• Cissela

    Hjälp med kall buffé till konfirmation

    Till helgen ska vi ha konfirmationsfest och det var meningen att vi skulle beställa smörgåstårta. Men tyvärr så var släkten dåliga med att tala om om de kunde komma eller ej. När jag väl fått besked av alla igår så får jag inte tag på någon som kan göra smörgåstårta, alla har fullt upp inför helgen.

    Alltså så bestämde vi att vi ska göra en kall buffé istället. Det är bara det att jag inte riktigt vet vad man ska bjuda på då? Förslag? Eftersom vi kommer direkt från kyrkan så bör de mesta kunna stå framme och vara klart ( ca 1 timme i kyrkan) och de bör inte var för svåra saker att göra då min man är bortrest och jag får göra det mesta själv ( vi har en bebis på sju månader).

    Hittils har jag kommit på:

    Kassler
    Kall kyklingfilé i skivor
    Förslag på mer kött?

    Bröd
    Smör
    Ost

    Sallad
    Gurka
    Tomat
    Majs
    Champinjoner

    Psyllikalis (stavas väl inte så men...)
    Melon (kan man dela de innan?)
    Annan frukt som passar till kall mat

    Potatissallad, recept?

    Kalla såser recept ?

    Jättetacksam för hjälp då jag totalt har idétorka och inte hittat något bra i de tidningar jag har.

  • Svar på tråden Hjälp med kall buffé till konfirmation
  • Småtokig

    Rostbiff..

    Mitt tips är att ha allt upplagt på faten men i kylskåpet så att det bara är att ställa fram när ni kommer hem.. Risken finnas annars att det kan bli dåligt..

  • Dino78

    Rostbiff, rökt skinka och kalkon i skivor.

    Vad gäller potatissallad kan jag rekommendera att göra två olika. En med såndt där äckligt gojs, är det majonnäs? Och så en tysk/fransk där man har olja/vingäer istället. Skillnaden på tysk och fransk är att det är senap i den ena dressingen. Det är rödlök, potatis och så olja, vinäger och några kryddor. För alla (som jag ) tycker inte om majonnäs och klet Jag brukar alltid få avstå när folk bjuder på potatissallad, trist

    Physallis stavas det tror jag för övrigt!


    Vindruvor, både gröna och röda passar till kall mat.


    Ost och kex kankse kan passa dessutom?

  • kicke

    Visst kan du dela melonen i förväg, plasta den bara. Har du lika bra släkt du som kan tala om att de kommer eller ej? Vår med. Men jag ska göra smörgåstårta ändå.

    Kall skinka kokt och/eller rökt.
    Pastrami
    Kalkonbröst
    Saltad nötrulle

    Vindruvor
    annanas

    paprika
    rödlök

    Potatissallad jag är inte så bra på detta med recept. Utan bara rör ihop när jag ska ha. Så mängd och liknade finns i hjärnkontoret och efter humör. Hittar inte nått heller. Där kan jag inte hjälpa dig.Hoppas det blev lite hjälp i alla fall. Lycka till!

  • AnnaK

    rostbiff
    skinka

    potatissallad - färdiglagad
    fransk potatissallad -

    Fransk Potatissallad
    4 Portioner

    10 Potatisar, bintje
    2 Lökar, gula
    3 tb Dill, eller persilja

    Salladssås

    2 tb Vinäger
    1 tb Senap, fransk
    1/2 ts Salt
    1 pn Peppar
    3 tb Olja
    1 tb Vatten

    Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala och finhacka löken. Hacka dill och persilja. Blanda ihop allt till såsen. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål. Lägg lök och kryddgrönt mellan varje lager. Häll såsen över så att all potatis blir fuktad och får ordentlig smak. Låt salladen stå och servera den kyld till kötträtter

    couscoussallad -

    COUSCOUSSALLAD
    4 portioner couscous (eller bulgur)
    1 rödlök
    1/2 röd chili
    1/2 gurka
    2 tomater
    1 citron

    grekisk sallad -
    Grekisk bondsallad
    4 port

    4-5 tomater
    1 grön paprika
    1 silverlök eller gul lök
    300 g färsk gurka
    200 g fetaost
    15-20 svarta oliver

    Dressing
    1 ½ msk vinäger
    2 krm salt
    1 kr svartpeppar
    4 msk olivolja
    oregano

    Skär tomaterna i klyftor.
    Kärna ut och strimla paprikan.
    Skala och skiva köken. Skiva gurkan.
    Lägg grönsakerna i en vid skål eller lägg upp dem på portionstallrikar.
    Vispa samman vinägern med salt och peppar.
    Tillsätt oljan. Häll dressingen över grönsakerna.
    Dela fetaosten i mindre bitar om den är hel.
    Fördela dem över grönsakerna. Lägg oliverna över. Strö till sist över oregano.
    Bjud ett gott bröd till. T ex Grekiskt lantbröd.

