Inlägg från: Anonym (Vego) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vego)

    Sluta ät kött - ni är en del av problemet!

    Det är dags att sluta hymla: köttätare bär ett ansvar för klimatkrisen, djurplågeriet och den förgiftade framtid vi lämnar efter oss. Att fortsätta beställa in biffar och fläskkotletter som om inget hänt är inget annat än själviskt, ignorant och fegt.

    Vi vet. Vi vet att köttproduktionen står för enorma utsläpp av växthusgaser. Vi vet att den slukar vatten, skövlar regnskog och driver på en katastrof som redan nu förstör liv. Och vi vet att djurindustrin bygger på lidande ? där levande varelser behandlas som slit-och-slängprodukter. Ändå sitter folk och tuggar på sin hamburgare med ett leende, som om verkligheten inte angår dem.


    Det går inte längre att gömma sig bakom undanflykter som "det är gott" eller "det är tradition". Ska vi också försvara barnarbete, miljöförstöring och slaveri för att någon tycker det är bekvämt? Era smaklökar är inte viktigare än framtiden. Punkt.


    Vi måste kalla köttet vad det är: en lyxvara som människor i rika länder väljer att frossa i, medan planeten brinner och djuren lider. Att fortsätta äta kött idag är ett politiskt ställningstagande ? ett ställningstagande FÖR utsläpp, FÖR djurplågeri, FÖR en ohållbar värld.


    Så ja ? känn er träffade. Ni som fortfarande beställer kebabtallrikar, fyller kylskåpen med köttfärs och frossar på julskinkan ? ni är en del av maskineriet som förstör framtiden. Och ni har makten att sluta. Det är faktiskt så enkelt: lägg ner köttet. Välj växtbaserat. Allt annat är att blunda, fega ur och svika både djur och kommande generationer.


    👉 Sluta äta kött ? eller erkänn öppet att ni skiter i både djur och planet.

  • Svar på tråden Sluta ät kött - ni är en del av problemet!
  • Anonym (Vego)
    Dexter dot com skrev 2025-08-16 14:57:27 följande:

    Jag vill inte stödja djurplågeri utan köper från gårdsbutiker på gårdar där djuren haft det bra, ägg från grannens höns som går ute året runt och viltkött från jaktlaget. Kostar mer men smakar bättre och det känns bättre i hjärtat.


    Att djuren ?haft det bra? ändrar inte det faktum att de dödas långt innan de själva skulle valt att dö. Ett liv som avslutas i förtid för att vi vill ha kött kan aldrig vara helt fritt från lidande. ?Ett bra liv? följs alltid av ett påtvingat slut.

    Att betala mer för ?lyckligare kött? är ett sätt att stilla samvetet, inte att lösa problemet. Djurens lidande och död är inte en fråga om prisnivå. Att köpa från en gårdsbutik är mer en känsla för konsumenten än en verklig lösning för djuren.
  • Anonym (Vego)
    Anonym (Fredde) skrev 2025-08-16 15:23:42 följande:

    Sluta predika om vad andra ska göra! Ät du dina linser och bönor och strunta i vad andra lagar för mat. 
    Märkligt att flertalet veganer har denna fundamentalistiska läggning som också sträcker sig långt in på politikens landamären.


    Sluta gnälla över att någon ifrågasätter ditt köttätande! Att kalla det ?fundamentalism? när någon påpekar den brutala verkligheten är bara ett billigt försvar för att du inte vill känna skuld. Men faktum kvarstår: ditt ?vad jag lagar för mat? innebär att djur dödas, klimatet förstörs och kommande generationer får ta smällen för dina middagsval.


    Det här är inte en privatsak. Det är som att säga: ?Sluta predika om rökning, låt mig bolma i fred i bussen.? Dina handlingar påverkar fler än dig själv. Skillnaden är att din biff orsakar global skada, inte bara din egen hälsa.


    Och vet du vad? Om du tycker det är obehagligt när veganer ?predikar? kanske är det för att du innerst inne vet att de har rätt. Att stämpla engagemang som extremism är bara ett sätt att slippa se sig själv i spegeln. Det är inte vi som är fundamentalister. Det är du som är fundamentalistiskt fast i din egen bekvämlighet, redo att försvara den till varje pris ? även om priset är en förstörd planet.

