Inlägg från: Anonym (ingen koll) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ingen koll)

    Är det verkligen normalt att äta så mycket?

    Jag kämpar med maten på olika sätt och har blivit uppmanad av dietist att laga mat efter recept för att lära mig vad en normalstor portion är. Jag har inte fått några recept utan bara fått "i uppdrag" att hitta och laga sånt jag tycker låter gott.

    Jag har även fått tillgång till ett program där jag kan skriva i recepten och få näringsvärden osv.

    Jag har märk väldigt ofta när jag kopierar recept från tex Ica, Coop, osv så blir portionerna väldigt stora kalorimässigt. 800-900 kalorier per portion. Är det verkligen normalt? Det är ju halva mitt kaloribehov per dag.

    OBS att jag inte har anorexia och nojar inte så. Snarare tvärt om isf.

  • Svar på tråden Är det verkligen normalt att äta så mycket?
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Nora) skrev 2025-06-21 19:51:22 följande:

    Men du har väl inte 1600 i dagsbehov? Du lär väl ha minst 2000, kanske 2200?


    1850
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Ellis) skrev 2025-06-21 20:17:59 följande:

    Lite dåligt råd av dietisten där. Portionsstorleken i recept kan variera något enormt. Ibland är det en nätt liten portion som ser vacker ut på tallriken. Ibland är det ett lass som en stor karl kan stå sig på halva dagen.

    Men att få knappt halva dagens kaloribehov av middagen tycker jag inte är så konstigt.


    Jag tycker att det låter jättemycket för en enda måltid om man ska lyckas klämma i sig 3-5, men jag har ju som sagt ingen koll. Men vi snackar alltså helt vanlig vardagsmat som typ hemgjorda köttbullar och potatismos eller lasagne eller nåt.
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Ellis) skrev 2025-06-21 21:13:54 följande:
    Men du äter väl inte middag tre till fem gånger per dag?

    Det vanliga är väl att man äter en tallrik gröt, eller annat av motsvarande kalorimängd, till frukost. En lätt lunch och en större middag, alternativt en stadig lunch och något lättare på kvällen. Och så kanske ett mellanmål eller två bestående av frukt, en näve nötter eller en chokladbit (det senare förmodligen inte på dietistens inrådan )
    Fast i alla fall lunch och middag äter väl de flesta samma typ av mat i Sverige? Matlåda med en portion från igår är ju supervanligt, vad jag förstått. Då ryker ju andra halvan av kalorierna till lunch, och det blir inget kvar till frukost eller mellanmål. 
  • Anonym (ingen koll)
    EpicF skrev 2025-06-21 22:44:11 följande:
    Du får väl halvera recepten eller helt enkelt göra det till två portioner. 
    Kaloriinehållet per portion förändras ju inte för det. 
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Nora) skrev 2025-06-21 23:03:09 följande:
    Det tror jag verkligen inte. Äter man rejäl lunch som lunchlåda tar man väl något litet till middag. Tror det är ovanligt att äta två lagade måltider om dagen.
    Jag uppfattat ser snarare som normen. 
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (S) skrev 2025-06-21 23:12:03 följande:

    För att svara TS så tycker jag att 800-900 kcal för vanöig måltid är mycket. Tänker att 500-600 är mer lagom.


    Tack för att du svarade på den faktiska funderingen jag hade Glad
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Ellis) skrev 2025-06-21 23:35:46 följande:
    Som om vi inte är fler som har gjort det ...
    Jo, absolut, men det har också virrat in sig i annat, angränsande, men inte riktigt vad jag efterfrågar.
  • Anonym (ingen koll)
    EpicF skrev 2025-06-22 00:37:22 följande:
    Mindre mat, mindre kalorier.... 

    Ett resept på en portioner består av 8 köttbullar och fyra normala stora potatisar, som då innehåller x antal kalorier. 
    Om då delar det och gör om det till två portioner, med 4 köttbullar och två potatisar så får man mindre antal kalorier. 
    Man kan också dela upp en sk normal portion i tre portioner, om nu önskar der. 
    Jag uppfattade inte ditt ursprungliga inlägg som att tanken var att äta en halv portion var. Ursäkta.
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Em) skrev 2025-06-22 07:57:25 följande:
    Gissar att det är vad dietisten är ute efter: att ts ska äta lite och ofta. Men behövs ju inte om man håller vikten och inte har problem med hungern eller blodsockret. Mer normalt att kompensera om man ätit lite mer en måltid eller dag.
    Nej, dietisten är i nuläget ute efter att TS ska lära sig hur stor en normal portion är med hjälp av att följa recept till punkt och pricka. Det andra kommer senare. 
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Mmmm) skrev 2025-06-22 09:33:37 följande:

    Brukar du prata om dig själv i tredje form?


     


    Bara var tredje minut.
  • Anonym (ingen koll)
    Anonym (Em) skrev 2025-06-22 09:16:20 följande:
    Konstigt att dietisten inte bidrar med recept. En portion pizza kan ju vara hela dagsintaget. Förstår inte hur det skulle hjälpa någon.
    Det handlar ju om att jag ska lära mig själv och inte få det "serverat".
  • Anonym (ingen koll)

    Här är ett exempel på ett recep för 4 portioner som klockar över 900 kcal per portion:

    Lammfärsbiffar:


    500 g lammfärs
    1 hackad gul lök
    3 hackade vitlöksklyftor
    1 ägg
    2 dl hackad färsk persilja
    2 msk olivolja
    1/2 dl vatten
    1 tsk svartpeppar
    1 citron, rivet skal
    3 msk smör (till stekning)
    2 tsk salt
    Potatismos:
    1 kg skalad mjölig potatis
    4 dl mjölk
    25 g smör
    nymalen peppar
    1 tsk salt
    Tomatsalsa:
    4 tomater
    1 dl pumpakärnor
    1/2 hackad rödlök
    1/2 dl plockad färsk mynta
    1 msk olivolja
    1 msk pressad citron
    nymalen svartpeppar
    1/2 tsk salt

    Jag skulle vilja säga att det borde vara 5 portioner. Har jag helt fel?
Svar på tråden Är det verkligen normalt att äta så mycket?