• Hornper

    Sluta ät kött - ni är en del av problemet!

    Anonym (Vego) skrev 2025-08-16 14:50:18 följande:
    Sluta ät kött - ni är en del av problemet! Det är dags att sluta hymla: köttätare bär ett ansvar för klimatkrisen, djurplågeriet och den förgiftade framtid vi lämnar efter oss. Att fortsätta beställa in biffar och fläskkotletter som om inget hänt är inget annat än själviskt, ignorant och fegt.

    Vi vet. Vi vet att köttproduktionen står för enorma utsläpp av växthusgaser. Vi vet att den slukar vatten, skövlar regnskog och driver på en katastrof som redan nu förstör liv. Och vi vet att djurindustrin bygger på lidande ? där levande varelser behandlas som slit-och-slängprodukter. Ändå sitter folk och tuggar på sin hamburgare med ett leende, som om verkligheten inte angår dem.


    Det går inte längre att gömma sig bakom undanflykter som "det är gott" eller "det är tradition". Ska vi också försvara barnarbete, miljöförstöring och slaveri för att någon tycker det är bekvämt? Era smaklökar är inte viktigare än framtiden. Punkt.


    Vi måste kalla köttet vad det är: en lyxvara som människor i rika länder väljer att frossa i, medan planeten brinner och djuren lider. Att fortsätta äta kött idag är ett politiskt ställningstagande ? ett ställningstagande FÖR utsläpp, FÖR djurplågeri, FÖR en ohållbar värld.


    Så ja ? känn er träffade. Ni som fortfarande beställer kebabtallrikar, fyller kylskåpen med köttfärs och frossar på julskinkan ? ni är en del av maskineriet som förstör framtiden. Och ni har makten att sluta. Det är faktiskt så enkelt: lägg ner köttet. Välj växtbaserat. Allt annat är att blunda, fega ur och svika både djur och kommande generationer.


    👉 Sluta äta kött ? eller erkänn öppet att ni skiter i både djur och planet.


    Har det hänt att du trakasserat lantbrukare för att föra fram dina åsikter?
  • Hornper
    Anonym (Vego) skrev 2025-08-17 13:00:05 följande:

    Alltså, det är fascinerande hur ni köttätare gång på gång försöker måla ut veganism som någon extrem sekt, samtidigt som ni själva sitter fast i en diet som är helt beroende av industriella processer, subventioner och en global köttindustri som bokstavligt talat förstör planeten. Ni gnäller om att veganer tar ett B12-tillskott, samtidigt som er egen kost i praktiken är ett ständigt intag av artificiellt framställda produkter: antibiotika i köttet, vitaminberikad djurfoder, processat skräpmat, kött som kommer från djur som aldrig ens sett en grön äng. Ni lever på en konstgjord diet och fattar inte ens själva hur ironiskt det är att kalla veganismen "onaturlig".


     


    Nja. Vi människor är fortfarande evolutionärt på stenåldersstadiet till största delen. Stenåldersmänniskor, liksom de fåtaliga individer som än idag lever på jägare-samlare-nivå, hade/har en diet bestående av 30-80 % animalier, med vissa variationer. Traditionellt levande inuiter åt t.ex. 100 % kött och fisk, eftersom det helt enkelt inte fanns annat att välja på.
    Man kan, och bör, vara kritisk mot storskalig köttproduktion där djurhållningen är dålig. Detta betyder dock inte att det är mot människans natur att äta kött. Men visst, kött från vilt, alltså det vi är skapta för att stoppa i oss, är idag en sällsynt lyxprodukt för de allra flesta. 
  • Hornper
    Anonym (Vego) skrev 2025-08-17 21:50:03 följande:
    Att stenåldersmänniskor åt mycket animalier betyder inte automatiskt att det är optimalt för oss idag. För det första varierade kosten enormt. Inuiter åt nästan bara kött och fisk, men andra grupper levde till stor del på rötter, nötter, bär och frön. Det finns alltså ingen enhetlig ?stenåldersdiet?. För det andra: evolutionen stannade inte på stenåldern. Människor har t.ex. utvecklat laktostolerans i vuxen ålder och fler kopior av amylasgenen, vilket visar att vi anpassat oss till nya kostvanor. För det tredje: dagens forskning visar tydligt att högt intag av rött och processat kött ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Att något gick att äta förr är inte lika med hälsosamt idag. 

    Även om kött kan vara ?naturligt? att äta, är den avgörande frågan idag snarare hållbarhet och etik. Massproduktion av kött är en helt annan sak än jakt i små jägar-samlargrupper.
    Det är riktigt att tolerans för laktos började utvecklas hos människor i norra Europa för 4000 - 5000 år sedan, men det får man nog ändå räkna till iaf yngre stenåldern. Laktostolerans är nära kopplat till boskapsskötsel, där mjölkprodukter var en viktig beståndsdel i dieten. Således kan inte just laktostolerans anföras som ett argument för att veganism skulle vara något ursprungligt naturligt.. 

    Däremot är det korrekt att hög konsumtion av rött kött är förenat med hälsorisker, t.ex. ökad förekomst av cancer i tjocktarmen. Detta är klart belagt i undersökningar från Argentina och Uruguay, länder med den högsta köttkonsumtionen i världen. Processade charkuterier förefaller vara särskilt skadliga.

    Det här med köttdiet och hälsa är dock komplicerat. För att återgå till exemplet med traditionellt levande inuiter, så har flera undersökningar visat att sådana individer har förbluffande fina värden vad gäller t.ex. blodtryck och blodfetter, trots en diet som i princip bara bestått av kött och fett. Men givetvis har det då rört sig om fisk och jagat vilt, knappast hamburgare eller prickig korv.
    Neanderthal-människans diet bestod av kött till 80-90 %. De första moderna människorna (Cro Magnon) åt en mer varierad kost, och var mindre beroende av jaktbyten. Det kan ha varit en faktor som ledde till att neanderthalarna konkurrerades ut och försvann.

    Jag är helt överens med dig i din slutkläm:
    1. Köttkonsumtion (inom vissa gränser och under vissa förutsättningar) är naturligt även för den idag levande människan.
    2. Hållbarhet och etik är centralt vid all djurhållning, och onödigt lidande måste undvikas så långt det bara går.
Svar på tråden Sluta ät kött - ni är en del av problemet!