  • Anonym (Vego)
    Tecum skrev 2025-08-16 15:28:26 följande:

    Rent dravel som bara är ett sätt att smita undan de verkliga problemen som är fossil förbränning. Plus maktutövning, att framställa sig själv som god och perfekt samtidigt som man skuldbelägger andra. En klassiker, det är ju SÅ lättare än att peka på Ryssland, Kina, USA och andra som pumpar ut fossil CO2 och inte ens försöker låtsas att de bryr sig. (Ok, Kina gör lite men de andra orkar inte ens hyckla längre, de bara drar på)

    Kött är gott, nyttigt, miljövänligt då mängder av arter behöver de betade markerna, näringsrikt och nödvändigt då vi behöver högvärdiga livsmedel för att försörja jordens befolkning. Klimatförändringarna gör mycket åkermark obrukbar, då behövs det djur som kan äta gräs och andra vegetabilier och förädla dem till högvärdigt protein.
    För Sveriges del behövs kött för att klara självförsörjningen, vi har inte klimat och jordar för att odla alla vegetabilier vi skulle behöva. Missväxt är något som kommer att slå hårdare i framtiden, då behöver vi olika näringskällor för att slippa gå hungriga.


    Att peka finger mot Kina, Ryssland eller USA är den mest slitna ursäkten i boken. Ja, deras utsläpp är enorma, men betyder det att vi i Sverige kan frossa på kött som om vi vore oskyldiga? Det är som att säga: ?Jag kan slänga plast i havet, för industrin i Asien gör det ändå i större skala.? Ditt köttätande blir inte mindre destruktivt för att någon annan är ännu värre.

    Ingen påstår sig vara perfekt. Men att stämpla alla som bryr sig om djur, klimat och rättvisa som ?maktfullkomliga godhetsapostlar? är bara ett sätt att slippa ta diskussionen på saklig nivå. Det är inte aktivisterna som är känsliga här, det är du som känner dig träffad.

    Att gömma sig bakom betade marker är ett klassiskt köttindustrinarrativ. Ja, vissa marker behöver betande djur, men det är en bråkdel jämfört med den gigantiska köttproduktion som finns idag. Att hävda att masslakt av djur är en klimatlösning är lika logiskt som att påstå att rökning är hälsosamt eftersom det kan ?hålla vikten nere?.

    Vi behöver inte djur för högvärdigt protein. Växtbaserade proteinkällor, bönor, linser, ärtor, spannmål, sojaprodukter täcker allt vi behöver. Till och med elitidrottare klarar sig på växtbaserad kost. Att låtsas som att vi dör utan djurprotein är 1950-talets bondromantik, inte vetenskap.

    Så nej, kött är inte någon heroisk lösning på klimat, självförsörjning eller svält. Det är ett bekvämt sätt att fortsätta leva som vanligt, samtidigt som man pekar finger åt andra.

  • Anonym (Vego)
    Anonym (Nej) skrev 2025-08-16 17:24:24 följande:
    Jag äter veganskt kött. Djuren äter veganskt, jag äter djuren => jag äter veganskt. 
    Det där resonemanget är som att säga att om jag dricker öl och öl är gjort på vatten, så dricker jag egentligen bara vatten. När du äter djuret äter du kött, inte växterna djuret åt. Annars skulle även en cigarett vara en sallad, eftersom tobaksplantan är en växt.
  • Anonym (Vego)
    Anonym (inget nytt) skrev 2025-08-16 17:37:01 följande:

    Denna typ av tråd är verkligen dålig för veganer då den alltid leder till att folk blir irriterade av den aggressiva trådstartaren och blir sugen på kött i ren protest


    Om folk blir köttsugna av en ?aggressiv vegan?, blir de då också sugna på att börja röka när någon säger att rökning är farligt? Eller är det bara ett bekvämt sätt att låtsas vara rebell, fast man egentligen bara följer sin vana?
  • Anonym (Vego)
    Anonym (Hahahaha) skrev 2025-08-16 15:32:53 följande:

    Och jag har personligen varit i kontakt med wwf som säger att det där med att äta massa växtbaserat skit (soja) är mycket värre än att äta kött.


