Gott bröd?
Vad har ni för recept i era gömmor på gott bröd?
Dela med er!
Vad har ni för recept i era gömmor på gott bröd?
Dela med er!
göra en vanlig deg till ljust bröd o baka ut som en stor platta.
sen fylla med soltorkade tomater,oliver,skinka eller annat gott.sen rulla ihop som en rulltårta-tätt!
mums!!!!!!!
Världens godaste bröd!
Ett gott bröd är ett extra plus
när man bjuder t.ex. på soppa.
Ingredienser.
Till två (!) limpor behöver du:
25 g jäst
2 msk olivolja
3 dl mjölk
1 stort ägg (ev. två små)
1 dl grahamsmjöl
8 ½ dl vetemjöl special
2 tsk salt
4-8 msk fetaost
2 ?3 pressade vitlöksklyftor (gärna mera om
Du älskar vitlök)
1 tsk vardera av oregano, timjan, basilika (ev. färska kryddor)
1 ägg till pensling
Sesamfrön till dekor
Så här gör Du:
Ljumma mjölken ( 37 gr.C) i en kastrull och smula ned jästen.
Rör ned ägg, olja, vetekross (ev.grahamsmjöl) , salt och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg och låt degen vila en stund.
Kavla ut degen till en stor degplatta, på samma sätt som när man gör kanelbullar.
Strö smulad fetaost, pressad vitlök och kryddor över degplattan och rulla ihop som en rulltårta.
Skär ?rulltårtan? i 3-4 cm tjocka skivor, som ställs på snittytorna (!) med glest mellanrum(ser då ut som ?butterkaka?) i en smord (eller mjölad) rund eller rektangulär brödform.
Mellanrummet gör att rullarna jäser ihop.
Täck med plastfilm (gladpack).
Ställ formarna kallt i kylskåpet över natten där degen jäser långsamt.
Tag fram formarna på morgonen och låt jäsa
1-2 timmar tills degen känns luftig. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
Grädda bröden i 225 grader i TIO minuter, sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Låt bröden svalna en aning i formen. Lossa dem sedan och låt dem kallna under en bakduk.
När det svalnat: ät med andakt! Det är otroligt gott!
Tack!!
Brödet med feta-ost låter supergott, det ska jag verkligen testa!
Någon mer?
Behöver fylla på brödförrådet och tänkte passa på under helgen när jag är ledig
Mörkt filmjölksbröd ( 2st bröd)
Ingredienser:
7dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2dl grovt rågmjöl
1tsk salt
1dl solrosfrön
1dl linfrön
1dl hela torkade aprikoser
1dl russin
1dl hasselnötter
1liter filmjölk
1½tsk bikarbonat
2dl mörk sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175grader
Blanda ihop allt torrt i en bunke,nötterna kan grovhackas eller användas hela.
Blanda ihop filmjölk med bikarbonat och sirap.
Tillsättmjölblandningen och rör mkt försiktigt till en jämn tjock smet.
Smörj 2 1½liters formar väl,fyll på smeten och strö över mjöl.
Grädda i nedre delen 1½ timme.
Täck med folie om de blir förmörka.
Stjälp upp bröden på galler o låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
--------------------------------------------------------------------------------
Ninasmat.se - Något för allas smaklökar!
När du är hungrig? Men vet inte vad du skall äta?
Skriv ut denna sida www.ninasmat.se
ENKLA BRÖDET
(24 st, 225 grader i 10 minuter)
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
250 g Kesella lätt
14-15 dl vetemjöl
grovt salt
Gör så här:
Smula jästen i det fingervarma vattnet. När jästen löst upp sig rör ner Kesellan och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i 30-45 min. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en kniv.
Låt jäsa i 20 min. Pensla med vatten och strö över lite grovt salt.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka10 minuter.
DET OKNÅDADE BRÖDET
(250 grader i 20 minuter + 125 grader i 40 minuter)
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl vatten
8 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 msk honung
Gör så här:
Smula jästen i botten på en degbunke. Lägg i saltet och en liten klick honung.
Rör ut i lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och eventuellt solrosfrön.
