dygnet runt, men den är inte medveten om att den behöver hjälpen, den vet inte varför den bor på LSS boendet, den kommer inte ihåg vad som hände för 10 minuter sedan och så vidare. Denna person hade autism liksom Fast hade omfattande problem. De som funderar över att den inte har barn och liknande är ju medveten om vad den saknar, typ jobb, eget boende och egen familj. Det måste ju vara ett större lidande än de som faktiskt är in stunden konstant och det enda personen minns är att havregrynsgröt ska man ha till frukost, däremot vet den personen inte när frukost är utan då kan det bli 100 frågor per dag om vi snart ska äta gröt? för den har ingen uppfattning om hur lång tid det är tills imorgon. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (AS/Dystymi) skrev 2023-07-13 14:00:56 följande:

    Jag tänker ofta som du! Att jag kan "önska" att man hade grövre svårigheter, så att det syntes/märktes! Jag tittar en del på Köping-gänget och kan i det närmaste känna mig avundsjuk! De verkar så lugna och harmoniska, känns inte som de har många problem i världen! Nu blir väl förstås just de extra bortklemade för att det är tv men tror inte man har speciellt stora problem, man lever i sin egen värld där allt bara fungerar! Man får sin sjukersättning, pension, man har sin sysselsättning, man har sin assistans, man har sina aktiviteter. Nu vet jag såklart att många slåss för sina anhöriga gällande assistans och så, och det är kö till boenden och så så helt smärtfritt är det garanterat inte! Men om man kommer över den tröskeln. 
    Men en annan har ju fått kriga sen man var barn, och det verkar bara fortsätta! Man måste verkligen övertyga allt och alla om att vissa saker fungerar, andra saker fungerar inte! Och de saker som inte fungerar skäms man för för att man anser att man "borde" klara av det när man klarar av så mycket annat! Man vet hur det fungerar i teorin men får bara inte till det!
    Jag klarar av att jobba, säg till mig vad jag ska göra så gör jag det! Fast det måste vara något meningsfullt och ingen "hittepå-förvaring", då känner jag mig mest kränkt och förnedrad.
    MEN jag klarar inte av människor! Att vara glad, social, småprata. Det drar ner min energi och mitt tålamod något så oerhört, så att jag inte klarar jobbet! Och då ska det "anpassas" och grejas och bökas och det blir mest jobbigt och man blir typ uthängd som idiot istället.

    På det stora hela känner jag att det varit enklare att ha varit grövre förståndshandikappad så man inte varit så medveten om allt och livet mest rullat på sin stilla gång!


    Det är precis den här typen av kontrast som jag ville komma åt. När det blir uppenbart och självklart att det är gruppboende man ska ha, daglig verksamhet och så vidare och samtidigt ett lyckligt ovetandes om att man måste jobba och sånt så känns ju den tillvaron betydligt bättre än de som är närmare normalkurvan och ska bli självförsörjande m.m 

    I köping känns det liksom som självklart att man typ bakar i en micro t ex. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Autistisk tjej) skrev 2023-07-13 13:35:45 följande:

    Det du beskriver är personer som inte har fått tillräckligt med stöd, det är då det kan leda till självhat etc Det har inget med själva funktionsnedsättningen att göra. Jag har sett denna form av resonemang förut och det är helt bakvänt som om det vore givetsvis Gud att de med lättare funktionsnedsättning skulle må dåligt psykiskt och att man inte kan göra något åt det. 


    Vissa saker kan man inte få tillräckligt med hjälp med för att det är saker som händer i stunden. Vi säger en person som slänger ur sig opassande kommentarer konstant, har både autism och adhd och som ändå klarat en högskoleutbildning och de bitarna. Omgivningen blir jättearg och provocerade och personen förstår verkligen inte varför folk drar sig undan eller blir provocerade. Det blir ett annat sorts lidande och svårt att få hjälp och stöd med. För adhd:n leder till impulsiviteten när den pratar och autismen gör det svårt att veta hur man ska formulera sig. och vid varje tänkbart ögonblick krävs ju olika formuleringar. Personen kanske lär sig att man inte får kommentera att ens frus övervikt är oattraktiv men man får inte säga att grannfrun är sexig, men man får säga det till frun. Den här typen av svårigheter behövs ju ett dygnet runt bollplank i varenda sekund för att inte göra fel och det blir ju slutligen omöjligt.