    Vad menas med ?växtbaserat skit?? Menar personen sojabaserade produkter i sig, eller industriproducerad soja som kanske odlas på ett ohållbart sätt? Uttalandet är väldigt vagt. WWF fokuserar ofta på lokala problem, t.ex. avskogning i Amazonas, men globalt sett är växtbaserad kost betydligt mer hållbar än kött.
  • Anonym (Vego)
    Anonym (Manboy) skrev 2025-08-16 17:11:14 följande:

    "Om Gud inte ville att man skall äta djur, varför gjorde Han dem av mat?"


    Om allt som existerar automatiskt är menat att ätas, varför gav Gud oss då samvete, empati och valmöjligheten att avstå? Antingen finns moral, eller så är allt bara ?mat?. Ditt resonemang ignorerar hela poängen med fri vilja.
  • Anonym (Vego)
    Anonym (TT) skrev 2025-08-16 21:13:01 följande:

    Innan de själva skulle valt att dö? Djur är inte intelligenta nog att fundera på sådant. I naturen dör de flesta djur när de blir uppätna av andra djur, inte av ålderdom. Har inget emot att döda djur för att äta. 


    Människan skiljer sig från andra djur genom en kombination av unika egenskaper, främst förmågan till komplext språk, abstrakt tänkande, avancerad verktygsanvändning och kulturell utveckling. Medan djur också kan lösa problem och kommunicera, saknar de de sofistikerade nivåerna av kognition och symboliskt tänkande som kännetecknar mänsklig civilisation


    Det stämmer att djur inte kan fundera på något sånt. Men de kan känna smärta, rädsla och stress. Det är lidandet vi bör undvika, inte deras förmåga att filosofera. Intelligens avgör inte rätt till liv. Spädbarn och personer med svåra funktionsnedsättningar är inte mindre värda för att de saknar ?abstrakt tänkande?. Att vi kan tänka abstrakt gör oss inte berättigade att utnyttja andra arter. Snarare borde det ge oss ett större ansvar att välja empatiskt. Rovdjur måste döda för att överleva ? det måste inte vi. Skillnaden är att vi har ett val, och med val kommer ansvar.
  • Anonym (Vego)
    Anonym (Rune) skrev 2025-08-17 12:32:44 följande:
    Det finns kött som i praktiken inte ens nästan kommer ur djurplågeri och det bortser TS från i sina krav på att folk ska äta kött - med hänvisning till 1) miljö och 2) djurplågeri.

    Man kan hävda att påståendet missar flera viktiga nyanser i både miljö- och djuretiska resonemang. För det första: även om det finns former av köttproduktion som innebär betydligt mindre direkt lidande för djuren, exempelvis viltkött från djur som levt fritt och skjutits snabbt, eller kött från mindre gårdar med hög djurvälfärd så är det inte det som dominerar marknaden eller människors konsumtion. Den absoluta merparten av köttet som äts i världen i dag kommer från industriella system, där djuren föds upp under hårt kontrollerade förhållanden och där både transport och slakt ofta innebär stress och lidande. Att peka på undantagen innebär därför i praktiken att man argumenterar med ett ideal som nästan aldrig motsvarar verkligheten i skalan som efterfrågan kräver.


    För det andra: även ?snällare? köttproduktion kan inte helt undvika djurplågeri eller djurlidande. Djuren måste fortfarande dödas, ofta långt innan deras naturliga livslängd, vilket i sig är en form av skada mot individens intresse av att leva. Dessutom innebär även småskaligt jordbruk risker för djur, som exempelvis separation mellan mor och kalv, kastrering utan bedövning, eller stress i samband med transport. Att kalla detta ?inte ens nästan djurplågeri? kan därför ifrågasättas det bygger på att man enbart jämför med de allra värsta formerna av massproduktion, snarare än att utgå från djurens perspektiv.


    För det tredje: miljöargumentet står på egna ben oberoende av djurplågeri. Även det mest ?etiska? kött ur ett djurvälfärdsperspektiv tenderar att ha betydligt högre klimatavtryck och resursförbrukning än växtbaserade alternativ. Nötkött, även från frigående kor på ekologiska marker, leder till utsläpp av metan och kräver stora markarealer, vilket tränger undan både vild natur och grödor som hade kunnat föda fler människor. Viltkött kan framstå som mer hållbart, men jakt i tillräcklig skala för att ersätta vår nuvarande köttkonsumtion är helt enkelt inte ekologiskt möjligt, ekosystemen skulle inte tåla att vi ersatte industriell djurhållning med massjakt.


