Oxfilé
Något som är supergott och alltid gått hem då vi haft gäster är marinerad oxfile med klyftpotatis.
Hel oxfile.
Marinad:1 dl soja.
½ dl apelsinjuice.
1/4 dl äppeljuice.
*juícerna skall vara koncentrerade*
*dubbla om du vill ha mer mängd.*
Blanda ihop och häll i en plastpåse med hel oxfile.
*Köttet bör ligga några timmar i marinaden, gärna över natten*
Lägg sen köttet i ugnsform. Spara marinaden.
In i ugn på 175 grader.
*tiden i ugn beroende på hur välstekt du vill ha. Prova dig fram.
Skjölj och skrubba potatisen. skalen skall vara kvar. *ej färskpotatis*
Dela den på längden och sen skär du så du får klyftor.
Lägg i ungsform. Häll över pressad vitlök, salt, olja och blanda.
Sätt in potatisen i ugnen samtidigt som oxfilen.
Potatisen längst ner. Oxfilen i mitten. Flytta upp och öka värmen lite då du tar ut oxfilen.
Häll marinaden och skyn i kastrull, häll i grädde eller matlagningsgrädde efter smak. Red med brun majzenamjöl till lagom tjocklek.
Servera med sallad och ett gott vin till.