• Jemp

    Läxa på lovet?

    Mitt barn i ettan hade också läsläxa under lovet. Dock bara det vanliga kapitlet, så den gick att göra dagarna före och efter istället. 


    Andra läxor är extremt ovanligt än så länge, även vanliga skolveckor.

  • Jemp
    EpicF skrev 2024-03-05 16:42:55 följande:

    Agda90: Ibland får man lära barn att de inte alltid kan få läsa böcker de är intresserade av. Det ingår i vuxenlivet att ibland läsa böcker man inte är intresserade av. 


    Det måste vara mycket mer pedagogiskt att FÖRST lära dem läsglädje innan man dödar den. 
  • Jemp
    Anonym (Läsa) skrev 2024-03-06 09:18:01 följande:
    Det blir en sidodiskussion, men i vårt fall vägrar skolan andra uppgifter eller böcker. Alla läser samma bok, om än i tre nivåer (barnen som inte knäckt läskod än får dock ännu enklare böcker). Detsamma gäller alla ämnen. Skolan vägrar benhårt möta upp. 

    Vi kämpar också med detta. De är skyldiga att göra anpassningar dock. 


    (Här vägrar de inte, men gör inte tillräckligt även om det låter bra när man pratar med dem).

  • Jemp
    Aliona skrev 2024-03-06 08:13:44 följande:

    Intressant att höra hur olika det kan vara i Sveriges skolor. Min son går också i ettan i en kommunal skola. Han har läsläxa ett kapitell som ska läsas varje dag, 4 gånger i veckan + läsförståelsefrågor som ska skrivas, matte huvudräkning varje dag i tio minuter, hemspråksläxa varje vecka 1-2 sidor övningar och specialläxa minst en gång i veckan. Specialläxan den här veckan tex är i NO och matte där de ska föra protokoll över deras vattenanvändning i hemmet under en vecka för att sen göra tabeller och diagram i skolan. 


    Däremot har de inte läxa under lovet men däremot läsbingo. Det är frivilligt men om man lämnar in det så får man diplom eller medalj så i praktiken är det inget som går att hoppa över. 


    Ja det verkar skilja mycket. Jag är lite kluven i vad jag tycker om det. 


    Låter som att ni har mycket dock! Dels läxor, men också mer avancerade saker. Tabeller och diagram tex. 

  • Jemp
    trollhona skrev 2024-03-06 12:08:08 följande:
    Och mitt barn lärde sig läsa vid 3år och läser litteratur ämnat för äldre... Men han har klasskamrater som fortfarande lär sig alfabetet, så jag vet att min sons kunskap är ett särfall och det är inte egentligen för honom som läsläxan är till för, utan att alla barn ska följa en läroplan och lära sig att det är viktigt läsa. Oavsett vad föräldern tycker om lovledighet eller om boken man tilldelas. Vi har skolplikt och när loven ger ynnesten att slippa vara på plats på skolan så innebär det inte automatiskt att skolplikten försvinner utan det är fullständigt logiskt att man tilldelas en eller flera uppgifter under den perioden.
    Varför ens ifrågasätta? Det låter som gnäll, att man som förälder måste umgås med sitt barn en obligatorisk kvart för läsläxan och inte får vara på afterskin i åre.

    Skolplikten är inte 365 dagar om året Så det blir ju ett underligt resonemang till att barnen inte ska få ha ledigt.


    Även ditt, mitt och ts barn, som har lätt för sig, har rätt att få lära och utvecklas utifrån hur de ligger till. 


    Nu är vi ju lite OT, men i mina ögon handlar det inte så mycket om att boken är tråkig utan att samma sidor ska läsas, gång efter gång och man får inte läsa i förväg utan hålla sig till ett kapitel i veckan. Självklart läser vi läxan (dock inte dagligen) och en massa  annat, men lärarna har inte lyckats få mig att förstå vitsen. I mina ögon ett väldigt effektivt sätt att döda läslusten.


    Under skoldagarna läses andra, ännu enklare texter, 4-6 gånger och sen ska de jobba med förståelsen av texten på olika sätt. 

  • Jemp
    Anonym (betty) skrev 2024-03-06 12:31:03 följande:
    Men så kan man ju säga om alla ämnen. Då ska man i så fall dela upp gymnastiken, matten osv i små grupper för olika nivåer. Det är tyvärr inte privatlärare man har i skolan, utan en lärare på kanske 25-30 barn. Har man tur kan man få en annan lärare att sitta med en mindre grupp då och då för de som har kommit längre eller halkat efter. Mer individualistisk än så blir inte skolan. 

    Det är normalt för barn att vara alltifrån 3-9 år motoriskt i förskoleklass t ex. Vissa kan med andra ord knappt springa, medan andra kan göra kullerbyttor. Ändå ska de göra samma saker på gympan och lära sig göra det ihop dessutom. Vilken kränkning. 

    Ja självklart gäller det även andra ämnen, som också kräver mer anpassningar än vad som görs idag (både uppåt och nedåt).
    Idrotten kan ju vara problematisk, kanske mer i äldre åldrar, gällande kränkningar, men jag ser inte riktigt samma behov att anpassa uppåt där. Men ett skolbarn som inte kan springa är inte normalt, utan snarare tecken på funktionsnedsättning (och då kan förstås mer anpassningar krävas). 

  • Jemp
    trollhona skrev 2024-03-06 12:42:20 följande:
    Tack för att du bekräftade tesen. Japp, sitter här nyss hemkommen från disneyland och gråter krokodiltårar för att vi tvingades läsa Robin-boken i 15minuter. 

    När vi nu talar läsförståelse så bör du ju också förstå att loven inte är att likställa med semester för vuxna. Därför gäller skolplikten, och vad du "tycker" om det är irrelevant, den är till för att alla barn ska ha samma läroplan och läroplanen innebär att läxor ges för att upprätthålla kunskap (för alla barn, inte bara din) och att skapa ett föräldraengagemang och delaktighet i barnets utveckling. 
    Om ni nu läser så mycket så borde grundläggande samhällskunskap vara naturligt, skolan är en läroinstitution för alla barn och existerar inte bara för din familj. Du säger att du "pratat" med läraren men det verkar ju inte lett till något, då har barnet antingen inte de kunskaperna du tror att de har eller så har barnet inte bevisat dem för läraren. Ta kontakt med specialpedagogen för anpassning av läxorna.
    Du får nog läsa läroplanen en gång till. 
Svar på tråden Läxa på lovet?