• Flies

    Borde otrohet brotts rubriceras?

    Kan detta komma att tas upp och kunna gå under psykisk misshandel? 


    Idag är inte psykisk misshandel ett brottsmål men för alla som levt under och med giftiga relationer så ÄR det en verklighet. Ofta människor med någon typ av störning. Ofta odiagnostiserad då dessa hen sällan ser sina egna problem och triggas och blir aggressiva när de konfronteras. 


    Att sedan bli utsatt för en otrohet är ett rent psykiskt lidande med många mycket svåra beslut. Jag förstår absolut att man kan känna lust eller bli attraherad av någon och att många problem i relationer kan leda till otrohet. Moraliskt riktigt, absolut inte i min mening. Våga stå för dina handlingar och fria val. Att bli bedragen är något hemskt, att bli lurad. ?Offrets? mentala hälsa kommer att skjutas i sank, är detta rimligt att utsätta en annan människa för? 


    Att bli lurad, bedragen av någon som står dig närmast? Förtal är ju brottsligt, vilket egentligen rent krasst skulle kunna vara skit snacket i fika rummet om någon. Hur kan då inte en handling som psykiskt och mentalt och brutalt skadar en annan människa inte vara brottslig? 


    Nu tänker ni på rättigheter, jämställdhet och annat, men detta med otrohet ÄR psykisk misshandel. Ni som råkat ut för det när ni varit i tron om att du och din partner arbetar för samma sak, kom med er åsikt. Ni som inte råkat ut för det kan aldrig sätta er in i vad vi som drabbas går igen. 


    Därför ställer jag frågan igen, Psykisk misshandel måste bli en brottsrubricering då kan ju faktiskt otrohet bli det indirekt? 

  • Svar på tråden Borde otrohet brotts rubriceras?
  • Aniiee

    Nej....


    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • Mrs Moneybags

    Psykisk misshandel har redan varit ute på remiss och såvitt jag vet kommer det i så fall träda i kraft 1 januari 2024. Det finns ett lagförslag, men jag vet inte om man har röstat om det ännu i riksdagen. 

    Däremot tror jag inte att otrohet kommer att kunna falla under detta, utan det handlar om upprepade kränkningar samt otillbörlig kontroll över en annan persons handlingsfrihet mm. Lite grövre än otrohet, alltså.

  • Themis

    Bara om det samtidigt blir olagligt för en man att överge sina barn.

    Har du en gång gjort en kvinna på smällen så är du skyldig att leva med henne tills barnet är myndigt, och hålla sams, för allt annat är psykisk misshandel av barn.

    Köper du den då?


    Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
  • Friger

    Ska polisen utreda misstänkt otrohet? Sätta span på dem?

    Undrar hur många polisanmälningar som skulle komma in från svartsjuka partners?

    Sen är det ju den praktiska aspekten också. Är man otrogen när man pratar i smyg? Fikar i smyg? Hånglar i smyg? Ligger nakna under täcket i smyg?

    Till mitt försvar var den aldrig inne. (bara lite)

  • Litorina

    Så här lyder paragraf 2 i Äktenskapsbalken: 

    Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa. 


    Detta förbinder man sig alltså juridiskt att göra om man gifter sig.

  • Agda90

    Jag förstår tanken för ett svek gör fruktansvärt ont. Det kanske hade väckt några ur sin idiotiska dvala att det är ok att "ha lite roligt vid sidan om". Men i praktiken har jag svårt att se att det skulle lyckas.

  • Themis
    Litorina skrev 2023-08-15 13:01:56 följande:

    Så här lyder paragraf 2 i Äktenskapsbalken: 

    Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa. 


    Detta förbinder man sig alltså juridiskt att göra om man gifter sig.


    ...men det finns ju ingen paragraf eller sanktion som genererar åtal om man är otrogen.

    Då skiljer man sig, helt enkelt.
    Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
  • Flies

    Bara en intressant tanke tycker jag, då faktiskt en långvarig otrohet är långvarig. Handlar inte om svartsjuka makar eller makor. ja visst är det ett svek men det är absolut psykisk terror. Vad jag säger är att om du vill vara otrogen man up och var ärlig istället för att störta en människas mentala hälsa i botten. Allt man gör är ett aktivt val. När du råkat ut för en narcissist så kanske man tänker annorlunda. 


    Därför är ju tanken intressant och kan väcka en debatt. 

  • Flies

    Har du valt att börja dölja saker för din partner och göra saker i smyg tycker i alla fall jag att man bör lämna sin partner. Inte ok. 

  • Fossil
    Flies skrev 2023-08-15 16:32:56 följande:

    Har du valt att börja dölja saker för din partner och göra saker i smyg tycker i alla fall jag att man bör lämna sin partner. Inte ok. 


    Du tycker bara en massa. Du har råkat ut för otrohet och vill göra din partner/ex till kriminell.
    Det förstår du väl ändå inte är möjligt?

    Man får ligga med vem man vill, när man vill, hur man vill. Det behöver inte betyda att det är olagligt även om det inte är lämpligt.

    Att dölja saker kan vars helt i sin ordning också, man måste inte ha koll på allt bara för att man är ett par.

    Hört talas om personlig frihet och egentid?
    Eller behöver du redogörelse för varje sekund ni inte är tillsammans?
    Som fossil är man in i helvete gammal
Svar på tråden Borde otrohet brotts rubriceras?