Laxpaj
Laxpaj
1 timmes tillagning
Ingredienser;
½ rund kyld smördeg
250 gr lax i bit
4 st tomater
100 gr fetaost
1/4 purjolök i ringar
½ näve sockerärtor
Marinad
1 msk torkade, blandade örter
2 msk olivolja
½ tsk saltsaften av en
1/4 lime
Stanning
2 ägg
2½ dl grädde
1 msk vetemjöl
salt
peppar
1 dl vällagrad ost
Serveras med;
Grönsallad
Så här gör du;
Klä en form med smördegen och picka botten
Förgrädda skalet i ugn, 175 grader i ca 15 minuter
Klappa in öreterna i laxen
Skeda över oljan, salta och pressa limen över
Ungsbaka fisken i 110 grader ca 30 minuter
Plocka fiskköttet i bitar
Kryssa tomaterna i toppen och ställ dem i pajskalet
Fördela lax, ost, purjo och sockerärtor runt om tomaterna
Vispa ihop stanningen och häll över tomater och laxfyllningen
Grädda pajen i ugn, 200 grader ca 40 minuter till stanningen stelnat ordentligt
Täck med folie i slutet så du inte bränner pajen
Laxpaj
Buffé nr 6 2002, sid 6
Ingredienser
Portioner: 4-6
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
FYLLNING:
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
½ dl finhackad dill
2 avokador
ÄGGSTANNING:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
GÖR SÅ HÄR:
Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
Svep in i plastfolie ohc låt vila svalt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225ºC. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt.
Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Tips: Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar
Läcker laxpaj
1 Paj
Pajdeg:
1 Fyrkant smördeg Fyllning:
1 l Liter kokt lax eller Regnbågslax i bitar
400 g Räkor med skal
1 Sats skarpsås
1 Förp sparris eller socker- Ärter, djupfryst, förvälld Citron Dill Skarpsås:
1 Ägg, hårdkokt plus
1 Rå äggula (eller 2)
1 1/2 tb Vinäger
1 ml Salt
1/2 ml Peppar
1/2 ml Paprikapulver
2 ts Strösocker
2 ts Senap, gärna stark
2 dl Vispgrädde
Tryck ut degen i en låg pajform med krusig, helst avtagbar kant. Tryck en dubbelvikt remsa alfolie mot insidan av degkanten så glider den inte ner under gräddningen. Låt gärna degen hänga en liten bit utanför kanten. Pricka botten med en gaffel och grädda i 200° tills degen fått fin färg och verkar genomgräddad. Ta bort folieremsan mot slutet av gräddningen. Fyll det avsvalnade skalet med småbitar av kokt lax utan ben. Till såsen mosas gulan i en skål med den råa gulan (eller vispa de två råa gulorna). Tillsätt vinäger, socker, senap och kryddor. Vispa kraftigt en stund. Rör sedan i den vispade grädden, lite i taget. Skeda såsen över fisken i formen. Garnera med skalade räkor, finklippt dill och citronklyftor.
Laxpaj med spenat
Ett recept ur Guldkorn
Kvantitet:
6 portioner
Beskrivning:
Ingredienser:
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 g Svenskt Smör
3/4 dl Kesella
Fyllning:
150 g rökt lax
1 pkt bladspenat, ca 250 g
3 ägg
3 dl Gräddfil
2-3 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, bakpulver och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och låt vila kallt ca 30 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Skär laxen i strimlor. Koka spenaten enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Rör ihop ägg och gräddfil. Tillsätt lax, spenat, ost, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat, ca 40 min. Servera med sallad och bröd.
Rökt laxpaj
Recept för 4 portioner.
Paj med romsås
Till degen:
150 g margarin eller smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
250 g rökt lax
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
3 msk hackad gräslök
Till ört- och romsåsen:
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 liten burk röd stenbitsrom
Mät upp vetemjöl och lägg i matberedare alternativt på bakbord. Skär margarin eller smör i bitar och lägg i mjölet. Kör ihop till grynig massa alternativt hacka samman med kniv.
Tillsätt några matskedar kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen så den blir slät. Det går lättast för hand, men försök att göra jobbet så snabbt som möjligt.
Lägg degen i plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp före utbakning.
Blanda samman ingredienserna till ört- och romsåsen. Ställ den färdiga såsen kallt minst en halvtimme före servering.
Kavla ut pajdegen och klä en smörad, låg pajform. Förgrädda 15 minuter i 200 graders ugn.
Skär laxen i mindre bitar. Fördela bitarna i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt hackad gräslök och slå blandningen över laxen. Sätt in pajen i ugnen igen och grädda färdigt, cirka 25-30 minuter eller till dess fyllningen stannat.
Kall laxpaj
Ingredienser
Pajskal:
4 skivor kavring (ca 100 g)
25 g smält margarin eller smör
Fyllning:
200 g finstrimlad kallrökt lax
2 hackade hårdkokta ägg
1 avokado i små bitar
en halv liten hackad rödlök
0,5 dl crème fraiche, gärna lätt
1,5 msk majonnäs, gärna lätt
1 tsk pressad citron
salt, peppar
Garnering:
1 burk (50 g) röd caviar
några citronskivor
dillvippa
Tillagning
1. Finfördela kavringen till smulor i matberedare.
2. Blanda väl med det smälta fettet. Tryck ut blandningen i en pajform ca 20 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
3. Blanda lax, ägg, avokado och lök med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med citron, salt och peppar.
4. Bred fyllningen i pajskalet. Pajen kan gärna stå och mogna några timmar i kylskåpet.
5. Garnera med kaviar, citron och dill.
Laxpaj med räkor
300 g lax
150 g skalade räkor
150 g färsk spenat
2 små purjolökar
1+1dl grädde
1 knippe gräslök
cocktailtomater
1dl mjölk
2 ägg
riven ost
salt, peppar
Pajdeg:
125 g smält smör
3 dl mjöl
1 msk vatten
lite salt
Börja med att göra pajdegen. Smält smöret, och blanda ned mjöl, vatten och salt. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och grädda i ugnen, ca 10 min.
Skiva och bryn purjolöken så att den blir mjuk. Blanda i 1 dl grädde och lite salt och peppar. Fyll pajen med ett lager färsk spenat, lägg på den brynta purjon, räkor och tärnad lax. Strö över klippt gräslök. Dela tomaterna och dekorera pajen. Vispa mjölk och grädde med ägg och smaksätt med salt och peppar. Häll stanningen över pajen. Strö över lite riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min i 225 grader.
Laxpaj
Tillagningstid 40 minuter
4 portioner
400 g rökt lax
2 paket smördeg
2 paket Philadelphia-ost
Drygt 1 dl riven parmesanost
2 ägg
Dill Bred ut smördegen i en plåt och vik degkanten (2-3 cm) dubbel.
Pensla degkanten med äggen.
Blanda lax, philadelphiaost, parmesanost och dill och bred ut (ej på degkanten).
I ugnen 200 grader 12 minuter plus 175 grader 12 minuter