    Slutligen: att fokusera på de små mängder kött som kan produceras med lägre grad av djurplågeri riskerar att bli en retorisk avledningsmanöver som döljer de större strukturella problemen. Det är lite som att säga att ?det finns ju fabriker som producerar kläder utan barnarbete? vilket visserligen är sant, men förändrar inte det faktum att den stora majoriteten av kläder som säljs bygger på problematiska förhållanden. Om man vill argumentera ärligt måste man se till helheten: global köttproduktion innebär i praktiken både djurlidande och miljöförstöring, och det är dessa två problem som kritiker av köttätande pekar på.

  • Anonym (Vego)
    Anonym (Långsam död) skrev 2025-08-17 02:16:09 följande:

    Detta är egentligen fruktansvärt enkelt. 


    Samtliga militanta vegan extremister, kan gärna sluta ta tillskott. Vilket ju faktiskt ÄR fullständigt livsnödvändigt på den extrem dieten. 


    Så är problemet för oss andra, som måste utstå det aggressiva sektbeteendet, löst. Inom en si sådär 10 år. 

    TS. Du tänker inte i normala tankemönster. Det är fullständigt uppenbart. Du lider med rätt stor sannolikhet redan utav dom allra första tecknen på annalkande allvarliga vitamin, mineral och aminosyror brister/obalanser. Normalfuntade veganer som faktiskt har tillräcklig koll på näringslära, och har skapat en balans som fungerar för deras kroppar (MED hjälp av tillskott), resonerar inte så aggressivt och verklighetsfrånvänt som du. 


    Alltså, det är fascinerande hur ni köttätare gång på gång försöker måla ut veganism som någon extrem sekt, samtidigt som ni själva sitter fast i en diet som är helt beroende av industriella processer, subventioner och en global köttindustri som bokstavligt talat förstör planeten. Ni gnäller om att veganer tar ett B12-tillskott, samtidigt som er egen kost i praktiken är ett ständigt intag av artificiellt framställda produkter: antibiotika i köttet, vitaminberikad djurfoder, processat skräpmat, kött som kommer från djur som aldrig ens sett en grön äng. Ni lever på en konstgjord diet och fattar inte ens själva hur ironiskt det är att kalla veganismen "onaturlig".


    Och låt oss tala klarspråk: om ni tycker att ett litet piller B12 är ett bevis på att en hel livsstil är ?onaturlig? eller ?ohälsosam?, så borde ni väl också omedelbart kasta ut alla mediciner, alla kosttillskott till äldre (som får D-vitamin och kalcium i mängder), alla berikade mejeriprodukter ni själva dricker ? för gissa vad? Er mjölk innehåller inte jod och D-vitamin ?naturligt?, det är tillsatt av industrin. Så om ni ska vara konsekventa i ert gnäll, börja där.


    Sedan är det rätt kul att ni tror att veganer är de enda som riskerar näringsbrister. Har ni någonsin kollat på de faktiska siffrorna? Svenskar i allmänhet får i sig för lite fibrer, för lite D-vitamin, för lite folat, men massor av mättat fett, transfetter och överdrivna mängder protein. Så om vi ska prata om "obalanserad kost" borde blicken riktas åt helt andra håll än mot den lilla minoritet som faktiskt bryr sig tillräckligt mycket för att lära sig grundläggande näringslära.


    Och slutligen: hela den här idén om att veganer skulle ?försvinna? om de inte tog tillskott säger mer om din egen desperation än om verkligheten. Veganismen växer, efterfrågan på växtbaserade alternativ exploderar, och köttindustrin själv börjar panikstarta utvecklingen av labbkött och växtproteiner ? för de ser vart vinden blåser. Så oavsett hur mycket du skriker om ?militanta veganer? är sanningen att det är ditt sätt att leva som hör till det förgångna. Att försvara köttätande i dag är lite som att försvara att röka inomhus på 90-talet: folk gjorde det förut, men innerst inne vet alla att det är ohållbart.


