• Anonym (would you?)

    Glass med råa ägg?

    Jag är sugen på att göra glass, har en trea grädde som gått ut. Dock har min spis pajjat och jag får inte någon ny förrän på måndag så jag kan inte värma upp glassmeten.

    Skulle ni göra och äta glass som är gjord på råa ägg?

  • Svar på tråden Glass med råa ägg?
  • Mayjel

    Jag gör alltid min egen glass på råa äggulor. Visste inte ens att det fanns recept där äggulan ska värmas upp.

    Mixar bara ihop vispad grädde med äggulor och kondenserad mjölk så har man basen till glass. Sen tillsätta önskad arom innan glassen fryses ner. Vanilj eller torkade hallon är en favorit hos mig. 

  • Anonym (Chatgpt)

    Att hetta upp smeten när man gör glass har flera viktiga funktioner:




    Pastörisering ? Genom att värma upp smeten tillräckligt dödar man eventuella skadliga bakterier, särskilt om man använder råa ägg eller opastöriserad mjölk och grädde.




    Bättre emulgering ? När man värmer smeten smälter fettet i grädden och mjölken, vilket hjälper till att blanda ingredienserna jämnare och ger en krämigare konsistens.




    Utveckling av smak ? Uppvärmning kan intensifiera smaker, särskilt om man använder ingredienser som vaniljstång, kakao eller kaffe.




    Stärkelseaktivering ? Om man använder majsstärkelse eller andra förtjockningsmedel, behöver dessa värme för att binda vätskan och ge en lenare textur.




    Bättre kristallstruktur ? När smeten kyls ner efter uppvärmning får den en jämnare struktur och minskar risken för isbildning i glassen.




    Kort sagt ger uppvärmningen en säkrare, lenare och godare glass!

  • BuoBä

    Anledningen till att man ska värma upp äggen är på grund av salmonella. Det är vanligt i ägg i många länder, men i Sverige är det så ovanligt att man inte behöver tänka på det.

    Står det att smeten ska värmas är receptet troligen översatt från ett annat språk. 

  • Anonym (would you?)

    Alltså, det är bara samma recept som jag använt själv i typ 20 år. Jag är inte nybörjare i att göra glass. Receptet kommer från en bok utgiven av ICA förlag på 80-talet och det är bara så jag alltid gjort glass.

    Men, bra, då gör jag glassen utan att värma. Tack så mycket.

  • Anonym (would you?)
    Mayjel skrev 2025-03-07 12:24:27 följande:

    Jag gör alltid min egen glass på råa äggulor. Visste inte ens att det fanns recept där äggulan ska värmas upp.

    Mixar bara ihop vispad grädde med äggulor och kondenserad mjölk så har man basen till glass. Sen tillsätta önskad arom innan glassen fryses ner. Vanilj eller torkade hallon är en favorit hos mig. 


    Jag gjorde choklad-kaffeglass med oreo kakor Solig
  • Mayjel
    Anonym (would you?) skrev 2025-03-07 13:07:36 följande:
    Jag gjorde choklad-kaffeglass med oreo kakor Solig
    Gott det med. Mockaglass är en annan favorit, på tal om kaffe och choklad ihop.
  • Anonym (Ofelia)

    Inga problem alls med det.

  • MammaTillDansband
    Anonym (Chatgpt) skrev 2025-03-07 12:35:18 följande:

    Att hetta upp smeten när man gör glass har flera viktiga funktioner:


    Pastörisering ? Genom att värma upp smeten tillräckligt dödar man eventuella skadliga bakterier, särskilt om man använder råa ägg eller opastöriserad mjölk och grädde.


    ChatGPT har uppenbarligen aldrig varit inne i en svensk mataffär. Opastöriserad mjölk och grädde finns inte att köpa i svenska butiker, så det är inte så att man råkar få med sig det hem i matkassen. 
    Råa ägg från svenska höns innehåller i princip inga skadliga bakterier. Det finns noggranna smittskyddsprogram som de stora producenterna deltar i, jag tror t o m det är obligatoriskt.
Svar på tråden Glass med råa ägg?