rostbiff
skinka
potatissallad - färdiglagad
fransk potatissallad -
Fransk Potatissallad
4 Portioner
10 Potatisar, bintje
2 Lökar, gula
3 tb Dill, eller persilja
Salladssås
2 tb Vinäger
1 tb Senap, fransk
1/2 ts Salt
1 pn Peppar
3 tb Olja
1 tb Vatten
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala och finhacka löken. Hacka dill och persilja. Blanda ihop allt till såsen. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål. Lägg lök och kryddgrönt mellan varje lager. Häll såsen över så att all potatis blir fuktad och får ordentlig smak. Låt salladen stå och servera den kyld till kötträtter
couscoussallad -
COUSCOUSSALLAD
4 portioner couscous (eller bulgur)
1 rödlök
1/2 röd chili
1/2 gurka
2 tomater
1 citron
grekisk sallad -
Grekisk bondsallad
4 port
4-5 tomater
1 grön paprika
1 silverlök eller gul lök
300 g färsk gurka
200 g fetaost
15-20 svarta oliver
Dressing
1 ½ msk vinäger
2 krm salt
1 kr svartpeppar
4 msk olivolja
oregano
Skär tomaterna i klyftor.
Kärna ut och strimla paprikan.
Skala och skiva köken. Skiva gurkan.
Lägg grönsakerna i en vid skål eller lägg upp dem på portionstallrikar.
Vispa samman vinägern med salt och peppar.
Tillsätt oljan. Häll dressingen över grönsakerna.
Dela fetaosten i mindre bitar om den är hel.
Fördela dem över grönsakerna. Lägg oliverna över. Strö till sist över oregano.
Bjud ett gott bröd till. T ex Grekiskt lantbröd.
Grekisk sallad
4 port
1 litet isbergssalladshuvud
1 stor gurka
4 tomater
4-6 rädisor
1 liten gul lök
15-20 svarta oliver
200 g fetaost
Dressing
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
salt och grovmalen svartpeppar
1 msk finhackade färska oreganoblad eller
1 tsk torkade blad.
Skölj och skär salladen. Låt rinna av ordenligt.
Skala och skär gurkan i skivor som sedan delas i 4 delar.
Skiva tomaterna, rädisorna och löken.
Lägg salladen i en skål. fördela gurka, tomat, oliver, lök, rädisor och ost över.
Blanda ner ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.
tomat o löksallad
pajer -
Ostpaj
2 Portioner
Pajdeg
1 1/2 dl Mjöl
50 g Smör eller margarin
1 tb Vatten
Fyllning
1 dl Riven ost
2 Ägg
2 dl Mjölk eller grädde
1 ml Salt
1 ts Paprikapulver
Blanda ingredienserna till pajdegen väl och tryck ut den i en form. Se till att den går upp ordentligt på kanterna. Om den kletar kan man kyla den ett tag. Grädda skalet i 250 C ca 10-15 minuter tills det får lite färg. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i formen. Grädda tills smeten har stannat (stelnat) ca en kvart. Om man gör en större paj (mer än 2 pers) kan man behöva sänka värmen till ca 210 grader och öka tiden till 30-60 minuter. Detta är en bra grund till vilken paj som helst, bara stoppa i det som önskas, tex skinka och purjolök, tomat och köttfärs, tonfisk och lök eller nåt.