Inlägg från: Anonym (Betty) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Betty)

    Ärtsoppa, hårda ärtor

    Aldrig haft det problemet men gillar å andra sidan att ärtor ej är helt söndekokade. Har inget emot en liten gnutta al dente. Vill ej ha mos av allt. 

    Men tricket är väl helt sonika att koka ännu längre. Tycker du att de är för hårda så har du ju helt enkelt kokat för kort stund. Du får smaka av ibland under kokets gång. 

    Om du upplever skillnad sen förut när du kokat så kan du ju vara inne på rätt spår att det är dina plattor som börjar få sämre effekt. Låter konstigt att ärtorna plötsligt skulle ha så annorlunda egenskaper. Har inte jag märkt när jag gör ärtsoppa. 

    Salt har jag fått för mig gör saker mjukare. Jag ska googla och se om det står nåt om det. Kanske man kan testa att ha salt redan i blötläggningen i så fall. 

  • Anonym (Betty)

    Haha nä tvärtom var det visst. Googlade nu och det stod "ha inte salt i blötläggningen, det gör skalet hårt och ärtorna blir svårare att få mjuka"

    Hur gör du med saltandet i soppan? Gör du det mot slutet eller i början? Funderar på om du lättare får dem mjuka om man saltar mot slutet. Samtidigt vill man ju att ärtorna de ska dra in lite god sälta i sig under kokningen och då kanske man vill ha saltet i från början. Så att det inte bara är vätskan som är saltig om ni förstår hur jag menar 

Svar på tråden Ärtsoppa, hårda ärtor