• Soya

    Förslag på fika på dagis

    På sonens dagis har de "fredagsfika" där föräldrarna bakar något som barn och personal sedan äter. Tycker för egen del inte att det känns hel OK att bjuda 1-3-åringar på kakor och bullar och funderar på vad man skulle kunna bjuda på som inte är så sött.

    Någon som har förslag? Fruktsallad kanske skulle gå, men det ska ju preppas kvällen innan och då blir den så trist...

    Funderade på recept avpassade för diabetiker - de bör ju vara mindre söta, eller?

    Hilfe, hilfe! :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-05-16 13:42:42:
    Inga recept med nötter - de har nötallergiker på dagiset...

  • Svar på tråden Förslag på fika på dagis
  • AnnaK

    Blåbärsmuffins

    Receptet är till 15 personer

    Du behöver:

    Ingredienser
    100 g Vetemjöl
    70 g Grahamsmjöl
    175 g Socker
    2 tsk Bakpulver
    100 g Smält smör eller 1 dl olja
    3 st Ägg
    0,5 dl Varmt vatten
    150 g Färska eller frysta blåbär

    Så här gör du:
    Skölj de färska bären snabbt i kallt vatten och strö över lite socker. Bäst är om de kan stå och dra i sockret en halvtimmes tid. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, socker och bakpulver. Tillsätt ägg, smör/olja och vatten under omrörning. Vänd ner cirka hälften av blåbären i smeten och häll den i smorda muffinsformar (behöver ej smörjas). Ta två pappersformar per muffin eftersom degen kan rinna ut. Fördela resterande bär ovanpå smeten i formarna. Gräddas i 175 grader i cirka 15 minuter.

  • AnnaK

    Bran-muffins med russin

    Receptet är till 4 personer

    Du behöver:

    Ingredienser
    2 dl Socker
    1 dl Druvkärneolja
    2 st Ägg
    4 dl Kärnmjölk
    2,5 dl Vetemjöl
    1 tsk Salt
    2,5 tsk Bakpulver
    4 dl Kellog's Bran flakes
    100 g Russin

    Så här gör du:
    Ställ ugnen på 200 grader. Vispa socker, olja, ägg och kärnmjölk i en skål. Blanda mjöl, salt, bakpulver och Branflakes i en annan skål. Blanda innehållet i de två skålarna och rör tills smeten är jämn. Tillsätt russin. Häll smeten i smorda muffinsformar och grädda dem i 20 minuter. TIPS: - Smeten kan förvaras i kylskåp upp till 14 dagar. Den är bra att ha färdig om det dyker upp oväntade gäster. - Om du inte tycker om russin, kan du ta något annat i stället, t ex hackade nötter.

  • noname

    vf inte bara isglass?...kan ju även mjölkallergiker äta...eller ngr goda sk strandmackor...typ wraps....?

    det är ju inte så farligt sött med en sockerkaksbit lr en kanelbulle...det gör ju ingen större skada direkt...


    konichiwa bitches
  • AnnaK

    Fruktmuffins

    Receptet är till 14 personer

    Du behöver:

    Ingredienser
    1 stk Ägg
    0,5 dl Minimjölk
    2 msk Olja
    0,5 stk Banan
    0,5 dl Russin
    0,5 stk Fast äpple
    1,5 dl Havregryn
    0,5 dl Flytande honung
    2 tsk Bakpulver
    1 dl Vetemjöl

    Så här gör du:
    Vispa ägg, mjölk och olja. Rör sedan försiktigt ner skivad banan, tärnat äpple, russin och havregryn tillsammans med mjölkblandningen. Tillsätt sedan honung. Sikta ner vetemjöl och bakpulver, rör försiktigt och fördela smeten i 12-14 små papperformar. Grädda på 200 grader i omkring 12 minuter.

  • AvGasRör

    fruktsallad???


    Den som går i andras fotspår kommer aldrig först
  • halstabletten

    Kanske någon hemkokt fruktkräm skulle gå hem? Jag gjorde en jättegod rabarberkräm i somras, tror att recept fanns i vår kokbok...

  • AnnaK

    Grovt vetebröd

    Du behöver:

    Ingredienser
    25 g Jäst
    6 dl Vatten
    20 g Salt
    1 dl Lättfil
    750 g Vetemjöl
    250 g Grahamsmjöl
    5 g Smör

    Så här gör du:
    Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt lättfil, salt och det mesta av mjölet - spara dock lite av mjölet till senare så att du kan justera konsistensen. Degen ska vara smidig och inte för torr men inte heller klistrig. Knåda ordentligt. Lägg en fuktig handduk över degen och låt jäsa i kylskåp minst 8 timmar, gärna över natten. Knåda degen igen och forma den till ett bröd. Låt efterjäsa cirka 1 timme på 180 grader. Pensla brödet med smält smör och låt svalna på galler. Väljer du att tillsätta så lite som 100 gram valnötskärnor ökar fettenergiprocenten till 17.

  • AvGasRör

    eller paj? blåbärs hallonpaj


    Den som går i andras fotspår kommer aldrig först
  • AnnaK

    Mellanmål - jordnötsbröd

    Receptet är till 10 personer

    Du behöver:

    Ingredienser
    25 g Jäst
    1 dl Ljummet vatten
    2,5 dl Lättfil
    1 tsk Salt
    1 msk Honung
    1 dl Grahamsmjöl
    50 g Grovhackade salta jordnötter
    1 Rivet skal av en obesprutad citron
    350 g Vetemjöl

    Garnering
    Jordnötsolja
    Hackade salta jordnötter

    Så här gör du:
    Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt lättfil, salt, honung, grahamsmjöl, salta hackade jordnötter och citronskal. Tillsätt vetemjölet lite åt gången och knåda degen smidig med långa sega tag. Låt degen stå kallt, 2-3 timmar. Slå ner degen och forma 10 platta matbröd. Låt bröden efterjäsa 20 minuter och pensla sedan med jordnötsolja och strö över hackade jordnötter. Grädda vid 200 grader 15-20 minuter. Goda som snacks skurna i trekanter.

Svar på tråden Förslag på fika på dagis