Mitt standardrecept:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
500 g köttfärs (oftast nötfärs, ibland blandfärs)
Champinjoner, kanske 100 gram färska eller en standardburk konserverade
1 paket bacon, i tunna strimlor eller färdigtärnat
2 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
3 msk kalvfond
2 dl vatten
2 dl gräddmjölk (blandar helt enkelt grädde och mjölk, proportionerna varierar
1 dl chilisås, eller ketchup som jag kryddar lite extra
4 msk smör
Salt, peppar, oregano
Skalar och finhackar lök och tre av vitlöksklyftorna (använder gärna en lökhack så att det nästan blir som puré). Den sista vitlöksklyftan rivs och sparas till senare.
Börjar med att steka baconet. När det börjar avfetta sig i pannan tillsätter jag lökhack och champinjoner samt en klick smör.
När det fått fräsa tillsammans en stund tillsätter jag köttfärsen. När den är genomstekt tillsätts alla övriga ingrediener.
Kokar långsamt och länge under lock till köttfärsen får en lagom konsistens, gärna halva dagen men i alla fall minst en timme.
Smakar av mot slutet och kryddar eventuellt mer.