Hur lagar ni köttfärssås?
Den bästa köttfärssåsen är ett långkok, typ 4 timmar. Då används:
- nötfärs, 1,6kg
- gul lök, 4-6st, finhackade
- stjälkselleri, ett paket (finhackad i mixer)
- riven morot, lika mycket som selleri
- vitlök, 4-6 klyftor
- lagerblad, 4st
- kalvbuljong, 1 liter
- rödvin, 1 flaska (750ml)
- krossade tomater, 3-4 burkar
- salt
- svartpeppar
- balsamico
- soja
Mjukstek lök och vitlök i en stor gryta/kastrull (minst 5l), riv morot, mixerhacka seller och ha ner i den mjuka löken, bryn köttfärs i separat stekpanna, färg = smak på köttfärsen, ha i krossade tomater, vin och buljong i grytan, häll i den brynta köttfärsen (stek i omgångar och krydda med salt och peppar), ha i lagerblad. Låt koka, titta till då och då och rör om. När det gått ett par timmar, smaka av och ha i extra salt och peppar om det behövs, samt balsamico och lite soja om man önskar. Ibland har jag även i lite chili för lite hetta.