Hur lagar ni köttfärssås?
Ibland gör jag långkok (väldigt sällan) då jag lärt mig att en riktig köttfärssås ska puttra i mååånga timmar. Då gärna på nötkött med tomater och kryddor i.
Den vanligaste vi gör här hemma är:
bryn gul finhackad (alt riven) lök
I med färsen (oftast blandfärs men ibland nöt) och stek den med löken
Strö över lite vetemjöl (typ en matsked)
salta lite
peppra med vitpeppar lite grand
Därefter en ohemul mängd Heinz ketchup (måste vara det märket). Vi pratar nästan två, kanske 3 dl minst.´(givetvis beroeden på mängden köttfärs, gör oftast på ca 800 gram).
Smaka av och se om det behövs mer salt, peppar eller ketchup. Ev lite soya eller sojakulör.
Folk som hör om receptet kommenterar ofta den ohemula mängden ketchup, men de som ätit köttfärssåsen utan att veta om det brukar snarare be om receptet. Så välj själv.