• AnnaK

    Hjälp med kall buffé till konfirmation

    rostbiff
    skinka

    potatissallad - färdiglagad
    fransk potatissallad -

    Fransk Potatissallad
    4 Portioner

    10 Potatisar, bintje
    2 Lökar, gula
    3 tb Dill, eller persilja

    Salladssås

    2 tb Vinäger
    1 tb Senap, fransk
    1/2 ts Salt
    1 pn Peppar
    3 tb Olja
    1 tb Vatten

    Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala och finhacka löken. Hacka dill och persilja. Blanda ihop allt till såsen. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål. Lägg lök och kryddgrönt mellan varje lager. Häll såsen över så att all potatis blir fuktad och får ordentlig smak. Låt salladen stå och servera den kyld till kötträtter

    couscoussallad -

    COUSCOUSSALLAD
    4 portioner couscous (eller bulgur)
    1 rödlök
    1/2 röd chili
    1/2 gurka
    2 tomater
    1 citron

    grekisk sallad -
    Grekisk bondsallad
    4 port

    4-5 tomater
    1 grön paprika
    1 silverlök eller gul lök
    300 g färsk gurka
    200 g fetaost
    15-20 svarta oliver

    Dressing
    1 ½ msk vinäger
    2 krm salt
    1 kr svartpeppar
    4 msk olivolja
    oregano

    Skär tomaterna i klyftor.
    Kärna ut och strimla paprikan.
    Skala och skiva köken. Skiva gurkan.
    Lägg grönsakerna i en vid skål eller lägg upp dem på portionstallrikar.
    Vispa samman vinägern med salt och peppar.
    Tillsätt oljan. Häll dressingen över grönsakerna.
    Dela fetaosten i mindre bitar om den är hel.
    Fördela dem över grönsakerna. Lägg oliverna över. Strö till sist över oregano.
    Bjud ett gott bröd till. T ex Grekiskt lantbröd.

    Grekisk sallad
    4 port

    1 litet isbergssalladshuvud
    1 stor gurka
    4 tomater
    4-6 rädisor
    1 liten gul lök
    15-20 svarta oliver
    200 g fetaost

    Dressing
    1 msk balsamvinäger
    3 msk olivolja
    salt och grovmalen svartpeppar
    1 msk finhackade färska oreganoblad eller
    1 tsk torkade blad.

    Skölj och skär salladen. Låt rinna av ordenligt.
    Skala och skär gurkan i skivor som sedan delas i 4 delar.
    Skiva tomaterna, rädisorna och löken.
    Lägg salladen i en skål. fördela gurka, tomat, oliver, lök, rädisor och ost över.
    Blanda ner ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

    tomat o löksallad

    pajer -

    Ostpaj
    2 Portioner

    Pajdeg

    1 1/2 dl Mjöl
    50 g Smör eller margarin
    1 tb Vatten

    Fyllning

    1 dl Riven ost
    2 Ägg
    2 dl Mjölk eller grädde
    1 ml Salt
    1 ts Paprikapulver

    Blanda ingredienserna till pajdegen väl och tryck ut den i en form. Se till att den går upp ordentligt på kanterna. Om den kletar kan man kyla den ett tag. Grädda skalet i 250 C ca 10-15 minuter tills det får lite färg. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i formen. Grädda tills smeten har stannat (stelnat) ca en kvart. Om man gör en större paj (mer än 2 pers) kan man behöva sänka värmen till ca 210 grader och öka tiden till 30-60 minuter. Detta är en bra grund till vilken paj som helst, bara stoppa i det som önskas, tex skinka och purjolök, tomat och köttfärs, tonfisk och lök eller nåt.

