Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok

    Otrohet, något från savannen?

    Det är ingen lätt fråga. Går någonting hos oss att friställa från arvet från savannen? Utan det ursprunget hade vi inte varit de vi är och det som har utvecklats har gjort det på grund av det ursprung vi har och vi uppfattar världen som vi gör på grund av vårt evolutionära gränssnitt. Att ha sex har varit en riskfull investering. För honan har det varit utsattheten i och med graviditeten och någon som beskyddade henne och kunde försörja henne, då kanske det ju inte hade varit så lyckat om hanen hade sökt någon annan. För hanens del handlade det ju om att vara säker på att investera i egen avkomma med allt vad det innebar, då hade det ju inte varit så lyckat om han hade sökt sig till någon annan heller. Sedan kan man förstås argumentera ur andra synvinklar, helt klart. Det är ju det som gör det så intressant. Fast jag kan tänka mig att det blir en del efterhandskonstruktioner.

  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Lejon) skrev 2024-03-22 10:48:19 följande:
    Nej diskussionsämnena här breddade sannerligen ut sig, inte desto mindre intressant dock. 
    Min frågeställning handlade nog egentligen mest om tvåsamhetens vara eller icke vara, otrohet; vad beror det på egentligen, lust som begär och hur normer skulle kunna vara annorlunda. 
    Kort beskrivet.
    Tvåsamheten beror väl, åtminstone till stor eller viss del, att vi dels har långa graviditeter, dels att vi föder få avkommor samtidigt, dels att vi vårdar vår avkomma. Det finns flera arter som inte håller på tvåsamhet, och som har ett helt annat system för att föröka sig. Men vi ser ju också i en del kulturer där en man kan ha mer än en fru till exempel. Normer är ju något som gör vår vardag enklare att förutsäga och därmed agera och reagera och även som konfliktundvikare. Kanske lite samma sak med fördomar, man förenklar för att kunna kategorisera och därmed förutsäga. Man förenklar helt enkelt. Ofta behövs det, ibland inte.
    Anonym (XXX) skrev 2024-03-22 11:01:15 följande:
    Inte "tvingar" kanske, men det finns helt klart gener som lockar och driver på. I annat fall hade vi varit utdöda...
    Helt klart ett intressant spår. Har vi fri vilja, eller endast upplevelsen av den? Vi ser ofta på andra arter och menar att de styrs av sina instinkter. Det gör vi med. Som du påpekade så handlar det ju inte om att tvinga, då det förutsätter makt. Däremot finns det ju mycket som vi inte styr över, vilka och hurdana slutsatser man ska dra av Benjamin Libets experiment 1985 vet jag inte men eftersom så mycket utgår från materialism blir väl ofta svaren därefter också.

  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Huldran) skrev 2024-03-22 16:57:51 följande:
    När vi i akt och mening blivit helt jämställda och inte är beroende av varandra kommer nog problemet med otrohet i relationen att försvinna.   
    Att sätta likhetstecken mellan jämställdhet och oberoende av varandra låter sig inte göras. Vi är beroende av varandra. Dessutom vet jag inte om jämställdhet kan uppnås så länge vi bygger hela samhället på etatism. 
Svar på tråden Otrohet, något från savannen?