• Anonym (Spännande)

    Vad

    Vad har ni på julbordet som dem flesta kanske inte har? Själv har vi mini majs o morotslåda. Brukar inte se de så ofta hos andra. 

  • Svar på tråden Vad
  • Anonym (My)

    Rättikagratäng, fast tar bara med till mig själv, alla andra äter Jansson eller potatis. 

  • IceKitten

    Långkål. Finns visst mest i vissa delar av landet men inte här i Småland egentligen. Såååå gott dock :)

  • Anonym (12345)

    Keso och tångkaviar😋

  • Mayjel

    Kan inte komma på nåt udda i matväg men dessertbordet däremot.

    Nästan ingen i min närmaste familj gillar ris a la malta så jag gör hellre julglass till efterrätt numera. Choklad eller kola till barnen och lite vuxnare julsmaker åt oss vuxna, som vaniljmint, apelsin och tranbär. Det är ganska lätt att göra sin egen glass, om man bara har rätt ingredienser så.

  • Anonym (12345)
    Mayjel skrev 2025-12-04 05:12:16 följande:

    Kan inte komma på nåt udda i matväg men dessertbordet däremot.

    Nästan ingen i min närmaste familj gillar ris a la malta så jag gör hellre julglass till efterrätt numera. Choklad eller kola till barnen och lite vuxnare julsmaker åt oss vuxna, som vaniljmint, apelsin och tranbär. Det är ganska lätt att göra sin egen glass, om man bara har rätt ingredienser så.


    Ris ala Malta som är så gott!

    Hemgjord kolaglass eller mintglass låter också väldigt gott.

    Hur gör du egen glass?
  • Anonym (Donna)

    Gratinerad kålrot, kokt i lagerblad, salt och kryddpeppar.

    Både godare och nyttigare än skinkan och grisen är jätteglad!

  • Mayjel
    Anonym (12345) skrev 2025-12-04 05:32:36 följande:
    Ris ala Malta som är så gott!

    Hemgjord kolaglass eller mintglass låter också väldigt gott.

    Hur gör du egen glass?
    Ja, jag älskar också det goda apelsinriset men får numera göra det till mig och mamma vid advent istället, då varken systern eller hennes familj tycker om det.

    Jag använder bl.a. kondenserad mjölk och glykossirap i min glassbas. Dessa ingredienser ger glassen en krämig konsistens och hindrar iskristaller från att bildas. 

    En bra idé är också att använda torkad frukt och färskriven zest (i citrusglass) istället för färsk. Mindre vätska och mindre risk för isig glasskonsistens. 

    Jag har ingen glassmaskin längre utan vispar bara grädde och blandar sen i resten av ingredienserna. 
  • Anonym (12345)
    Mayjel skrev 2025-12-04 05:50:42 följande:
    Ja, jag älskar också det goda apelsinriset men får numera göra det till mig och mamma vid advent istället, då varken systern eller hennes familj tycker om det.

    Jag använder bl.a. kondenserad mjölk och glykossirap i min glassbas. Dessa ingredienser ger glassen en krämig konsistens och hindrar iskristaller från att bildas. 

    En bra idé är också att använda torkad frukt och färskriven zest (i citrusglass) istället för färsk. Mindre vätska och mindre risk för isig glasskonsistens. 

    Jag har ingen glassmaskin längre utan vispar bara grädde och blandar sen i resten av ingredienserna. 
    Tack! Det måste jag prova någon gång.

    Så glukossirap, kondenserad mjölk, smak man vill ha på glassen och grädde, socker, ägg? Och vispa ihop?
Svar på tråden Vad