    Så nej, det är inte veganer som sitter fast i ett ?onormalt tankemönster?. Det är köttätare som vägrar acceptera att framtiden inte kommer se ut som deras barndomstallrik med kött, potatis och brunsås.

  • Anonym (Vego)
    Hornper skrev 2025-08-17 16:43:36 följande:
    Nja. Vi människor är fortfarande evolutionärt på stenåldersstadiet till största delen. Stenåldersmänniskor, liksom de fåtaliga individer som än idag lever på jägare-samlare-nivå, hade/har en diet bestående av 30-80 % animalier, med vissa variationer. Traditionellt levande inuiter åt t.ex. 100 % kött och fisk, eftersom det helt enkelt inte fanns annat att välja på.
    Man kan, och bör, vara kritisk mot storskalig köttproduktion där djurhållningen är dålig. Detta betyder dock inte att det är mot människans natur att äta kött. Men visst, kött från vilt, alltså det vi är skapta för att stoppa i oss, är idag en sällsynt lyxprodukt för de allra flesta. 
    Att stenåldersmänniskor åt mycket animalier betyder inte automatiskt att det är optimalt för oss idag. För det första varierade kosten enormt. Inuiter åt nästan bara kött och fisk, men andra grupper levde till stor del på rötter, nötter, bär och frön. Det finns alltså ingen enhetlig ?stenåldersdiet?. För det andra: evolutionen stannade inte på stenåldern. Människor har t.ex. utvecklat laktostolerans i vuxen ålder och fler kopior av amylasgenen, vilket visar att vi anpassat oss till nya kostvanor. För det tredje: dagens forskning visar tydligt att högt intag av rött och processat kött ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Att något gick att äta förr är inte lika med hälsosamt idag. 

    Även om kött kan vara ?naturligt? att äta, är den avgörande frågan idag snarare hållbarhet och etik. Massproduktion av kött är en helt annan sak än jakt i små jägar-samlargrupper.
  • Anonym (Vego)
    klyban skrev 2025-08-17 20:05:10 följande:

    JA, många känner så inför en hel del veganer, och hur de beter sig som nyfrälsta och ska frälsa världen med just sin diet.
    Komiskt nog ser man detta på många andra dieter också.
    Sen bara på dig och hur du ska frälsa oss med att nedvärdera och smutskasta de som inte är som du och ropa de är felet till typ jordens undergång.

    Den som äter kosttillskott berättar att det är något den inte får is sig, och här en som B12 som är essentiell för ens överlevnad.


     


    Så ja, den som äter kosttillskott och för den behöver detta(pratar inte här om de som tror de behöver, utan faktiskt behöver.)
    Den personen berättar också att det är något fel på kosten.


     


    Och ditt sätt att försöka skuldbelägga är en vedervärdig diskussionsteknik.


    Det är lite lustigt hur du först klagar på att veganer är ?nyfrälsta? och ska frälsa världen, för att i nästa andetag själv försöka frälsa alla med ditt eget synsätt. Angående B12: att ett näringsämne behöver tillskott säger inte att kosten i sig är ?fel?, utan att vi lever i en modern värld där vi inte längre får i oss allt på samma sätt som förr (t.ex. via jordbakterier). Om man ska vara konsekvent med ditt argument, så betyder all användning av jodberikat salt eller D-vitamindroppar att alladieter är felaktiga. Poängen är snarare att vi har verktyg för att säkra hälsan, och inte att det diskvalificerar en hel livsstil.
  • Anonym (Vego)
    klyban skrev 2025-08-19 15:45:44 följande:

    Det här med rött kött och cancer känner jag som att det inte är korrekt, jag tror det är nitrit som är den stora boven.
    Och mig veterligen har vi ingen forskning där folk ätit bara rött kött, men inga nitriter.
    Och om så och därför, så är den matforskningen inte fungerande och pga en variabel är med som inte kan vara det och för nitrit är cancerframkallande.(Eller ja, metaboliten av nitrit är cancerframkallande.)

    Matforskning är rätt medioker och pga vi äter så mycket olika saker, så är det svårt att härleda det till just en sak.


    Och även finns det så mycket matforskning som påstår olika saker, att det är faktiskt så att man nästa kan påstå vad som helst med den forskningen.
    Så rör sällan sådan forskning.