    Grekisk sallad
    4 port

    1 litet isbergssalladshuvud
    1 stor gurka
    4 tomater
    4-6 rädisor
    1 liten gul lök
    15-20 svarta oliver
    200 g fetaost

    Dressing
    1 msk balsamvinäger
    3 msk olivolja
    salt och grovmalen svartpeppar
    1 msk finhackade färska oreganoblad eller
    1 tsk torkade blad.

    Skölj och skär salladen. Låt rinna av ordenligt.
    Skala och skär gurkan i skivor som sedan delas i 4 delar.
    Skiva tomaterna, rädisorna och löken.
    Lägg salladen i en skål. fördela gurka, tomat, oliver, lök, rädisor och ost över.
    Blanda ner ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

    tomat o löksallad

    pajer -

    Ostpaj
    2 Portioner

    Pajdeg

    1 1/2 dl Mjöl
    50 g Smör eller margarin
    1 tb Vatten

    Fyllning

    1 dl Riven ost
    2 Ägg
    2 dl Mjölk eller grädde
    1 ml Salt
    1 ts Paprikapulver

    Blanda ingredienserna till pajdegen väl och tryck ut den i en form. Se till att den går upp ordentligt på kanterna. Om den kletar kan man kyla den ett tag. Grädda skalet i 250 C ca 10-15 minuter tills det får lite färg. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i formen. Grädda tills smeten har stannat (stelnat) ca en kvart. Om man gör en större paj (mer än 2 pers) kan man behöva sänka värmen till ca 210 grader och öka tiden till 30-60 minuter. Detta är en bra grund till vilken paj som helst, bara stoppa i det som önskas, tex skinka och purjolök, tomat och köttfärs, tonfisk och lök eller nåt.

  • AnnaK

    Ostpaj med mandel
    4-6 pajer Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    PAJDEG:

    3 dl vetemjöl
    150 g margarin, kallt skuret i kuber
    1-2 msk vatten, kallt
    FYLLNING:

    4 dl crème fraiche

    4 ägg

    200 g ost, lagrad, gärna prästost
    salt och peppar
    1 påse mandelspån

    Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg i matberedare eller för hand. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen och klä små pajformar, finns även engångs aluminiumformar i butiken. Förgrädda pajskalen ca 5 minuter. Blanda fyllningen i matberedaren, fyll pajskalen och strö över mandelspån. Grädda ca 20 minuter. Pajerna kan serveras varma eller kalla på buffébordet.

  • AnnaK

    pastasallad
    4 port.

    300-400 g pasta
    vatten, salt
    1 grönsaksbuljongtärning
    1,5 dl crème fraiche med örter
    250 g romanesco eller blomkål
    1 liten squash
    1 purjolök
    ev. 0,5 chili
    1 msk olja
    8-10 cocktailtomater
    salt, svartpeppar

    Gör så här:
    Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Häll av vattnet. Smula buljongtärningen över den varma pastan och blanda ner crème fraichen.

    Dela romanescon eller blomkålen i små buketter. Förväll dem ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl. Skiva squashen och löken. Hacka chilin. Fräs grönsakerna lätt i oljan. Tillsätt tomaterna i halvor. Smaka av med salt och peppar.

    Lägg upp pastan på tallrikar eller fat och lägg grönsaksfräset över.

    6 port.

    250 g pasta
    Dressing:
    3 msk rapsolja
    1 msk pressad citron
    1 msk vatten
    0,5 tsk italiensk salladskrydda
    0,5 tsk salt
    0,5 dl finhackade färska örtkryddor
    olika sorters sallat
    1 gul paprika
    1 röd lök
    0,5 gurka
    1 burk röda Kidneyböner
    16 svarta oliver
    ev parmesanost i flagor

    Gör så här:
    Koka pastan. Blanda olja, citronsaft, vatten och salladskrydda. Låt den kokta pastan rinna av och blanda den sedan varm med dressingen. Låt pastan svalna. Blanda ner färska örtkryddor.

    Strimla sallaten, tärna paprikan. Skala och klyfta löken tunt, strimla gurkan. Blanda grönsakerna med pastan.

    Skölj bönorna i ett durkslag. Blanda ner bönor och oliver i salladen. Hyvla ev parmesanost över.