  • AnnaK

    Ostpaj med mandel
    4-6 pajer Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    PAJDEG:

    3 dl vetemjöl
    150 g margarin, kallt skuret i kuber
    1-2 msk vatten, kallt
    FYLLNING:

    4 dl crème fraiche

    4 ägg

    200 g ost, lagrad, gärna prästost
    salt och peppar
    1 påse mandelspån

    Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg i matberedare eller för hand. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen och klä små pajformar, finns även engångs aluminiumformar i butiken. Förgrädda pajskalen ca 5 minuter. Blanda fyllningen i matberedaren, fyll pajskalen och strö över mandelspån. Grädda ca 20 minuter. Pajerna kan serveras varma eller kalla på buffébordet.

  • AnnaK

    pastasallad
    4 port.

    300-400 g pasta
    vatten, salt
    1 grönsaksbuljongtärning
    1,5 dl crème fraiche med örter
    250 g romanesco eller blomkål
    1 liten squash
    1 purjolök
    ev. 0,5 chili
    1 msk olja
    8-10 cocktailtomater
    salt, svartpeppar

    Gör så här:
    Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Häll av vattnet. Smula buljongtärningen över den varma pastan och blanda ner crème fraichen.

    Dela romanescon eller blomkålen i små buketter. Förväll dem ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl. Skiva squashen och löken. Hacka chilin. Fräs grönsakerna lätt i oljan. Tillsätt tomaterna i halvor. Smaka av med salt och peppar.

    Lägg upp pastan på tallrikar eller fat och lägg grönsaksfräset över.

    6 port.

    250 g pasta
    Dressing:
    3 msk rapsolja
    1 msk pressad citron
    1 msk vatten
    0,5 tsk italiensk salladskrydda
    0,5 tsk salt
    0,5 dl finhackade färska örtkryddor
    olika sorters sallat
    1 gul paprika
    1 röd lök
    0,5 gurka
    1 burk röda Kidneyböner
    16 svarta oliver
    ev parmesanost i flagor

    Gör så här:
    Koka pastan. Blanda olja, citronsaft, vatten och salladskrydda. Låt den kokta pastan rinna av och blanda den sedan varm med dressingen. Låt pastan svalna. Blanda ner färska örtkryddor.

    Strimla sallaten, tärna paprikan. Skala och klyfta löken tunt, strimla gurkan. Blanda grönsakerna med pastan.

    Skölj bönorna i ett durkslag. Blanda ner bönor och oliver i salladen. Hyvla ev parmesanost över.

  • AnnaK

    Pastasallad

    Ingredienser
    ca 300 g pasta, t ex penne
    3/4 dl pinjenötter, ca 50 g
    100 g cockailtomater
    olika salladsorter
    500 g keso
    fetaoliv
    färska örter, t ex basilika
    (4 portioner)

    Tillagning
    1. Koka pastan.
    2. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna.
    3. Dela tomaterna och salladen.
    4. Låt pastan rinna av och blanda den med keson.
    5. Lägg salladen på ett stort fat.
    6. Lägg på pastan och strö över nötter, tomater och ört

  • AnnaK

    POTATIS OCH SPENATSALLAD 8-10 port
    Denna sallad kan ätas varm, ljummen eller kall och passar till t ex rostbiff, korv, kyckling och lax eller makrill.

    2 kg färskpotatis
    500 g djupfryst bladspenat
    4 röda lökar
    300g soltorkade tomater i olja
    4 msk ljus vinäger
    2 msk vatten
    2 pressad vitlöksklyfta
    knappt 2 tsk salt
    en nypa socker
    svartpeppar

    Gör så här:
    1) Skrapa potatisen och dela den ev i halvor. Koka potatisen mjuk.
    2) Skär löken i klyftor och tomaterna i strimlor. Spara oljan från tomaterna och använd lite av den att fräsa lök, spenat och tomaterna i. Blanda röran med den varma potatisen. Rör ihop resten av tomatoljan med vinäger, vatten, vitlök, salt, socker och peppar. Häll såsen över potatisen.

Svar på tråden Hjälp med kall buffé till konfirmation