• Ea30

    Laxpaj

    vill ha nåt smaskigt resept på laxpaj..skall innehålla avocado också...

    ea
    nåt på bacon och broccoli också

  • Svar på tråden Laxpaj
  • AnnaK

    Laxpaj
    1 timmes tillagning

    Ingredienser;
    ½ rund kyld smördeg
    250 gr lax i bit
    4 st tomater
    100 gr fetaost
    1/4 purjolök i ringar
    ½ näve sockerärtor

    Marinad
    1 msk torkade, blandade örter
    2 msk olivolja
    ½ tsk saltsaften av en
    1/4 lime

    Stanning
    2 ägg
    2½ dl grädde
    1 msk vetemjöl
    salt
    peppar
    1 dl vällagrad ost

    Serveras med;
    Grönsallad

    Så här gör du;
    Klä en form med smördegen och picka botten
    Förgrädda skalet i ugn, 175 grader i ca 15 minuter
    Klappa in öreterna i laxen
    Skeda över oljan, salta och pressa limen över
    Ungsbaka fisken i 110 grader ca 30 minuter
    Plocka fiskköttet i bitar
    Kryssa tomaterna i toppen och ställ dem i pajskalet
    Fördela lax, ost, purjo och sockerärtor runt om tomaterna
    Vispa ihop stanningen och häll över tomater och laxfyllningen
    Grädda pajen i ugn, 200 grader ca 40 minuter till stanningen stelnat ordentligt
    Täck med folie i slutet så du inte bränner pajen

    Laxpaj
    Buffé nr 6 2002, sid 6

    Ingredienser
    Portioner: 4-6

    3 dl vetemjöl
    150 g smör eller margarin
    2 msk kallt vatten

    FYLLNING:
    250 g strimlad, rökt eller gravad lax
    ca 10 cm purjolök
    ½ dl finhackad dill
    2 avokador

    ÄGGSTANNING:
    3 ägg
    2 dl mjölk
    1 dl grädde
    1½ dl riven ost
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel

    Gör så här
    GÖR SÅ HÄR:
    Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
    Svep in i plastfolie ohc låt vila svalt i ca 30 minuter.
    Sätt ugnen på 225ºC. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel.
    Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
    Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt.
    Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
    Tips: Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar

    Läcker laxpaj
    1 Paj
    Pajdeg:
    1 Fyrkant smördeg Fyllning:
    1 l Liter kokt lax eller Regnbågslax i bitar
    400 g Räkor med skal
    1 Sats skarpsås
    1 Förp sparris eller socker- Ärter, djupfryst, förvälld Citron Dill Skarpsås:
    1 Ägg, hårdkokt plus
    1 Rå äggula (eller 2)
    1 1/2 tb Vinäger
    1 ml Salt
    1/2 ml Peppar
    1/2 ml Paprikapulver
    2 ts Strösocker
    2 ts Senap, gärna stark
    2 dl Vispgrädde

    Tryck ut degen i en låg pajform med krusig, helst avtagbar kant. Tryck en dubbelvikt remsa alfolie mot insidan av degkanten så glider den inte ner under gräddningen. Låt gärna degen hänga en liten bit utanför kanten. Pricka botten med en gaffel och grädda i 200° tills degen fått fin färg och verkar genomgräddad. Ta bort folieremsan mot slutet av gräddningen. Fyll det avsvalnade skalet med småbitar av kokt lax utan ben. Till såsen mosas gulan i en skål med den råa gulan (eller vispa de två råa gulorna). Tillsätt vinäger, socker, senap och kryddor. Vispa kraftigt en stund. Rör sedan i den vispade grädden, lite i taget. Skeda såsen över fisken i formen. Garnera med skalade räkor, finklippt dill och citronklyftor.

    Laxpaj med spenat
    Ett recept ur Guldkorn

    Kvantitet:
    6 portioner

    Beskrivning:

    Ingredienser:
    Pajdeg:
    2 1/2 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver
    75 g Svenskt Smör
    3/4 dl Kesella

    Fyllning:
    150 g rökt lax
    1 pkt bladspenat, ca 250 g
    3 ägg
    3 dl Gräddfil
    2-3 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
    1/2 tsk salt
    2 krm vitpeppar

    Instruktioner:
    Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, bakpulver och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och låt vila kallt ca 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Skär laxen i strimlor. Koka spenaten enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Rör ihop ägg och gräddfil. Tillsätt lax, spenat, ost, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat, ca 40 min. Servera med sallad och bröd.

