• BuoBä

    Kan jag bli programmerare som 35-årig kvinna?

    Klart du kan bli programmerare om det är det du vill, men jag håller med om att det finns många andra roller som kan vara enklare att komma in på. Tex testare (finns som KY-utbildning), testledare, produktägare, i tillägg till de som redan har nämnts. 

    För många av de rollerna är det en fördel att veta åtminstone lite om programmering, så det skadar inte att ta en kurs och se vad du tycker om det. 

  • BuoBä
    Anonym (JK) skrev 2024-02-21 17:33:21 följande:
    Tack för era inlägg.
    När jag läser på nätet verkar webbutvecklare (front och backend) vara den "enklare" varianten men helst vill jag ju helhjärtat gå in på det som kommer ge jobb och en bra lön. Helst går jag en yh-utbildning.
    Ni som jobbar inom it - kan inte ni ge era råd och dela med er erfarenhet?
    Är yrket komplicerat? Har ni nån gång ångrat och i sådan varför? Vad tror ni är klokast att ge sig in på just inom it?
    En nackdel som utvecklare är att det är tidspress på att bli klar med saker, och att det man levererar alltid måste hålla (tillräckligt) hög kvalitet. 
    Man ska också veta att det allra vanligaste är att vara inne i redan skriven - och ibland väldigt gammal och rörig - kod och göra ändringar. Att skriva en helt ny applikation utan att behöva ta hänsyn till några som helst gamla system är ganska ovanligt. 

    Å andra sidan är det oftast väldigt mycket frihet under ansvar, med möjlighet till flex, etc. 
    Det är mansdominerat, men jag har aldrig upplevt att det har varit grabbigt, utan alla respekterar varandra. Beroende på företag kan det vara en del småknepiga typer som förmodligen har en eller annan diagnos. Tricket är att komma på hur de fungerar gällande kommunikation, sen brukar det inte vara några problem att samarbeta. 
  • BuoBä
    Anonym (Lena) skrev 2024-02-21 18:04:23 följande:
    Jag vet inte exakt vilka kurser som ingår i civilingenjörsprogrammet men min kompis har bara läst det inget annat och hon har en bra lön och lätt att få jobb så man måste inte läsa en massa extra. Hon är varken webbutvecklare eller webbprogrammerare.   
    Jag skulle vilja påstå att hela civilingenjörsutbildningen är "en massa extra" om det enbart är programmera man vill göra. På datainriktningen läser man tunga mattekurser, fysik, elektronik, sannolikhetslära, flera olika programmeringsspråk, logik, mm. 
    Det är en bra utbildning, och många blir programmerare, men för TS kanske inte det är rätt väg. 
  • BuoBä
    Anonym (PL-tjejen) skrev 2024-02-22 14:29:35 följande:

    TS, är det just programmering som lockar dig? Det är ett asocialt jobb där man spenderar väldigt mkt tid i sitt eget huvud. Jag gjorde det i några år som yngre, det var min sociala natur som satte stopp, annars är det kul på många sätt. 

    Det finns som någon skrev många andra intressanta roller inom IT som är roligare imo om man gillar människor och logik samtidigt.


    Det kan säkert finnas ett fåtal utvecklarjobb som fortfarande är asociala, men nu när agile är standard är det mycket samarbete, parprogrammering, kodgenomgångar, diskussion om lösningar, planeringsmöten med produktägare och andra intressenter från verksamheten, demos för verksamheten etc etc. 
Svar på tråden Kan jag bli programmerare som 35-årig kvinna?