Inlägg från: Anonym (homo erectus) |Visa alla inlägg
  • Anonym (homo erectus)

    Otrohet, något från savannen?

    Okunskapen omkring människoartens utvecklingshistoria är massiv i denna tråd. Att göra monogami till något som uppstod i samband med civilisationen intrång för några 5000 år sedan, men att vi innan dess levde som bonobo-chimpanser där alla hade fri sex med alla är helt orealistiskt.

    Människans naturliga tillstånd har varit parbildning i form av seriell monogami i den period från barnets avlande till dess barnet är i 3-4 års åldern och är gammalt nog att klara sig självt och följa med flocken. Innan dess är barnet helt beroende av modern för mat och transport och denna är helt beroende av fadern eftersom ett människobarn är mycket mer hjälplöst i mycket längre tid än ett bonobo-chimpansbarn. Därför har människoarten utvecklat en sexualitet där paret parar sig också utanför dom perioder där kvinnan är fruktbar och att kvinnans ägglossning, till skillnad från alla andra apor, är dold.

    Så man kan inte använda 'savannen' som argument för ideal om en livstil där alla har fri sex med alla. Parbildning och i varje fall seriell monogami har varit fundamentalt i människans utveckling dom senaste 100.000 åren och det som var innan det var inte fri sex, utan snarare att ledarhanen hade ett harem av tillgängliga honor mens hanar med lägre rang hade ingenting.

Svar på tråden Otrohet, något från savannen?