    Rökt laxpaj
    Recept för 4 portioner.

    Paj med romsås

    Till degen:
    150 g margarin eller smör
    3 dl vetemjöl
    3 msk kallt vatten

    Till fyllningen:
    250 g rökt lax
    3 ägg
    3 dl matlagningsgrädde
    3 msk hackad gräslök

    Till ört- och romsåsen:
    2 dl crème fraiche
    4 msk majonnäs
    2 msk hackad persilja
    2 msk hackad dill
    2 msk hackad gräslök
    1 liten burk röd stenbitsrom

    Mät upp vetemjöl och lägg i matberedare alternativt på bakbord. Skär margarin eller smör i bitar och lägg i mjölet. Kör ihop till grynig massa alternativt hacka samman med kniv.
    Tillsätt några matskedar kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen så den blir slät. Det går lättast för hand, men försök att göra jobbet så snabbt som möjligt.
    Lägg degen i plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp före utbakning.
    Blanda samman ingredienserna till ört- och romsåsen. Ställ den färdiga såsen kallt minst en halvtimme före servering.
    Kavla ut pajdegen och klä en smörad, låg pajform. Förgrädda 15 minuter i 200 graders ugn.
    Skär laxen i mindre bitar. Fördela bitarna i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt hackad gräslök och slå blandningen över laxen. Sätt in pajen i ugnen igen och grädda färdigt, cirka 25-30 minuter eller till dess fyllningen stannat.

    Kall laxpaj

    Ingredienser
    Pajskal:
    4 skivor kavring (ca 100 g)
    25 g smält margarin eller smör

    Fyllning:
    200 g finstrimlad kallrökt lax
    2 hackade hårdkokta ägg
    1 avokado i små bitar
    en halv liten hackad rödlök
    0,5 dl crème fraiche, gärna lätt
    1,5 msk majonnäs, gärna lätt
    1 tsk pressad citron
    salt, peppar

    Garnering:
    1 burk (50 g) röd caviar
    några citronskivor
    dillvippa

    Tillagning
    1. Finfördela kavringen till smulor i matberedare.

    2. Blanda väl med det smälta fettet. Tryck ut blandningen i en pajform ca 20 cm i diameter. Ställ formen i kylen.

    3. Blanda lax, ägg, avokado och lök med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med citron, salt och peppar.

    4. Bred fyllningen i pajskalet. Pajen kan gärna stå och mogna några timmar i kylskåpet.

    5. Garnera med kaviar, citron och dill.

    Laxpaj med räkor

    300 g lax
    150 g skalade räkor
    150 g färsk spenat
    2 små purjolökar
    1+1dl grädde
    1 knippe gräslök
    cocktailtomater
    1dl mjölk
    2 ägg
    riven ost
    salt, peppar

    Pajdeg:
    125 g smält smör
    3 dl mjöl
    1 msk vatten
    lite salt

    Börja med att göra pajdegen. Smält smöret, och blanda ned mjöl, vatten och salt. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och grädda i ugnen, ca 10 min.
    Skiva och bryn purjolöken så att den blir mjuk. Blanda i 1 dl grädde och lite salt och peppar. Fyll pajen med ett lager färsk spenat, lägg på den brynta purjon, räkor och tärnad lax. Strö över klippt gräslök. Dela tomaterna och dekorera pajen. Vispa mjölk och grädde med ägg och smaksätt med salt och peppar. Häll stanningen över pajen. Strö över lite riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min i 225 grader.

    Laxpaj
    Tillagningstid 40 minuter
    4 portioner

    400 g rökt lax
    2 paket smördeg
    2 paket Philadelphia-ost
    Drygt 1 dl riven parmesanost
    2 ägg
    Dill Bred ut smördegen i en plåt och vik degkanten (2-3 cm) dubbel.
    Pensla degkanten med äggen.

    Blanda lax, philadelphiaost, parmesanost och dill och bred ut (ej på degkanten).