Rör ihop degen och låt jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
Smörj en bakplåt och och tippa den jästa degen direkt på plåten.
Degen skall alltså inte knådas alls.
Låt degen jäsa i ytterligare cirka 20 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 125 och grädda i ytterligare 40-45 minuter
Franskbullar:
50 gr färsk jäst
50 gr margarin
5 dl vatten eller mjölk
2 tsk salt
(1 krm mald kummin)
2 tsk strösocker
13-15 dl vetemjöl
Garnering: Vispat ägg, vallmofrö eller sesamfrö.
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en gryta och häll i mjölken, värm till max 37¤. Häll degvätskan över jästen och rör om till jästen lösts upp helt. Blanda i kryddorna och det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg . Låt degen jäsa i 40 min. Knåda degen och dela den i ca 20 bitar, rulla varje bit till en boll och lägg på en smord plåt och platta till dem lite lätt. Låt bullarna jäsa ca 30-40 min. Pensla med vispat ägg och strö på vallmofrö/sesam frö. Grädda ca 8 min i 250¤.
Bondbröd:
50 gr jäst
5 dl vatten
1 msk matolja
2 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37¤. Häll vattnet över jästen och blanda tills all jäst lösts upp. Tillsätt oljan, saltet, all rågsikt och nästan all vetemjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa ca 40 min. Knåda degen och dela den i 2 delar. Forma degen till 2 "knubbiga" limpor, lägg dem på en smord plåt platta till dem lite och mjöla dem på ytan. Låt limporna jäsa i ca 30 min. Nagga dem lite och grädda ca 30 min i 225¤.
Rågrutor:
50gr jäst
50 gr margarin
6 dl vatten eller mjölk
½ msk salt
( ½ msk finstött anis och fänkål)
½ dl sirap
ca 1 kg rågsikt
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en gryta och häll i mjölken, värm till max 37¤. Häll degvätskan över jästen och rör om till jästen lösts upp helt. Blanda i kryddorna och det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg . Låt degen jäsa i 30 min. Knåda degen och platta ut den i en smord långpanna. Nagga degen och "ruta upp" den och låt den jäsa i 30 min. Grädda ca 20 min i 225¤.
Bagels
15 st
6 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
1 tsk Salt
2 dl Mjölk
1 Ägg
Till kokningen
Vatten 2 tsk salt per liter vatten
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta hastigt samman till en deg som ska vara så fast att den kan arbetas på bakbordet. Dela degen i bitar. Rulla ut varje bit till en fingertjock längd, som formas till en ring och trycks ihop i ändarna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Lägg i ringarna, ett par åt gången, och koka i 2 minuter. Ringarna pöser upp och flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 250° tills de har fått lagom färg och känns genomgräddade, ca 10 minuter.
Tekakor
Ingredienser:
8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 g margarin
75 g jäst
1 tsk salt
½ dl socker
ca 2 liter vetemjöl
Gör såhär:
Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar i en degbunke. Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och blanda i havregrynsblandningen, saltet, sockret och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig med maskin tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min. Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Lägg på smord plåt. Låt jäsa under duk i 30 min. Grädda kakorna i 225 grader, ca 10 min. Lår dem kallna under bakduk.
Nattjästa frukostbullar (12 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
25g jäst
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen löser sig.
Rör i salt, olja och grahamsmjöl.
Tillsätt vetemjöl och arbeta degen häftigt tills den släpper bunken.
Dela degen i 12 bitar och rulla bullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk.
Ställ in plåten i kylen över natten, ca 12 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader och ta fram bullarna ur kylen.
När ugnen är varm gräddas bullarna i cirka 10 minuter
Kavring
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
7 dl + 3,5 dl vatten
7 + 7 dl rågmjöl
1 msk salt
1 msk stött kummin
2 dl mörk sirap
1 msk salt
50 g jäst
1-2 msk soja
1 liter rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Du skall sätta en del av degen ena dagen.
Dagen därpå sätter du resten av degen, låter jäsa och grädda.
Första dagen:
Ta en stor bunke.
Mät upp 7 dl rågmjöl i bunken.
Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet.
Tillsätt salt och kummin.
Blanda väl, täck över med t ex gladpack och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.