  • AnnaK

    Pastasallad

    Ingredienser
    ca 300 g pasta, t ex penne
    3/4 dl pinjenötter, ca 50 g
    100 g cockailtomater
    olika salladsorter
    500 g keso
    fetaoliv
    färska örter, t ex basilika
    (4 portioner)

    Tillagning
    1. Koka pastan.
    2. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna.
    3. Dela tomaterna och salladen.
    4. Låt pastan rinna av och blanda den med keson.
    5. Lägg salladen på ett stort fat.
    6. Lägg på pastan och strö över nötter, tomater och ört

  • AnnaK

    POTATIS OCH SPENATSALLAD 8-10 port
    Denna sallad kan ätas varm, ljummen eller kall och passar till t ex rostbiff, korv, kyckling och lax eller makrill.

    2 kg färskpotatis
    500 g djupfryst bladspenat
    4 röda lökar
    300g soltorkade tomater i olja
    4 msk ljus vinäger
    2 msk vatten
    2 pressad vitlöksklyfta
    knappt 2 tsk salt
    en nypa socker
    svartpeppar

    Gör så här:
    1) Skrapa potatisen och dela den ev i halvor. Koka potatisen mjuk.
    2) Skär löken i klyftor och tomaterna i strimlor. Spara oljan från tomaterna och använd lite av den att fräsa lök, spenat och tomaterna i. Blanda röran med den varma potatisen. Rör ihop resten av tomatoljan med vinäger, vatten, vitlök, salt, socker och peppar. Häll såsen över potatisen.

  • Trollnilla

    Till detta passar ju rostbiff alldeles utmärkt, tre sorters kött tycker jag e lagom.

    Om du orkar så kan du göra en potatissallad med olja och vinäger och så köper du en vanlig traditionell i affären.

    kalla såser kan du blanda med creme fraiche som bas och krydda med vad som helst egentligen, en med vitlök kanske och en med nåt annat ex mosa i mögelost, kanongott.

    Ös på med frukt, ta vad affären har att erbjuda.
    Lägg upp oliver i en skål,
    gör en vitlöksmajs (blanda majs, vitlök och majonnäs) och lägg i en skål,
    grissini (typ kex som e som långa pinnar) som du lindar parmaskinka runt toppen (blir som "klubbor") och köp tapenade som man har till detta.

    Sen tycker jag att du ska be nån hjälpa dej i köket medan dom andra gästerna skålar för konfirmanden i ett annat rum eller ute om vädret tillåter så behöver ju inte allt stå framme, gästerna behöver ju inte kasta sej över maten.
    å andra sidan klarar nog det mesta en bra stund utanför kyl, tänk på hur det är på många restauranger...

    Lycka till!

    Vi har student här i juni så jag e uppe i varv...


    Längtar efter våren... och nu verkar den va här!
  • sofialisa

    Till min mammas 50 års fest fixade jag och min syster en Buffé som skulle räcka till de 50-70 personerna som vi räknade med skulle komma...

    Buffén

    *Italiensk Potatissallad!
    5 kg potatis (helst färsk)
    10 röda + 10 gula paprikor
    5 rödlök
    korriander
    2 purjolök
    5 dl olivolja
    5 pressade citroner
    havssalt
    körvel/persilja

    *Röktlax med dillpesto sås!
    50 skivor rökt lax

    (dillpeston kan doppas eller hällas på laxen=

    4dl mandel
    6 dl dill
    50g parmesan
    1 dl citronolja
    3 dl rapsolja
    100g pinjenötter

    *Pastasallad!
    1 kg pasta snäckor/skruvar
    4 burkar kronärtskocka
    200g parmesan
    5 askar coctail tomater
    200g persilja

    *Rostbiffs rullar med gurka (ca 80skivor)
    rulla in rostbiffs skivor i gurkstavar häll på teriykaki sås

    *medelhavssås!
    1l gregiskyogurt
    6-8 vitlöksklyftor
    4 dl basilika
    salt & peppar

    *Sweetchillisås
    köp flaskor från affär och servera

    *Coscos/ ris
    4paprikor
    4morötter
    2grönsaksbuljoung
    1kg coscus elle ris
    1/2dl oolivolja
    2 burkar Ajvar
    koka med saffran eller gurkmeja för att få fin sommrig gul färg..

    *kycklingspett!

    osv osv ...

  • Cissela

    Oh, vad gulliga ni är! Tack för alla svar, ska kolla mer noga ikväll och skriva handlelista till imorgon när jag ska handla.

    Gärna fler svar och ideér om någon har.

    Kram/C

Svar på tråden Hjälp med kall buffé till konfirmation