    Men visst vet om att vissa saker kan skapa problem för hälsan, en är att äta endast vegetariskt och B12 brist.


    Det stämmer att nitrit i processat kött kan vara skadligt, men forskningen visar att sambandet mellan rött kött och cancer inte bara handlar om tillsatser. Även färskt, obearbetat kött utan nitrit är kopplat till ökad risk, eftersom andra faktorer spelar in, som till exempel hemjärn och kemiska föreningar som bildas när köttet tillagas på hög värme. Det är alltså inte så enkelt som att enbart peka på nitrit.


    Man kan förstås inte låta människor äta bara rött kött i kontrollerade studier under flera decennier, men det betyder inte att forskningen är värdelös. Genom stora populationsstudier och metaanalyser, där man justerar för andra faktorer, ser man tydliga samband. Det är just därför WHO:s cancerorgan klassat processat kött som cancerframkallande och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är alltså inte enstaka studier som drar slutsatserna, utan en helhet av samlad evidens.


    Visst kan enskilda studier ge olika resultat, men det innebär inte att ?man kan påstå vad som helst? med kostforskning. Tvärtom blir bilden tydligare när man väger ihop resultaten från många olika studier och metoder.


    Och visst, en strikt vegetarisk kost kan leda till B12-brist om man inte tar tillskott, men det är enkelt att förebygga och har inget med frågan om kött och cancer att göra. Det ena problemet utesluter inte det andra.

  • Anonym (Vego)
    Anonym (Hmm) skrev 2025-08-22 18:18:05 följande:

    Jag älskar djur.. men jag är så allergisk mot så mycket när det kommer till föda. Jag älskar även kycklingar.., höns tuppar... Men jag äter kyckling. Men jag är ju allergisk mot så mycket så jag vet inte hur jag ska få i min protein på annat sätt ts? Det finns säkerligen lösningar... men Europas "matmarknad" styrs från centreliserat håll och... kanske jag jag har dålig kännedom om proteiner som inte ger mig allergisk reaktion förutom från just kyckling. Men om jag kunde.. på riktigt så skulle jag gärna sluta med kött. Jag kan döda för att skydda djur... Men vi måste få en större kännedom då vi kan vara allergiska för vad som för dig är ett självklart alternativ?? 


    Det är förståeligt att allergier begränsar dina matval, men att fortsätta äta kyckling trots att du älskar djur kan ifrågasättas ur ett etiskt perspektiv. Allergier påverkar främst vilka livsmedel du kan konsumera, men de avgör inte nödvändigtvis om du måste döda djur för att få protein. Det finns faktiskt många alternativ som kan vara allergivänliga: växtbaserade proteiner (ärtor, linser, quinoa, hampa), proteinpulver anpassade för allergiker, eller till och med vissa typer av fisk och skaldjur om de inte utlöser reaktioner. Även med begränsningar är det ofta möjligt att helt eller delvis ersätta kyckling med andra källor.


    Så även om det finns allergiska hinder behöver det inte automatiskt rättfärdiga att man fortsätter konsumera djur, det är mer en fråga om att undersöka och anpassa sina alternativ än om brist på information eller centraliserad matmarknad.

  • Anonym (Vego)
    Anonym (Hmm..,,,,) skrev 2025-08-22 18:23:47 följande:

    Äter vegetariskt ibland. Men då blir jag aldrig mätt och det är väldigt sällan gott. När jag jobbade som servitris på mässor lämnade 90%av gästerna nästan all mat då det enbart serverades vegansk mat. Ofta nästan oätligt. 


    Att vegetariskt ibland känns otillfredsställande beror ofta på att man inte är van vid att planera måltider som är näringsrika och mättande utan animalier. Vegetariska rätter kan absolut vara både goda och mättande om de är balanserade med protein, fibrer och fett, till exempel bönor, linser, nötter, tofu, fullkorn och grönsaker. Erfarenheter från mässor är inte representativa för alla vegetariska måltider, eftersom ofta är maten framställd i stor skala, snabbt och utan fokus på smak eller variation, vilket gör den mindre aptitlig. Men det går ju att säga samma sak om kötträtter.
Svar på tråden Sluta ät kött - ni är en del av problemet!