Dagen därpå:
Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål.
Blanda ner jästblandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den.
Det blir en ganska lös deg.
Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe.
Den kommer nu att jäsa mycket.
Efter 4 timmar: Sätt ugnen på 175-180°.
Tillsätt sirap, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt.
Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord.
Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar.
Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig.
Det får då en tät struktur och fyrkantig form, som är typisk för kavring.
Grädda i 45-50 minuter.
Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten.
Linda in dem i bakhandukar och låt dem kallna på galler.
Valnötsbröd (ca 30 st)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
150 g valnötskärnor, 2 dl
5 dl vatten
50 g margarin
50 g jäst
1 ägg
2 tsk salt
1 msk sirap
3 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Gör så här:
special Hacka valnötterna och koka upp dem i vattnet.
Tillsätt matfett och låt svalna till 37 grader.
Smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt ägg, sirap, salt, grahams- och merparten vetemjöl och arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela in den i 30 lika stora delar.
Forma runda bullar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs övertäckt ca 30 min.
Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca tio min.
Smakar bäst nygräddade.
Frukostbröd
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
6 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl russin
1 tsk kummin
50 g smör
3 dl gräddfil
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, russin och kummin i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen.
Rör i gräddfilen och blanda till en lös deg.
Lägg degen i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter).
Platta till ytan med mjölad hand.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Stjälp upp brödet och låt det kallna under bakduk.
Pizzabröd (25-30 bitar)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
50 g jäst
5dl ljummet vatten, ca 37
1 1/2 tsk salt
2 msk smör
250 g Kesella lätt
5 dl durumvetemjöl
8-9 dl vetemjöl
150 g marinerade soltorkade tomater
1 dl majskorn
1 dl urkärnade, svarta oliver
200 g Gratella pizzaost
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
Tillsätt salt, smör, kesella och större delen av mjölet.
Arbeta degen tills den känns smidig.
Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 min.
Hacka tomaterna.
Tryck ut degen med mjölad hand i en väl smord långpanna.
Strö över tomater, majs, oliver och ost.
Tryck ner det i degen.
Låt degen jäsa ca 15 min.
Sätt ugnen på 225 i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt brödet svalna på galler.
Morotsbröd ( 3 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk örtsalt
Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar.
Forma dem till runda bröd.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ostbaguette ( 4 st )
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g rumsvarmt smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt
14-15 dl vetemjöl
125 g riven ost, Arla Greve
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk 30-45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 bitar.
Rulla dem till långa baguetter.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp djupa jack i baguetterna och lägg varannan flik åt vänster och varannan åt höger.
Låt jäsa ca 20 min.
Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Ta ut brödet och lägg det på galler.
Låt bröden kallna under bakduk.
Låt var och en bryta isär bitarna.
Medelhavsbröd (1 stort eller 2 mindre bröd)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
(1 msk oregano)
1½ dl hackade marinerade soltorkade tomater
4 dl rågsikt
cirka 8 dl vetemjöl (öka eller minska beroende på hur klibbig degen blir ? den ska vara smidig och lossna från bunken utan att kladda)
Grovt salt
Gör så här:
Smula ner jästen och rör ut den med vattnet.
Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta in mjölet.
Jäs degen 30-45 minuter övertäckt med handduk.
Knåda degen igen och forma ett eller två bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över dem.
Skär några skåror diagonalt på ovansidan och strö lite grovt salt i skårorna.
Sätt ugnen på 225 ° och låt bröden jäsa i 20-30 minuter täckta med handduk.
Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Variation:
Byt ut tomaterna mot samma mängd hackade svarta oliver.
Öka då mängden olivolja till 3 msk och ta bort saltet.
Är det örtmarinerade tomater så uteslut oreganon.
Grahamsbullar med fil ( 40 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 1,5 l grahamsmjöl
ca 0,5 l vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen direkt i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet.
Arbeta ihop allt till en deg.
Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
Arbeta ihop degen i degbunken.
Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 4 delar.
Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar.
Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar.
Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Ojojoj, nu bör jar det likna något
Ska kolla igenom alla recept senare, sen ska jag ta mig iväg till affären och handla det som fattas
Tack!!!