• momme

    Oxfilé

    Något som är supergott och alltid gått hem då vi haft gäster är marinerad oxfile med klyftpotatis.

    Hel oxfile.
    Marinad:1 dl soja.
    ½ dl apelsinjuice.
    1/4 dl äppeljuice.
    *juícerna skall vara koncentrerade*
    *dubbla om du vill ha mer mängd.*

    Blanda ihop och häll i en plastpåse med hel oxfile.
    *Köttet bör ligga några timmar i marinaden, gärna över natten*
    Lägg sen köttet i ugnsform. Spara marinaden.
    In i ugn på 175 grader.
    *tiden i ugn beroende på hur välstekt du vill ha. Prova dig fram.

    Skjölj och skrubba potatisen. skalen skall vara kvar. *ej färskpotatis*
    Dela den på längden och sen skär du så du får klyftor.
    Lägg i ungsform. Häll över pressad vitlök, salt, olja och blanda.

    Sätt in potatisen i ugnen samtidigt som oxfilen.
    Potatisen längst ner. Oxfilen i mitten. Flytta upp och öka värmen lite då du tar ut oxfilen.

    Häll marinaden och skyn i kastrull, häll i grädde eller matlagningsgrädde efter smak. Red med brun majzenamjöl till lagom tjocklek.
    Servera med sallad och ett gott vin till.

Svar på tråden Oxfilé