Inlägg från: Anonym (Mixx) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mixx)

    Er inställning till värnplikt

    Anonym (Haha) skrev 2024-03-28 13:25:27 följande:

    Ja, den var ju en lite annan sak. Mer ett namn bakom siffrorna. 


    Men jag tycker ändå att det är lite alarmerande att så många unga i sverige mår så dåligt att dom inte kan fungera normalt. 


    Fast personen i artikeln är väl ett typexempel på en ungdom som är bekväm av sig och tycker att det är för jobbigt att göra lumpen med allt vad det innebär. Hade det handlat om någon förlamande dödsångest så hade fokus knappast legat på hur tråkigt det vore för honom att tappa ett år av sin ungdom med resor, nya upplevelser och allt annat.

    Jag har arbetat rätt mycket med unga vuxna som inte mår bra. En väldigt stor andel av dem har inga problem att göra alla möjliga slags fritidsaktiviteter - resor, åka skidor, kampsporter, ut och träffa vänner och familj, sitta och spela dataspel sent på nätterna osv. Men så fort de ska sätta foten på en arbetsplats så får de alla möjliga slags symptom och mår för dåligt. Tyvärr kan man inte säga det rakt ut utan får lirka kring ämnet - t ex prata om deras sömnvanor och hur det är viktigt att lägga sig i tid om man ska kunna orka upp till jobbet.

    Sen finns naturligtvis de som verkligen mår dåligt och som inte klarar av att göra värnplikten, gå till ett arbete eller vad det nu handlar om. Men ofta är det på ren svenska lathet och en vana av att övertolka sina egna känslor samtidigt som man inte har förståelse eller känner ansvar för samhället som grupp.
  • Anonym (Mixx)
    Anonym (Alice) skrev 2024-03-29 12:30:32 följande:
    Ja, jag har också hört mycket sådant, och inte bara från de helt unga heller. Vi har lärt människor att känna efter för mycket, att ta för givet att de har rätt till allt som de känner för... men inga skyldigheter.

    Kommer ihåg en kvinna (då runt 40 år) som tyckte att hon skulle ha 1000 kr extra i försörjningsstöd en månad, för att hon ville köpa ett par moderiktiga skor av ett visst märke. Hon menade att hon BEHÖVDE just dessa skor för sitt psykiska måendes skull... Alla försök att förklara för henne att inte ens de flesta kvinnor som arbetar har råd att köpa skor för tusen kr, slog slint... Det var hennes RÄTT att ha de skorna, det var ORÄTTVIST och FEL att hon inte skulle få köpa dem! Att spara ihop till dem själv genom att lägga undan kanske 200 kr varje månad, och då kunna köpa dem efter fem månader, fungerade inte heller för henne, det var helt omöjligt.
    Ja det är också en variant som man känner igen. Många tycker att försörjningsstöd och annan ersättning är kass och att det är orättvist att de får så lite men då ska man komma ihåg att i vissa länder får man ingenting. Jag tycker ändå att det är bra att man får så man har mat för dagen och kan bo någorlunda drägligt. 

    Den här "ska ha" mentaliteten gör även att de inte förstår att det oftast krävs en prestation för att komma någonstans. Deras föräldrar kanske har gett dem allt de pekat på men det är inte så samhället i stort fungerar.
Svar på tråden Er inställning till värnplikt