    Vissa saker går inte att kompensera upp för. Någon kan ju exempelvis vara superkunnig inom ett område, men vägrar att samarbeta med okunniga personer, allt fungerar bra när det blir precis så som den personen tänker och tycker. Den har svårt att ta in andra människors perspektiv. Den kommer få svårt att få en vanlig anställning. Dennes förmåga på arbetsinsatser kan alltså vara riktigt hög, men alla som har med samspel med andra kan bli katastrof.

    Haft en lärare på universitetet som hade doktorerat, han va svinsmart, men fick inte jobba kvar, han kunde inte hantera eleverna. Han kunde bli upprörd över att inte vuxna studenter rörde sig precis på det sättet han önskade, satt på det sättet han önskade, han kunde inte planera hur lång en föreläsning skulle vara, han kunde uppskatta att kan kunde ta med allt på en lektion, om han gjorde en powerpoint så ville han hinna med den. Han kunde inte ge oss paus för att då skulle han inte hinna med allt. Han fick spader om någon gick ut för att kissa trots att han kunde ha en föreläsning i 3 timmar utan paus. Hans intellektuella förmåga kunde han ju inte få maximal utdelning för.
    Vad skulle hans stöd vara? Universitetet försökte hjälpa honom, men han ansåg att problemet va att eleverna inte satt kvar efter och lyssna på föreläsningen för den va inte klar, för han hade inte hunnit med allt, problemet va att eleverna satt fel, ställde fel frågor, han ville ändå att eleverna skulle ställa frågor, men det skulle va på det sättet han ville ha det. Det blev ohållbart och han sades upp. Det blir ju lättare att ge hjälp till någon som känner att den är i behov av hjälp. Men om personen tycker problemet är att alla gör fel och att den gör rätt och den är inte i närheten av att förstå att de själva är en del av problemet då blir det jobbigt. Då kan man försöka med hur många insatser som helst.

    Som en person med adhd som lever i ett berg av saker hemma. Det är liksom gångar i bostaden, man får tillslut kliva över saker för att ens kunna ta sig fram, man har inte sett golvet på flera år. Personen vägrar att kasta även om den får hjälp, den vägrar att sluta köpa och den vill behålla precis allt, men den är ledsen för att inte kunna ta hem kompisar för att det finns inget köksbord och liknande man kan sitta och äta vid för att det är saker precis överallt då. Personen är alltså tillräckligt funktionell för att kunna åka och handla själv, den har ekonomi för att göra detta, men konsekvenstänket kring konsumtionen gör det omöjligt för personen på många sätt och vis. Den är inte beredd att göra sig av med saker trots hjälp med psykolog, organisatör och även om någon faktiskt skulle gå och göra rent och organisera upp i hemmet så skulle ändå inte personen börja leva på något annat sätt så efter några månader så skulle problemet dyka upp igen. 
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Ja) skrev 2023-07-13 22:13:23 följande:

    Jag jobbar i grundskolan och jag tror att du har rätt. Vi har oerhört svårt att nå upp till ideal om anpassningar och allra svårast är det såklart med högfungerande elever som anstränger sig hårt och lider i det tysta.
    Det är betydligt enklare att tänka ut anpassningar till någon vars svårigheter är uppenbara. 
    Det är också så att de barn som har svårare funktionsnedsättningar har en helt annan skolform med helt andra krav och resurser. Mardrömmen är att ligga precis över gränsen för den IMO :(


    Fint att folk ändå förstår hur jag menar. Självklart tror jag ingen vill ha en svår funktionsnedsättning liksom och att det är något folk skulle önska sig. Men jag har ju sett kontrasterna. De som ligger på en mycket låg funktionsförmåga har man ju inte samma krav på, det finns ingen ambition att man ska klara av det vanliga gymnasiet, att man ska ut i arbetslivet utan man kan få liksom vara på en daglig verksamhet där man får typ ägna all tid åt att stryka gardiner och det är liksom det roligaste den personen vet så det är liksom helt fantastiskt. Det finns inga förväntningar på att den personen ska avancera och utmanas utan den personen ska stryka gardiner och dricka kaffe och är så lycklig och nöjd över detta.

    Jag jobbade för många år sedan på ett LSS boende och vi kom ju in i brukarnas lägenhet på morgonen, varje brukare hade en till två i personal per person dygnet runt. Vi gjorde egen frukost åt de, vi tvättade deras sängkläder och kläder varenda dag, städade så att allt va perfekt jämt.

    Om man då jämför med de som kanske orkar gå till en vanlig skola och sedan är helt slut men samtidigt förväntas städa, laga mat och fixa, ha restid till och från skolan varje dag? det blev ju helt andra krav.

Svar på tråden Jobbigare att vara lindrigt funktionsnedsatt?