Inlägg från: Mayjel |Visa alla inlägg
  • Mayjel

    Vad

    Kan inte komma på nåt udda i matväg men dessertbordet däremot.

    Nästan ingen i min närmaste familj gillar ris a la malta så jag gör hellre julglass till efterrätt numera. Choklad eller kola till barnen och lite vuxnare julsmaker åt oss vuxna, som vaniljmint, apelsin och tranbär. Det är ganska lätt att göra sin egen glass, om man bara har rätt ingredienser så.

  • Mayjel
    Anonym (12345) skrev 2025-12-04 05:32:36 följande:
    Ris ala Malta som är så gott!

    Hemgjord kolaglass eller mintglass låter också väldigt gott.

    Hur gör du egen glass?
    Ja, jag älskar också det goda apelsinriset men får numera göra det till mig och mamma vid advent istället, då varken systern eller hennes familj tycker om det.

    Jag använder bl.a. kondenserad mjölk och glykossirap i min glassbas. Dessa ingredienser ger glassen en krämig konsistens och hindrar iskristaller från att bildas. 

    En bra idé är också att använda torkad frukt och färskriven zest (i citrusglass) istället för färsk. Mindre vätska och mindre risk för isig glasskonsistens. 

    Jag har ingen glassmaskin längre utan vispar bara grädde och blandar sen i resten av ingredienserna. 
  • Mayjel
    Anonym (12345) skrev 2025-12-04 12:05:30 följande:
    Tack! Det måste jag prova någon gång.

    Så glukossirap, kondenserad mjölk, smak man vill ha på glassen och grädde, socker, ägg? Och vispa ihop?
    Man kan skifta mellan att använda vanligt socker och kondenserad mjölk. Bådadera är inte nödvändigt att ha i samma smet, kondenserad mjölk är oftast redan sötad.

    Och jag brukar följa ett par grundrecept när jag gör min glass för att sedan lägga till något om jag vill ha en extra arom. Apelsinglassen är en favorit. Denna kan man smaksätta med rivet apelsinskal, pomerans och purea i lite torkade apelsinskivor om man vill

    Mintglassen är enklast eftersom det bara kräver ett par droppar pepparmyntsolja och lite vaniljpulver i glassmeten. Jag använder den "fina" varianten, torkad och malen vanilj på burk, utan något tillsatt socker. 
  • Mayjel
    Anonym (Bissen) skrev 2025-12-04 22:57:35 följande:

    Grönkålspaj är kanske inte så vanligt? Maken är uppvuxen med krabblåda på julbordet. 


    Krabblåda låter finfint. Är det färsk krabba i denna låda? Blev nyfiken så jag får nog kolla upp recept där. 
Svar på tråden Vad