• vicks76

    bröd i långpanna..

    Är det någon som har receptet på ett matbröd som ska göras i långpanna,tror det ska vara sirap i,ganska lång jäsningstid,brödet är ganska mörkt och jättesaftigt.Jag är såååå sugen

  • Svar på tråden bröd i långpanna..
  • ametist

    Mmm, låter gott!! Vill också veta

  • AnnaK

    BRÖD I LÅNGPANNA
    Mängd: för 20-25 personer (1 långpanna)

    1 liter vatten 37 grader
    1 paket jäst
    1 msk salt
    1 msk socker
    1½ dl solrosfrön
    ½ dl linfrön
    ½ dl solrosolja
    1 skopa grahamsmjöl
    2 skopor vetemjöl

    1. Blanda allt (mjölet sist) och kör i degmaskinen en stund.
    2. Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca en timme)
    3. Knåda degen i maskinen, smörj långpannan med olja och lägg i degen.
    4. Låt degen jäsa i ytterligare ½-1 timme.
    5. Grädda i 175 grader (varmluft) i 35 minuter (ånga/värme)

    Bröd av 1 påse mjöl
    1 stort bröd eller 4 limpor eller 6 bitar
    Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    100 g margarin, smält margarin kan bytas ut mot 1dl flytande margarin
    12 dl vatten eller mjölk
    50 g jäst
    1 msk salt
    ½-1 dl sirap eller honung
    1 påse mjöl (2 kg)

    Till mellangrovt bröd:
    fyra sädesslag (färdig mjölblandning)

    Till ljust bröd:
    lantvetemjöl, matbrödsmjöl av vete eller rågsikt

    Till vitt bröd:
    vetemjöl eller vetemjöl special

    Tillagning

    Bakar man på en hel påse mjöl (2 kg) blir det ett stort bröd, lagom att grädda i en långpanna. Både färdiga mjölblandningar och olika sorters vetemjöl kan användas. Utbakningen avgör om det blir ett garnerat festligt bjud- eller gåvobröd eller ett bra vardagsbröd.

    Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet eller mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ev sirap eller honung (utesluts till vitt matbröd) och nästan allt mjöl. Spara 2-3 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs under bakduk ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Degen kan sedan bakas ut på olika sätt.

    Utbakning

    Garnerat bröd: Tag undan ca 1/4 av degen till garnering. Lägg resten i en smord långpanna (ca 30 ¥ 40 cm). Tryck eller kavla ut degen till en platt kaka. Lägg först en drygt fingertjock degrulle runt degplattan och klipp den till en bladkrans. Ev text görs av knappt fingertjocka rullar, blommorna av runda degplattor som klipps med några jack, se bilden på föregående sida.

    Bitar: Kavla eller platta ut degen i långpannan. Dela den i 6 bitar med en mjölad degskrapa eller kniv. Nagga eller skåra brödet.

    Limpor: Forma degen till 4 limpor. Om varje degbit först plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna högre. Lägg dem på tvären i långpannan. Pensla ev limpsidorna med smält fett så är de sedan lättare att skilja från varandra.

    Jäsning och gräddning: Jäs brödet under bakduk 30-45 min. Obs! Beräkna jästiden för garnerat bröd när garneringen börjar läggas på. Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, den längre tiden för grövre bröd. Låt brödet kallna på galler under bakduk, grovt bröd gärna inlindat i bakdukar.

  • Linda1976

    Lättaste och godaste ever:

    5 dl vatten, 37 grader
    1 pkt jäst
    2 msk baksirap
    2 tsk salt
    2 msk rapsolja

    Blanda allt ovan.

    Häll i 8 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl, och 5 dl rågsikt eller dinkelfullkorn
    samt ½ dl linfrö och ½ dl solrosfrön. Rör ihop till en kladdig smet

    Låt jäsa 40 min, bred ut i en smord långpanna (30*40 cm), låt jäsa 20 min till.

    Grädda i 20-25 min i 225 grader. Pensla med vatten om du vill ha hård skorpa.


    // Linda - faktafanatiker och språkpolis.
  • AnnaK

    Matbröd på långpanna
    1 St

    1 2/3 kg Rågsikt
    1 1/2 l Filmjölk
    6 dl Sirap
    3 ts Bakpulver
    6 ts Bikarbonat
    1 1/2 tb Anis
    1 1/2 tb Fänkål

    Allt blandas i en skål. Smörj och mjöla en långpanna. Slå ut den tunna massan i långpannan och grädda i 150° i 2 timmar på första falsen i ugnen.

    Pensla med vatten när brödet är klart. Lägg inte på någon bakduk när du tar ut brödet! Då blir det döbakt och klibbigt.

  • AnnaK

    Långpannebröd
    Ugn 225°

    6 dl grynblandning
    1 dl vetekli
    50 gram margarin eller olja
    6 dl kokande vatten
    50 gr jäst
    ½ msk salt
    2 dl vatten 37°
    1.2 - 1.3 liter vetemjöl

    Blanda ihop grynblandning, vetekli och fettet. Koka upp de 6 deciliterna vatten och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna.
    Smula ner jästen och tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och vetemjölet.
    Låt jäsa 50 minuter övertäckt.
    Arbeta ihop degen ordentligt.
    Smörj och mjöla en långpanna.
    Tryck ut degen över hela långpannan. Skär degen i rutor.
    Täck över långpannan med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
    Grädda i 20 minuter.
    Stjälp upp på galler.

  • vicks76

    Anna k- Tack,det var det första receptet du skrev som jag letade efter.Nu ska här bakas

Svar på tråden bröd i långpanna..