bröd i långpanna..
BRÖD I LÅNGPANNA
Mängd: för 20-25 personer (1 långpanna)
1 liter vatten 37 grader
1 paket jäst
1 msk salt
1 msk socker
1½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl solrosolja
1 skopa grahamsmjöl
2 skopor vetemjöl
1. Blanda allt (mjölet sist) och kör i degmaskinen en stund.
2. Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca en timme)
3. Knåda degen i maskinen, smörj långpannan med olja och lägg i degen.
4. Låt degen jäsa i ytterligare ½-1 timme.
5. Grädda i 175 grader (varmluft) i 35 minuter (ånga/värme)
Bröd av 1 påse mjöl
1 stort bröd eller 4 limpor eller 6 bitar
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
100 g margarin, smält margarin kan bytas ut mot 1dl flytande margarin
12 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 msk salt
½-1 dl sirap eller honung
1 påse mjöl (2 kg)
Till mellangrovt bröd:
fyra sädesslag (färdig mjölblandning)
Till ljust bröd:
lantvetemjöl, matbrödsmjöl av vete eller rågsikt
Till vitt bröd:
vetemjöl eller vetemjöl special
Tillagning
Bakar man på en hel påse mjöl (2 kg) blir det ett stort bröd, lagom att grädda i en långpanna. Både färdiga mjölblandningar och olika sorters vetemjöl kan användas. Utbakningen avgör om det blir ett garnerat festligt bjud- eller gåvobröd eller ett bra vardagsbröd.
Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet eller mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ev sirap eller honung (utesluts till vitt matbröd) och nästan allt mjöl. Spara 2-3 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs under bakduk ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Degen kan sedan bakas ut på olika sätt.
Utbakning
Garnerat bröd: Tag undan ca 1/4 av degen till garnering. Lägg resten i en smord långpanna (ca 30 ¥ 40 cm). Tryck eller kavla ut degen till en platt kaka. Lägg först en drygt fingertjock degrulle runt degplattan och klipp den till en bladkrans. Ev text görs av knappt fingertjocka rullar, blommorna av runda degplattor som klipps med några jack, se bilden på föregående sida.
Bitar: Kavla eller platta ut degen i långpannan. Dela den i 6 bitar med en mjölad degskrapa eller kniv. Nagga eller skåra brödet.
Limpor: Forma degen till 4 limpor. Om varje degbit först plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna högre. Lägg dem på tvären i långpannan. Pensla ev limpsidorna med smält fett så är de sedan lättare att skilja från varandra.
Jäsning och gräddning: Jäs brödet under bakduk 30-45 min. Obs! Beräkna jästiden för garnerat bröd när garneringen börjar läggas på. Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, den längre tiden för grövre bröd. Låt brödet kallna på galler under bakduk, grovt bröd gärna inlindat i bakdukar.