    I ugnen 200 grader 12 minuter plus 175 grader 12 minuter

  • AnnaK

    Sommarlätt broccolipaj med ädelostfyllning

    Ingredienser 6 port.
    Pajdeg
    150 g smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk kallt vatten.
    Fyllning 1
    3 st broccolihuvuden
    1 gul lök
    75 g bacon (0,5 paket).
    Fyllning 2
    4 ägg
    3 dl grädde
    3 dl mjölk
    150 g ädelost.

    Gör så här:
    Blanda ihop pajdegen i matberedare eller för hand. Låt den vila cirka 1 timma i kylskåp. Kavla sedan ut degen och lägg den i en pajform (cirka 25 cm diameter).

    Tryck fast degen över kanten på formen och kläm därefter fast remsor av aluminium över pajdegskanten. Det hindrar degen att rasa ner från kanten och skyddar kanten så att den inte blir bränd vid förgräddningen. Låt degen vila cirka 15 minuter. Sätt sedan in den i mitten av ugnen i 225 grader och förgrädda i cirka 15 minuter.

    Förväll broccolin i saltat vatten i 5 minuter. Fördela den sedan i små bitar på pajskalet. Fräs den hackade löken med bacon tills löken mjuknar. Häll sedan lök och bacon på broccolin.

    Häll ingredienserna till fyllning 2 i en mixer och kör tills smeten är helt homogen. Fördela den sedan över pajen och sätt in i 175 graders ugn i 50 minuter.

    Låt pajen svalna före servering, den kan gärna vara helt kall. Den går även utmärkt att göra i förväg eller till och med att frysa in.
    Servera pajen förslagsvis med rökt lax som förrätt eller som en bufférätt.

    Broccolipaj
    8 bitar
    Ugn 200°

    3 ½ dl vetemjöl
    100 g margarin
    2 msk parmesanost
    1 krm salt eller örtsalt
    1 äggula
    2-3 msk kallt vatten

    Fyllning
    ca 250 g broccolibuketter
    140 g magert bacon
    2 gula lökar
    1 dl stark ost i tärningar
    3 dl vispgrädde
    3 krm salt
    svartpeppar, chilipeppar

    Hacka samman mjöl och margarin för hand eller i matberedare. Tillsätt parmesanost, salt, äggula och vatten till en smidig deg. Slå plast om och låt degen vila kallt ca 60 minuter.
    Koka broccolin knappt färdig, låt rinna av och svalna. Skär baconskivorna i små bitar och stek dem knapriga. Låt svalna på papper. Skär löken i klyftor och låt den mjukna i lite baconfett eller margarin, låt även löken svalna. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
    Kavla eller tryck ut degen så att den täcker en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
    Fördela broccoli, bacon, lök och osttärningar i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen på nedersta falsen på 200° 40-45 minuter. Känn att den stannat mitt i. Servera pajen avsvalnad eller lätt uppvärmd.

    Du kän göra pajen helt vegetarisk. Uteslut då bacon och tillsätt en påse grovhackade valnötter.

    Pajdegen:

    3 hg margarin

    7 dl vetemjöl

    4 msk vatten

    Förgrädda i 10 minuter i 225 gr.

    Fyllning:

    12 hg broccoli

    2 paket bacon

    6 st ägg

    3 dl grädde

    2 brk creme fraiche

    3 hg grovriven ädelost

    salt &peppar
    Tillagning:

    1. Förväll broccolin.
    2. Klipp och bryn baconet.
    3. Vispa upp äggen och blanda i resten.
    4. Grädda i 20 minuter i 200 gr.

    Använd långpanna, räcker till 10 personer

  • E l l a

    Denna är så himla god;


    PAJ MED VARMRÖKT LAX – 6 PORT

    Pajdeg: 3 dl vetemjöl


    75 gr smör


    50 gr kesella


    Fyllning: 5 hackade schalottenlökar


    Smör


    250 gr varmrökt lax


    75 gr strimlade sockerärtor


    ½ dl hackad dill


    100 gr riven ost


    Äggstanning: 3 ägg


    2 dl lätt creme fraiche


    ½ tsk salt


    1 krm vitpeppar


    Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i 6 tartelettformar, ca 12 cm i diameter och ställ dem i kylen ca 30 min. Nagga dem med en gaffel. Förgrädda ca 10 min. Fräs schalottenlök i smör i en stekpanna. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalen och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

     

Svar på tråden Laxpaj