Hur lagar ni köttfärssås?
Jag har två olika köttfärssåser jag brukar göra.
Den ena är mer klassisk. Har i:
Finhackad stjälkselleri (steker mjukt innan köttfärsen åker i)
Finhackad gul lök (steker mjukt innan köttfärsen åker i)
Finhackad vitlök (steker mjukt innan köttfärsen åker i)
1-2 finhackade/rivna morötter (steker mjukt innan köttfärsen åker i)
Färs, beror på vad jag har hemma men här brukar det bli nötfärs eller blandfärs
Sen 2-3 matskedar tomatpuré som jag fräser med färsen + grönsakerna ovan
Har i en skvätt rödvinsvinäger (vitvinsvinäger går också bra). Rödvin funkar också men jag dricker inte alkohol och har aldrig det hemma.
Sen när allt ovan fräst ihop så går jag på med antingen krossade eller passerade tomater.
Kryddar med salt, peppar, lite basilika eller oregano. Låter allt koka ganska länge.
Sen gör jag en asiatisk köttfärssås som blir supergod att ha till ett stekt ägg, nudlar, ris eller en kålsallad. Äter ganska mycket asiatiskt så denna gör jag oftare än den klassiska. Brukar göra mycket och frysa in.
Kycklingfärs eller blandfärs
Finhackad ingefära
Finhackad vitlök
Finhackad gul lök
Finhackad salladslök
Finhackad chili
Finhackad morot (eller riven)
Sesamolja
1-2 matskedar tomatpuré
En skvätt syra (exv limejuice)
Sojasås
Sriracha
Fisksås (worcestershiresås funkar också)
Teriyakisås
Chiliflakes om man vill ha den starkare
Brukar även ha hackad färsk salladslök på samt sesamfrön vid servering. Även gott att ha hackade jordnötter på.
Brukar anpassa kryddning utifrån vad jag är sugen på den dagen, ibland blir den starkare med mer chili, ibland mer aromatisk med lite mer ingefära.