Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Varför tror ni judarna fick Israel av britterna?

    Varför skulle de inte göra det? De lämnade området och lät folket som bodde där få självständighet. Religionen var, och är än idag, viktig för den nationella identiteten på samma grundvalar som på nationalismens tid: Ett folk med ett gemensamt språk och en gemensam kultur bildar en nation och en nation bildar en stat. Man drog gränserna efter huvudsaklig religiös tillhörighet.

    Jag ser inget konstigt alls. För all del, det ledde till stora flyktingströmmar pga intolerans hos folken som skulle bilda egna stater och man har utkämpat flera krig men det är inget skäl att inte tolerera varandra idag.

  • Mentat
    Anonym (Plugga själv!) skrev 2023-11-14 20:40:42 följande:
    Under första världskriget gav Storbritannien löften till både sionister och araber om ett eget land. Samt kom överrens med frankrike hur hela mellanöstern skulle delad upp mellan Storbritannien och Frankrike.  Man lovade bort området två gånger men behöll det själv.
    De löftena är väl uppfyllda om de olika folken fick var sitt land? Lovade man hela området till bägge sidorna?
    Om inte, är delningen 1947 ett uppfyllande av de löftena. Det var förövrigt delningsförslaget 1937 också, även det direkt förkastades av den arabiska sidan. Den judiska sidan ville inte acceptera 1937 års förslag rakt av men tyckte att det var en bas att föra vidare förhandlingar om, där fanns det en kompromissvilja.
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-17 14:19:34 följande:
    Ja, eftersom Transjordan blev ett eget emirat redan 1921 och ett självständigt land 1946. Det här är kartan som visar FN: fördelningsplan och som visar tydligt orättvisan mot palestinier. Judar, 30% av den totala befolkningen fick över hälften av området. Är det rättvist tycker du och varför?
    Om nu den ekonomiskt värdelösa Negevöknen hade tilldelats den arabiska sidan så att den judiska staten bara hade fått 30% av ytan, ungefär som man föreslog i Peel-planen, hade bildandet av Israel varit OK för dig då? Ja eller nej?
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-20 12:44:37 följande:
    Att länka till världens mest kända sionisten Ben Shapiro är som att någon annan skulle länka till Hamas som pålitlig källa. Ben Shapiro är sionist som sprider sionistisk propaganda bestående av oerhört mycket lögner och historieförvanskningar. 
    Ad hominem, non argumentum ad rem!
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-20 14:55:37 följande:
    Judarna, som var 30% av befolkningen fick mer än hälften av marken. Orättvist tyckte palestinier. Vem skulle inte tycka det. Och idag ser det ännu värre ut. Israel har tagit över nästan allt. 
    Hade du accepterat en judisk stat på 30% av ytan, t.ex genom att palestinierna hade fått den ekonomiskt rätt värdelösa Negevöknen? Ja eller nej?

    Det är en mycket enkel fråga.
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-20 17:02:11 följande:
    Judarna behandlades dåligt i Europa så nu får judarna utplåna palestinier och ta över deras hem?
    Judarna behandlades dåligt i hela den muslimska världen, vilket är skälet till att ca 800.000 flydde arabvärlden och tog sig till Israel. Den muslimska världen är i dag i praktiken Judenrein.
    Inget hindrade palestinierna att bilda en egen stat om det hade varit viktigare för dem än att utplåna Israel. Uppenbarligen var det inte det då och, att döma av dina inlägg, inte heller nu.
  • Mentat
    AndreaBD skrev 2023-11-20 18:28:52 följande:
    Det jag undrar ibland är: Varför hatar muslimer just judarna? Det gjorde de ju redan innan de grundade staten Israel. 

    Och varför är det så himla farligt att de grundade en stat? Varför är de så galet anti-sionister? Det fanns ju ingen stat och palestinierna har egentligen undvikit att grunda en egen stat. För att deras mål inte är att ha en egen stat utan bara att få bort Israels, säger många. Men hur galet är inte det? Kan någon förklara logiken i det hela?
    Det finns rimligen ingen logik att förstå, bara känslor. Jag kan bara spekulera men en möjlighet är förstås att man anser att ett muslimskt område måste alltid förbli muslimskt. Det ständiga hatet mot judar i allmänhet och Israel i synnerhet, sett i ljuset av den ständiga vägran att bilda en egen stat, har helt enkelt inte rationell grund.
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-20 19:17:29 följande:
    Det är lögn. Judarna flydde till förintelse i Europa till arabiska länder eftersom där fick de skydd. Sedan när Israel skapades vädjade dionisterna till alla judar att vandra in till Israel för att skapa judisk majoritet i landet. Nämligen judarna utgjorde bara 30% av landets befolkning när Israel utropades.
    Judarna var i majoritet i det område de skulle ha enligt delningsplanen, det var ju just därför man drog gränsen som man gjorde. Att man sedan erövrade mer land i försvarskriget 1948 är en annan sak.

    Judarna i arabvärlden hade normalt sett bott där i hundratals år. Bara som ett exempel: I Algeriet efter självständigheten nekades medborgarskap för alla icke-muslimer, vilket givetvis omfattade de judiska släkter som bott där sedan 1400-talet. Det är ju glädjande att du medger att det var rasistiskt av Algeriet, det enda vi undrar över är varför din kritik mot rasism och diskriminering endast riktar sig mot Israel och ingen annan.

    Jag bryr mig inte om att kolla alla länder men exakt vem som ljuger tror jag har framgått sedan mycket länge.
  • Mentat
    Anonym (Fader) skrev 2023-11-20 19:30:50 följande:
    Du sprider historieförvanskningar. Ange infå källan för dina påståenden. Jag har redan bevisat för dig en gång tidigare om att du ljuger.
    Jag gick till källan, Förenta Nationernas ursprungliga förslag som finns att läsa på A/364 of 3 September 1947 (archive.org)

    Gå till "Part II. Boundaries", paragraf 5.
    The Jewish State

    498,000


    407,000


    905,000


    The Arab State

    10,000


    725,000


    735,000


    City of Jerusalem

    100,000


    105,000


    205,000











    (Jerusalem var ju tänkt att vara ett internationellt område)
    Över lag borde du försöka vara mer försiktig med att kasta ur dig att andra ljuger. Det slår tillbaka på dig själv när man kan visa att det inte stämmer.
  • Mentat

    Jaha, att kopiera en tabell fungerade tydligen inte så bra. Den första siffran är alltså judar, den andra "araber och andra" och den tredje totalen.

Svar på tråden Varför tror ni judarna fick Israel av britterna?